Aerodynamics for Naval Aviators - H. H. Hurt Jr.

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Aerodynamics for Naval Aviators, H. H. Hurt Jr., Naval Air Systems Command United States Navy, NAVWEPS 00-80T-80, Aviation Supplies & Academics Inc., 1992 (originál 1960, revised 1965), ISBN 1-56027-140-X, 16 USD (465 Kč), 410 stran A4, paperback, černobílý tisk, nepříliš kvalitní papír


Jak napovídá název je kniha psána anglicky a je to v podstatě učebnice aerodynamiky pro piloty. Začíná se od základů - vztlak, odpor, vliv tvaru nosné plochy, úhlu náběhu, rychlosti. Vše vysvětleno jednoduše, prakticky bez matematických rovnic, pomocí množství názorných obrázků (včetně fotografií z aerodynamických tunelů) a tabulek.


Po těchto následuje popis zařízení pro zvýšení vztlaku letounu - klapky (včetně jednotlivých odlišných typů), sloty a další metody. Vše doplněno grafy, které výborně ilustrují proč a kdy je vhodné použití těchto prvků.


Následují kapitoly věnované podrobnějšímu rozboru aerodynamiky - vznik a působení různých sil na letící stroj, vliv rychlosti, odporu, profilu křídla, šípu křídla.
Další rozsáhlý oddíl je věnován výkonům letounu - obratnosti, stoupavosti a dosahované rychlosti či doletu,včetně vlastností při vzletu a přistání.
Další oddíly se zabývají aerodynamikou vysokých (nadzvukových) rychlostí, řízením a stabilitou leounu, operačními (pevnostními) limity, problémy při rizikových letových podmínkách (vysazení motoru, let ve formaci).


Celkově je možno knihu zhodnotit jako vynikající - ostatně samotný fakt, že byla znovu vytištěna po hruba 40-ti letech od prvního vydání o jejích kvalitách hovoří jasně. Pro angličtiny znalé (kniha používá jasný technický jazyk pro pokročilé angličtináře) zájemce o jasné, názorné, podrobné a zasvěcené osvětlení aerodynamických problémů bez využití integrálních rovnic je kniha ideálním studijním materiálem na dlouhé zimní večery. K dispozici například na www.valka.cz.
Hodnocení 10/10.
URL : https://www.valka.cz/Aerodynamics-for-Naval-Aviators-H-H-Hurt-Jr-t21320#81392 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more