Obrněný automobil Benz-Gaggenau

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vážení kolegové, vážené kolegyně,
německé firma Benz na rozhraní let 1911-1912 postavila pro ruskou železniční společnost jeden kus obrněného vozidla, které je známo z několika mála fotografií československých legií. V současné ruské literatuře též figuruje pod přezdívkami: bronirovanyj avtobus Bjenc (бронированный автобус Бенц), či Sjerafina (Серафина)


K jeho stavbě použila firma Benz & Cie. buď svůj nákladní automobil, nebo součástky z vozidel zaniklé firmy Süddeutsche Automobil-Fabrik Gaggenau.


Badatelská práce není uspokojivě dokončena, proto vznikla pouze prozatímní verze.


Autor uvítá jakoukoliv pomoc radou či skutkem, bude-li míněna vážně.


Poznámka:
Fotografie obrněného automobilu ukořistěného čsl. legiemi na Rusi převzata z chystané knihy: Tomáše Jakla, Bernarda Panuše, Borise Tarasova a Jiřího Tintěry "Obrněné automobily československých legií".
Obrněný automobil Benz-Gaggenau - Benz & Cie. bronirovanyj avtobus Bjenc

Benz & Cie. "bronirovanyj avtobus Bjenc"
URL : https://www.valka.cz/Obrneny-automobil-Benz-Gaggenau-t21034#79857 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vážení kolegové, vážené kolegyně,
na internetové stránce Válka.cz vyšla moje studie o tomto obrněném vozidle s názvem: Automobily Süddeutsche Automobil-Fabrik Gaggenau a Benz & Cie. Protože odkazová a obrazová část neznámo kam zmizely, dovoluji si zveřejnit tyto údaje zde.


1/
Michail Barjatinskij, Maksim Kolomiec Bronjeavtomobili russkoj armii 1906-1917 gg., Moskva 2000.
2/
Der Motorwagen, časopis, ročníky 1910-1914.
3/
Mercedes-Benz 1886-1996, složka Fahrzeuge/Nutzfahrzeuge, Süddeutsche Automobil-Fabrik Gaggenau, 1907-1910, pamětní katalog - firemní CD-ROM, bez data vročení - asi 1996.
4/
Tomáš Jakl Obrněné automobily československých legií v Rusku 1918-1920, strany 46-57, sborník Jihočeského muzea Československé legie a první světová válka, 2001.
5/
Benz Gaggenau - Motor Vehicles, tovární katalog, bez data vročení - asi 1910-1913.
6/
Vojenský ústřední archiv, odd. fotodokumentace, složky čsl. legie na Rusi 1914-1920.
7/
Wolfgang Gebhardt Deutsche Omnibuse seit 1895, Motorbuch Verlag, bez data vročení - asi 1990.
8/
Za svobodu Obrázková kronika československého revolučního hnutí na Rusi 1914-1920,
díl 3, Praha 1926.
9/
Lucijus Suslavičius - korespondence s Difrologickým klubem, 1999.
10/
Tomáš Jakl, Bernard Panuš, Robert Speychal, Jiří Tintěra Obrněné automobily československých legií - manuscript, 2004



Poznámka
1/
Při studiu technických dokumentů nenalezen odkaz na dvouválcový motor (**) o výkonu 35 až 40 koní!
2/
Studie je rozpracována! Chybí obrazová a výkresová dokumentace většiny užitkových vozidel!
3/
Autor studie uvítá jakoukoliv pomoc radou či skutkem, bude-li míněna vážně.
4/
Autor studie a předsednictvo Difrologického klubu nikomu nedali souhlas k publikování tohoto materiálu či jeho částí.


Jiří Tintěra a Difrologický klub Praha © 2004.12.10

Obrněný automobil Benz-Gaggenau - Jediný známý zástupce vozidel řady C/32 - SAF Schwerer 5 t Lastwagen, přední a zadní náprava s PP koly obdobného ale těžšího typu oproti vozidlu bronirovanyj avtobus Bjenc

Jediný známý zástupce vozidel řady C/32 - SAF Schwerer 5 t Lastwagen, přední a zadní náprava s PP koly obdobného ale těžšího typu oproti vozidlu "bronirovanyj avtobus Bjenc"
Obrněný automobil Benz-Gaggenau - SAF Lechter Omnibus Reichpost Typ C/24, chassis rozměrově blízké s vozidlem bronirovanyj avtobus Bjenc

SAF Lechter Omnibus Reichpost Typ C/24, chassis rozměrově blízké s vozidlem "bronirovanyj avtobus Bjenc"
URL : https://www.valka.cz/Obrneny-automobil-Benz-Gaggenau-t21034#89155 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Fotodokumentace - 2. díl
Obrněný automobil Benz-Gaggenau - SAF Aussicht- und Sommerwagen, přední a zadní náprava s PP koly shodného typu s vozidlem bronirovanyj avtobus Bjenz, zavěšení předních kol na chassis je podobné s vozidlem bronirovanyj avtobus Bjenc

SAF Aussicht- und Sommerwagen, přední a zadní náprava s PP koly shodného typu s vozidlem "bronirovanyj avtobus Bjenz", zavěšení předních kol na chassis je podobné s vozidlem "bronirovanyj avtobus Bjenc"
Obrněný automobil Benz-Gaggenau - Benz - Gaggenau Lastwagen Typ BL 10 - podvozek s kardanovým náhonem zadních kol, ale dle továrních údajů se tento model vyráběl s řetězovým náhonem zadních kol

Benz - Gaggenau Lastwagen Typ BL 10 - podvozek s kardanovým náhonem zadních kol, ale dle továrních údajů se tento model vyráběl s řetězovým náhonem zadních kol
Obrněný automobil Benz-Gaggenau - Benz - Gaggenau Omnibus Typ BL, přední a zadní náprava s PP koly obdobného ale lehčího typu s vozidlem bronirovanyj avtobus Bjenc

Benz - Gaggenau Omnibus Typ BL, přední a zadní náprava s PP koly obdobného ale lehčího typu s vozidlem "bronirovanyj avtobus Bjenc"
URL : https://www.valka.cz/Obrneny-automobil-Benz-Gaggenau-t21034#89156 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Fotodokumentace - 3. díl
Obrněný automobil Benz-Gaggenau - Benz - Gaggenau Typ GL 12, přední a zadní náprava s PP koly shodného typu s vozidlem bronirovanyj avtobus Bjenc

Benz - Gaggenau Typ GL 12, přední a zadní náprava s PP koly shodného typu s vozidlem "bronirovanyj avtobus Bjenc"
Obrněný automobil Benz-Gaggenau - Benz - Gaggenau Lastwagen Typ KL 14, zadní náprava s PP koly shodného typu s vozidlem bronirovanyj avtobus Bjenc

Benz - Gaggenau Lastwagen Typ KL 14, zadní náprava s PP koly shodného typu s vozidlem "bronirovanyj avtobus Bjenc"
URL : https://www.valka.cz/Obrneny-automobil-Benz-Gaggenau-t21034#89158 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Téma Benz v ruskej časti tohoto fóra.
Zhrnutie bádania autora tejto témy a jeho kolegov sa dá nájsť v ich publikácii, kde nájdete i ďalšie fotografie z archívov VHA/VÚA.


Tomáš Jakl, Bernard Panuš, & Jiří Tintěra - Czechoslovak Armored Cars in the First World War and Russian Civil War, ISBN 13: 9780764348044


Obrněný automobil Benz-Gaggenau -


URL : https://www.valka.cz/Obrneny-automobil-Benz-Gaggenau-t21034#724242 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments


Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more