Smíšek, Martin

Super Sabry nad Československem
     
Název knihy:
Name of the book:
Super Sabry nad Československem Super Sabres over Czechoslovakia
Autor:
Author:
Martin Smíšek
Místo vydaní:
Published in:
Bratislava
Nakladatelství:
Publisher:
Magnet Press Slovakia
Rok vydání:
Year of Publication:
2018
Počet stran :
Pages:
168
ISBN10:
ISBN10:
-
ISBN13 :
ISBN13:
978-80-89169-57-3
Fotografie obálky:
Cover:
Obsah:
Content:
1. Horká studená válka (4)
2. Na stráži míru a socialismu (11)
3. V Boha věříme, všechny ostatní fotografujeme a odposlouchávame (58)
4. Cvičení dělá mistry... ne vždycky (85)
5. Tornado v československém vzdušném prostoru (97)
6. Černé září československé PVOS (119)
7. Dozvuky


Barevná příloha (145)
Přílohy (153)
Prameny a literatura (159)
Poznámky (161)
-
Anotace:
Anotation:
Americká letecká špionáž nad územím komunistického bloku během studené války začala již na konci 40. let minulého století v oblasti Dálného východu. Fotografický průzkum se však neměl omezovat jen na asijskou část komunistického území, ale měl se odehrávat rovněž za železnou oponou ve střední a východní Evropě. Americké letectvo z tohoto důvodu přesunulo do západního Německa trojici zbrusu nových průzkumných letounů RF-100A Slick Chick, které vznikly rychlou konverzí z nadzvukových stíhacích strojů F-100A Super Sabre. Na sklonku léta 1955 tak američtí průzkumní piloti měli několikrát příležitost změřit své síly s československými stíhači ve vzdušném prostoru Československa.


Kniha Super Sabry nad Československem popisuje nejen akce letounů RF-100A v hloubi československého území, ale také operační historii amerického leteckého fotografického, radiotechnického a radiového průzkumu kolem železné opony od konce 2. světové války až do poloviny 50. let minulého století. V rámci stejného časového období kniha přibližuje i operační historii amerického protivníka na opačné straně ostnatého drátu - československého stíhacího letectva. Text doplňuje zhruba stovka dobových fotografií, 14 barevných bokorysů letounů a desítka originálních map.
-
Recenze:
Review:
- -

URL : https://www.valka.cz/Smisek-Martin-t213400#599999 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more