Armáda duchů - Hampton Sides

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

(Ghost Soldiers)


Anotace (citace ze serveru kosmas.cz)
28. ledna 1945 proklouzlo 121 speciálně vybraných vojáků z elitního 6. praporu rangerů americké armády za nepřátelské linie na Filipínách. Cíl jejich mise: urazit pětačtyřicet kilometrů a pokusit se o osvobození 513 amerických a britských válečných zajatců, kteří strávili tři roky v pekelných podmínkách tábora nedaleko města Cabanatuan. Mezi zajatci byli i poslední z vojáků, kteří přežili Batánský pochod smrti, ale jejich neobyčejně silná vůle k životu už jim brzy nemusela být nic platná - jinde na Filipínách už japonská armáda při ústupu před americkými jednotkami popravila nespočet amerických zajatců. Během nepozorovaného postupu nepřátelským územím rangerové zjistili, že Cabanatuan se stal hlavní přestupní stanicí japonského ústupu a že místo několika desítek stráží proti sobě možná budou mít ne méně než 8000 bojem zocelených nepřátelských vojáků.
Sugestivní vylíčení útoku, zachycené minutu po minutě, i kronika děsivých prožitků zajatců samotných jsou ukázkou skutečného mistrovství Hamptona Sidese. Ale Armáda duchů je víc než jen napínavá válečná sága. Hampton Sides zkoumá chování lidí vystavených extrémnímu tlaku - přizpůsobivost zajatců, kteří vzdorovali svým japonským věznitelům dokonce i přes to, že prožívali nepopsatelná muka, trpěli hlady a sužovali je tropické nemoci; ostré kulturní střety s japonskými strážemi a vojáky prodchnutými bojovou etikou bušidó; pozoruhodné hrdinství rangerů a filipínských partyzánů; složitost pohnutek amerického vrchního velení, které by po právu mohlo být odsuzováno za to, že v roce 1942 své muže na Batánu zanechalo; a bezmála sebevražedná odvaha několika amerických špehů, mezi nimiž se našli i kněží a jedna provozovatelka kabaretu, kteří riskovali život, aby zajatcům během jejich dlouhého utrpení nějak pomohli.


Fakt doporučuju, přečetl sem to jedním dechem, mohlo to být klidně o 100 stránek delší Wink .
Armáda duchů - Hampton Sides - přebal knihy

přebal knihy
URL : https://www.valka.cz/Armada-duchu-Hampton-Sides-t21777#82991 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Téma bylo také z filmováno - The Great Raid (2005). U nás byl film uveden pod názvem 6. batalion.
URL : https://www.valka.cz/Armada-duchu-Hampton-Sides-t21777#175802 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more