Fridrich Vilém III.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pruský král Fridrich Vilém III.
URL : https://www.valka.cz/Fridrich-Vilem-III-t21829#83099 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Syn pruského krále Fridricha Viléma II. se narodil 3. srpna 1770 na zámku Sansoussi v Postupimi u Berlína. S otcem si příliš nerozuměl a byl často terčem jeho šikany. Stal se zakřiknutým a nerozhodným mužem, který navíc nastoupil na trůn v bouřlivé době válek s revoluční Francií.


Po svém nástupu na trůn v roce 1797 se rozhodl pokračovat v neutralitě v konfliktu evropských mocností s Francií. Prusko v té době hospodářsky i kulturně vzkvétalo a při třetím dělení Polska získalo nová území. Navíc za neutralitu v první koaliční válce získal od Napoleona v roce Hannoversko. Vše se změnilo v roce 1804, kdy pod nátlakem tlakem Rakouska, Ruska a Anglie přistoupil 24. května na smlouvu o společné obraně severního Německa s Ruskem. Poté co francouzská armáda narušila hranice Pruska při pronásledování rakouských vojsk, přistoupil pruský král 3. listopadu k tajné postupimské smlouvě, ve které se zavázal vystoupit na straně protinapoleonské koalice do 15. prosince 1805. Po porážce ruských a rakouských vojsk v bitvě u Slavkova 2. prosince 1805 však od svého závazku ustoupil. To vedlo k tomu, že když Prusko v následujícím roce na nátlak válečné strany, podporované královnou Luisou vyhlásilo Francii válku, ocitlo se v izolaci. Následkem toho utrpělo porážku v bitvách u Jenny a Auerstadtu 14. října 1806. Francouzská armáda poté obsadila Berlín a Fridrich Vilém III. se uchýlil do východního Pruska. V té době se začal v pruský generál von Blücher organizovat osvobozenecký boj a počátkem roku 1807 vyzval krále, aby se postavil do jeho čela. Král se však zalekl následků lidového hnutí pro absolutní monarchii a raději v Tylži 9. července kapituloval před Napoleonem a odevzdal mu všechna území na západ od Labe.


Důsledkem porážky však nebyla jen ztráta území, ale i rozsáhlé změny uvnitř pruského státu. Napoleon prosadil do funkce prvního ministra v Prusku reformátora von Steina, který s platností od 1. června 1808 zrušil zbytky poddanství a roboty a prosadil samosprávu na komunální úrovni. V prosinci téhož roku byl pak ministr ze své funkce na nátlak Napoleona, který jeho jmenování prosadil, zase odvolán. Francouzský císař se obával přílišného zesílení Pruska a jako záminku použil jakési ministrovo urážlivé prohlášení. Reformy však pokračovaly dál pod taktovkou nově jmenovaného kancléře von Hardenberga. Ten zreformoval státní správu podle francouzského vzoru a zřídil četnictvo jako ozbrojenou složku státu. Prusko se totiž tylžským mírem zavázalo k omezení stavu svých ozbrojených sil na 42 tisíc mužů. Toto ustanovení se však pruskému generálovi von Scharnhorstovi podařilo obejít zavedením systému zkrácení vojenského výcviku a vytvořením vojenských záloh.


V průběhu let 1807 - 1813 vedli němečtí vlastenci odbojovou činnosti proti francouzským okupantům, ale teprve jejich porážka v Rusku v roce 1812 umožnila přejít k celonárodnímu ozbrojenému odporu. Teprve nyní se Fridrich Vilém III. odhodlal postavit se do jeho čela a 27. března 1813 vyhlásil Francii válku. Na královu výzvu k boji "za naši existenci, naši nezávislost a náš blahobyt" se přihlásily tisíce dobrovolníků z celého Německa, ale hlavní tíhu bojů s okupanty nesla pruská armáda, která v bojích za osvobození přinesla také největší oběti. Po vítězství aliance v "bitvě národů" u Lipska 19. října 1813 se Napoleonova říše začala hroutit jako domek z karet a 31. března 1814 vstoupila spojenecká vojska do Paříže. Pruská armáda měla velký podíl na dosažení nejen tohoto vítězství, ale i na konečné porážce Napoleona v bitvě u Waterloo 18. června 1815. To byl pro Fridricha Viléma III. velký trumf na Vídeňském kongresu, který zasedal od 18. září 1814. Na něm si pruský král prosadil značné územní zisky a uhájil velmocenské postavení své země. Stal se spolu s carem Alexandrem I. a císařem Františkem I. zakladatelem Svaté aliance, mezinárodní organizace panovníků a vlád, která měla zajistit dodržování závěrů Vídeňského kongresu.



Fridrich Vilém III. se stal horlivým vykonavatelem principů, na kterých se Svatá aliance zrodila, jako byl boj proti všem revolučním myšlenkám a hnutím. 31. srpna 1819 spolu s rakouským ministrem Metternichem inicioval tzv. karlovarské usnesení o potlačování nacionalismu a liberalismu. Toto usnesení došlo svého naplnění v květnu 1832, kdy oba činitelé Svaté aliance potlačili tvrdými represemi hnutí za konstituci v Německém spolku. Fridrich Vilém III., ač proti reformním silám vystupoval v jednotě s rakouským císařem, vytvářel uvnitř Německého spolku silnou pozici pro Prusko. Pod jeho vedením se většina německých států spojila v roce 1833 do tzv. Německého celního spolku bez účasti Rakouska. Začaly se tak pomalu vytvářet předpoklady pro budoucí konflikt mezi oběma centry moci v Německu - Vídní a Berlínem.

Fridrich Vilém III. zemřel 7. června 1840.
URL : https://www.valka.cz/Fridrich-Vilem-III-t21829#108351 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more