Sulejman I.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Sulejman I. Zákonodárce, kalif a osmanský sultán


(1494 - 1566)



Roku 1520 se ve svých šestadvaceti letech stal 10. osmanským sultánem. Brzy poté, co upevnil své postavení v Cařihradě, vytáhl s vojskem na sever k Bělehradu a po třítýdenním obléhání ho dobyl. V roce 1522 porazil maltézské rytíře a zmocnil se ostrova Rhodos - strategické bašty východního Středomoří.


V roce 1526 pokračoval ve svém tažení do Uher, kde se mu postavil mladý král Ludvík Jagellonský. V následné bitvě, v srpnu 1526 u Moháče, dosáhl svého největšího vítězství. Na 15 tisíc křesťanských rytířů zde zahynulo a sám král Ludvík se utopil v řece, když se pokoušel spasit útěkem. Vítězstvím v Uhrách zahájila turecká vojska postup do samého srdce Evropy a roku 1529 stanula před hradbami Vídně, ale časný příchod zimy zachránil město od delšího obléhání. Sulejman I. se poté stáhl k Bělehradu, ale připojil k Osmanské říši Bosnu a Hercegovinu.


Po ovládnutí Balkánu se obrátil na východ, porazil vojska Safíjovců, roku 1534 dobyl Bagdád a připojil ke své říši Mezopotámii. Využil spojenectví, které roku 1536 uzavřel s francouzským králem Františkem I. a znovu vpadl do Uher, které se roku 1541 rovněž staly součástí jeho říše, která tak v té době dosáhla svého největšího rozmachu.


Základ osmanské armády tvořily stálé jednotky: janičáři, elitní pěší pluky vyzbrojené střelnými zbraněmi a čítající v době Sulejmana I. 12 až 13 000 mužů, dále šest jízdních pluků sultánské gardy, a nakonec specializované technické vojsko, tj. zbrojíři, dělostřelci, zákopníci a přepravní sbory. Vedle toho existovala feudální armáda tzv. sípahíjové, kteří jako držitelé půdy měli za povinnost vypravit se do války na vlastní náklady a vydržovat při tom ještě záložníky, povolané do sultánova vojska.Ze sultánova podnětu byla provedena reforma zákonů - proto přídomek Zákonodárce, ale lépe by mu slušel přídomek Dobyvatel, kdyby se jím již nehonosil jeho slavný praděd Mehmed II.


Sulejmán byl milovník umění a literatury, zejména poezie. Sám psal pod pseudonymem básně, k nimž ho inspirovala čerkesská krasavice Roxelana, která se stala vládkyní jeho harému. Za jeho vlády a s jeho podporou vyrostly v mnoha městech nádherné stavby postavené geniálním architektem Sinanem v letech 1538-1588.


V roce 1566 podnikl Sulejman I. poslední pokus zmocnit se Vídně, ale na této výpravě zemřel. Jeho armáda se poté obrátila zpět do Cařihradu, kde byl sultán pochován v mešitě.
Sulejman I. - Sultán ve vojenském ležení při obléhání Vídně

Sultán ve vojenském ležení při obléhání Vídně
Sulejman I. - Sultán přijímá habsburského vyslance.

Sultán přijímá habsburského vyslance.
URL : https://www.valka.cz/Sulejman-I-t21866#83205 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Na válce je možné si přečíst ČLÁNEK o sultánových výbojích v letech 1521-1533.
URL : https://www.valka.cz/Sulejman-I-t21866#93169 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more