Manuel I.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Král Manuel I. Veliký


- vládl v letech 1495 - 1521
URL : https://www.valka.cz/Manuel-I-t21672#82730 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Narodil se 31. května 1469 a vládu v Portugalsku nastoupil po svém bratranci, králi Janovi II. v roce 1495. Manuel po svém nástupu na tůn urovnal spory se šlechtou, které vrátil majetky a půdu zabavené jeho předchůdcem. Aby posílil své postavení vůči šlechtě, předal mnohé státní administrativu do rukou jím jmenovaných loajálních úředníků a rovněž osobně převzal velení vojenských řádů. Navíc poskytl výsady městům, která se stala protiváhou moci šlechty a oporou panovnické moci.


Ambicí Manuela I. bylo sjednocení celého Pyrenejského poloostrova pod svoji vládou a tomuto cíli podřizoval veškerou svoji vnitřní i zahraniční politiku. Oženil se s Isabelou, nejstarší dcerou Ferdinanda II. Aragonského a Isabely I. Kastilské a poté, co roku 1498 zemřela, pojal za ženu její sestru Marii. Jako podmínka obou sňatků bylo vypovězení Židů, kteří se v Portugalsku usadili poté, co byli vyhnáni ze Španělska. V říjnu 1497 museli ze země odejít všichni Židé, kteří odmítli konvertovat. Ti ostatní směli jako „noví křesťané“ zůstat a byli pod ochranou krále, který v nich viděl posilu pro portugalské hospodářství. To prodělalo za vlády Manuela I. skutečný rozmach, zejména v důsledku koloniální expanze do Jižní Ameriky a oblasti Indického oceánu. Lisabon se stal nejvýznamnějším obchodním přístavem Evropy, odkud vyplovaly lodě do celého světa a kam se dováželo koření z východu, zlato z Afriky a cukr z Madeiry a Brazílie. Nebývalé bohatství země umožnilo králi Manuelovi stát se mecenášem umění. Zejména proslulé jsou stavby v tzv. manuelském, vysoce zdobném architektonickém slohu, rozšířeném v 15. a 16. století v Portugalsku a Brazílii.


Portugalská prosperita pokračovala i po smrti krále Manuela I., který ač nedosáhl svého hlavního politického cíle, byl nazván "Manuelem Šťastným", nebo též Velikým. Zemřel 13. prosince 1521 v Lisabonu.
URL : https://www.valka.cz/Manuel-I-t21672#104475 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more