Kádár, János

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

János Kádár, rodné jméno János Csermanek - nejvyšší komunistický státní a stranický činitel

*26.5.1912 - Fiuma, Chorvatsko
+6.7.1989 - Budapešť - Maďarsko



Narodil se 26. května 1912 ve městě Fiuma (nyní Rijeka). Po svém vyučení pracoval jako technik kancelářských strojů. Roku 1932 vstoupil do komunistické strany Maďarska, tehdy ještě ilegální a za své názory byl několikrát tehdejším režimem vězněn. Stejně tomu bylo i v období 2. světové války, kdy je vězněn i gestapem. Ve válečném období je členem protifašistického hnutí a také se stává členem ÚV KS Maďarska (1942).

Po válce se aktivně podílí na převzetí moci v zemi komunisty, v roce 1948 již je náměstkem generálního tajemníka KS a v roce 1949 minitrem vnitra Maďarska, kde získává ostruhy coby budoucí vládce země a zasluhuje se o budování tajné policie. V té době je však u moci prostalinistický diktátor Matyas Rákosi, jehož čistkám se nevyhne ani Kádár, který je obviněn ze sympatizování k Titovu režimu v sousední Jugoslávii a v letech 1951 - 1954 uvězněn.

Po pádu Rákosiho diktatury se ocitá v čele Maďarské socialistické dělnické strany a společně s Imre Nagym vytvářejí koaliční vládu snažící se uklidnit bouřlivou protikomunistickou situaci v zemi, která je zmítána spoustou dělnických, studentských a vojenských demonstrací. Poté co Imre Nagy přistupuje na mnohé požadavky demostrantů, jako např. vystoupení Maďarska z Varšavské smlouvy, nebo zlegalizování nekomunistických stran, Kádár začne jednat s představiteli SSSR o vojenské pomoci (4.11.1956 se v Užhorodu setkává s Nikitou Chruščovem). S podporou sovětských tanků přebírá násilně moc v zemi. Během invaze sovětských sil do Maďarska umírá v bojích přes 20.000 lidí.

János Kádár nastoluje poté tvrdý režim, ovládaný Moskvou, probíhá zatýkání, věznění a popravy protikomunistických aktivistů (popraveno je okolo 2.000 lidí, Imre Nagy je popraven roku 1958). Po uklidnění situace v zemi se Kádár pouští do střídavě úspěšných reforem a u moci se drží až do roku 1988. Roku 1968 souhlasí s vysláním vojenských sil do Československa. Pod tlakem veřejnosti je roku 1988 odvolán a 6. července 1989 v Budapešti umírá. Záhy nato umírá i komunistická moc v Maďarsku.

cs.wikipedia.org

URL : https://www.valka.cz/Kadar-Janos-t21150#80385 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more