1914 Předek ve válce 48. pěší pluk - prosím o radu s hledáním

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dobrý den,
potřeboval bych zde poradit od Vás, zkušených a dobrých duší s hledáním informací ohledně mého předka, který bojoval v období první světové války. Podle dostupné databáze Vojenského historického archivu jsem zjistil, že můj předek bojoval v roce 1914 v řadách Rakousko-Uherské armády a to údajně u 48. pěšího pluku. Za touto poznámkou o zařazení k jednotce je v závorce otazník a tak nevím, zda-li to brát s rezervou a kde tuto informaci VHA vzal. U tohoto mého předka je uvedeno datum úmrtí dne 12.12.1914, Bělehrad, Srbsko, zajetí, jižní fronta, srbské bojiště. Uvedená osoba s datumem narození a místem narození je ověřena v příslušné matrice narozených osob ve středočeské obci, odkud praděd pochází. Když jsem ovšem posléze pátral dál a snažil se najít jeho jméno v seznamu válečných ztrát R-U armády v letech 1914-1918 dostupné v digitální studovně Ministerstva obrany ČR, tak jsem ho v žádném periodiku nejen konkrétního data, ale i několik dní později nenalezl, byť jsou to seznamy velice obsáhlé a abecedně přehledné. Zároveň digitální knihovna Ministerstva obrany ČR neobsahuje žádný digitální sken ohledně matriky padlých a raněných ze 48. pěšího pluku R-U armády. Jediná nejbližší matrika v této databázy, kterou jsem nalezl byla matrika 54. pěšího pluku a předchůdců, ovšem také bez úspěchu, jakoby tento 48. pluk vůbec neexistoval... Zajímavé ovšem je, že i bratr mého pradědy byl odveden ke zmíněnému 48. pěšímu pluku roku 1914. Při zkoušení štěstí prostředictvím vhledávače Google jsem také nenašel žádný nález pod spojením pojmů 48. pěší pluk a jeho matrika či geneaologie.


Moje prosba tudíž směřuje na kohokoliv, kdo by mě dokázal odkázat k nějakému jinému seznamu ztrát, seznamu odvedenců nebo matrikám, díky kterým bych mohl zjistit o osudu svého praděda více. Uvítám i vaše zkušenosti z obdobné situace při pátrání, pokud Vám dokázali poradit ve Vojenském historickém ústavu nebo kdekoliv jinde.


Předem děkuji za jakoukoliv pomoc Smile
URL : https://www.valka.cz/1914-Predek-ve-valce-48-pesi-pluk-prosim-o-radu-s-hledanim-t216971#609048 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Úspěšně vyřešeno, poprosím o smazání vlákna a děkuji Wink
URL : https://www.valka.cz/1914-Predek-ve-valce-48-pesi-pluk-prosim-o-radu-s-hledanim-t216971#609099 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more