Russian Strategic Nuclear Forces - Pavel Podvig

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Russian Strategic Nuclear Forces, Pavel Podvig, Oleg Bucharin, MIT Press, Cambridge, 2001, ISBN 0-262-16202-4. 37 USD, 700 stran, formát mezi A5 a A4, kvalitní papír, pevná vazba, několik ilustrací, žádné fotografie.
(originál: Raketnye vojska strategičeskogo naznačenija)


Tato anglická publikace, vzniklá překložení ruského originálu) je ojedinělou obecně dostupnou knihou zabývající se sovětskými a dnešními ruskými jadernými silami. A to skutečně zeširoka - právě tímto svým rozsahem je vyjímečná.
Jednotlivé kapitoly se zbývají smlouvami o omezení jaderných zbraní, dále strukturou strategických jaderných sil, výrobní komplexem, pozemními, námořními a leteckými jadernými silami, strategickou obrannou strukturou, jadernými zkouškami (je přiložen jejich sznam se základními údaji).
V textu jsou popsány sovětské a ruské jaderné systémy (rakety, střely, ponorky, letouny), přiloženy jsou tabulky shrnující dostupná data.
Autoři knihy, sdružení zejména kolem Centra pro studie kontroly šířeni zbraní v Moskvě, vycházeli z veřejně dostupných zdrojů, nicméně i přesto byl zbylý náklad ruského originálu v roce 1999 zabaven FSB (nástupkyně KGB).
Celkově je tato kniha kvalitní a ojedinělou publikací na dané téma a pro zájemce o danou problematiku cenným studijním materiálem.
K dispozici například na www.amazon.com.
Hodnocení 9/10.
URL : https://www.valka.cz/Russian-Strategic-Nuclear-Forces-Pavel-Podvig-t21326#81400 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more