Douglas-Home, Alexander Frederick

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Prime Minister Alexander Frederick Douglas-Home, Baron Home of the Hirsel


1903-1995
URL : https://www.valka.cz/Douglas-Home-Alexander-Frederick-t21894#83423 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Narodil se 2.čevence 1903 v londýnské čtvrti Mayfair. Po studiu historie na Christ Church College v Oxfordu se stal členem Konzervativní strany a brzy vynikal jako skvělý řečník. Roku 1931 byl zvolen do Dolní sněmovny za volební okrsek Lanarc. O pět let později se díky svým schopnostem stal osobním tajemníkem premiéra Nevilla Chamberlaina, jímž byl až do Chamberlainovy smrti v roce 1940. V roce 1937 se stal předsedou Junior Imperial League, roku 1938 doprovázel Chamberlaina na konferenci v Mnichově a v březnu 1939 byl zvolen náměstkem předsedy Konzervativní strany. Po vypuknutí druhé světové války sloužil krátkou dobu v armádě, ale pro nemoc se musel na téměř tři roky odmlčet z vojenské i politické kariéry. Do parlamentu se vrátil v roce 1943 a patřil k předním kritikům Churchillovy politiky spojenectví se Sovětským svazem. Ke konci války se stal parlamentním podtajemníkem ministerstva zahraničních věcí.
Po smrti svého otce převzal roku 1951 křeslo v Horní sněmovně a byl povýšen do šlechtického stavu. Téhož roku byl jmenován ministrem pro Skotsko a od roku 1955 byl ve vládách Anthonyho Edena i Harolda Macmillana ministrem pro záležitosti Commonwealthu. V dubnu 1957 se stal vůdcem konzervativců a po reorganizaci Macmillanovy vlády byl v roce 1960 jmenován ministrem zahraničních věcí. V roce 1963 se vzdal šlechtického titulu a přijal jméno Sir Alec Douglas-Home. Po Macmillanově demisi byl 19.října 1963 zvolen novým ministerským předsedou, jímž byl do 16.října 1964, kdy ve volbách zvítězili labouristé v čele s Haroldem Wilsonem. Douglas-Home zůstal ve stínovém kabinetu Edwarda Heathe, kde se zabýval otázkami zahraniční politiky. Když se Edward Heath stal roku 1970 premiérem, Douglas-Home znovu převzal ministerstvo zahraničních věcí, po čtyřech letech a po porážce Heathových konzervativců odešel z vrcholné politiky, avšak nadále zasedal v Dolní sněmovně až do devadesátých let. Zemřel 9.října 1995 v rodinném sídle v Hirselu.
URL : https://www.valka.cz/Douglas-Home-Alexander-Frederick-t21894#83488 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more