Bruce, Robert

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

King of Scotland Robert Bruce
(Král skotský)


(1274-1329)


Robert Bruce se narodil 11.6.1274 v Turnberry (Ayrshire) v keltsko-normanské rodině pocházející z Brixu (Normandie), která se usadila v Británii ještě před Vilémem Dobyvatelem na půdě, kterou jí přidělil král David I. ve dvanáctém století.


Dva roky před jeho narození se králem Anglie stal Eduard I. (Plantagenet), známý jako "Kladivo Skotů". Jeho krutovláda se stala hnací silou k Bruceovu vítězství nad anglickou technickou i početní přesilou v bitvě u Bannockburn (1314).


Skotským králem se Bruce sám jmenoval na počátku roku 1306 poté co byl zavražděn John Comyn (Guardian of Scotland - stejným titulem se do té doby pyšnil i Bruce), korunován byl v březnu téhož roku.
Po bitvě u Bannockburnu Bruce v roce 1322 odrazil invazi Eduarda II. a v roce 1928 vymohl na Eduardovi III. nezávislost Skotska, která po 30ti letech ukončila válku za jeho svobodu.


Bruce zemřel v Cardossu 7.6.1329. Jeho tělo bylo spáleno v opatství Dumfermline, jeho srdce vzal křižák James Douglas do bojů proti Maurům ve Španělsku. Po Douglasově smrti bylo Bruceovo srdce vráceno do Skotska a spáleno v hrabství Melrose.
URL : https://www.valka.cz/Bruce-Robert-t21804#83054 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more