PHL - Cabanatuan

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Cabanatuan - Filipíny


Japonský zajatecký tábor na Filipínách v oblasti Luzonu, severně od Manily.
Sloužil jako sběrný tábor pro zajatce z řad US Army kteří přežili bataanský Pochod smrti v roce 1942 po vítězství Japonska na Bataanu a Corregidoru. Odhadem v něm mohlo být uvězněno více než 7000 POW. Většina z nich byla během následujících dvou let rozmístěna v dalších koncentračních táborech. Nebyl to klasický vyhlazovací tábor a tudíž většinu ztrát na životech neměli na svědomí přímo Japonci, ale exotické nemoce a jejich mutace, na které neexistovaly ani základní léky a nedostatek vitamínů a jídla obecně.
V lednu 1945 tábor čítal již jen 531 POW, převážně vážně nemocných nebo nepohyblivých, které Japonci nemohli použít v pracovních táborech.
29. ledna 1945 121 speciálně vybraných vojáků z elitního 6. praporu rangerů americké armády osvobodilo zbylé POW. Japonci v té době měli v táboře pouze slabou posádku, protože jejich porážka v této oblasti byla nevyhnutelná a tábor sloužil už jen jako přestupní stanice při přesunech vojenské techniky.
PHL - Cabanatuan - Mapa oblasti, vyznačena je trasa po které přišli v lednu 1945 rangers zachránit zbylé zajatce

Mapa oblasti, vyznačena je trasa po které přišli v lednu 1945 rangers zachránit zbylé zajatce
PHL - Cabanatuan - mapa tábora, naznačen je postup osvoboditelů

mapa tábora, naznačen je postup osvoboditelů
URL : https://www.valka.cz/PHL-Cabanatuan-t21817#83076 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

K tomu skvělá knížka - Armáda duchů : zapomenutý příběh jedné z nejdramatičtějších misí 2. světové války / autor Hampton Sides ; [přeložil David Petrů]. Praha : Knižní klub, 2003.
ISBN 80-242-0987-X (váz.)

Pro mě osobně bylo zajímavějším než samotný útok rangerů především popis japonské mentality -
výtečný příklad z té knihy: Japonci byli přesvědčeni, že jejich invaze na Filipíny bude i obyvateli vnímána jako osvobození od cizí (americké) nadvlády. To se nedělo, navíc se střetly naprosto jiné kulturní očekávání a "systémy slušného chování" - Japonci se s oblibou fackovali, tedy ve smyslu, že nadřízený může a často tak činí, výchovně fackovat podřízeného. Když však takto vystupovali proti Filipíncům, dopustili se na nich, z hlediska filipínské kultury, nesmazatelné hanebnosti, za kterou je Filipínci navždy nenáviděli.
URL : https://www.valka.cz/PHL-Cabanatuan-t21817#222015 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more