Zajímavý pohled na listopadovou revoluci

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

v HN na netu jsem narazil na zajímavý pohled na listopad 89 je na www.ihned.cz určitě stojí za přečtení.
URL : https://www.valka.cz/Zajimavy-pohled-na-listopadovou-revoluci-t19873#74553 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Skutečně velice zajímavý pohled. Podezření, že všechno nebylo zcela jasné, existovalo už tenkrát před 15 lety (to už je to fakt tak dlouho???!), ale ve víru událostí se musely řešit důležitější věci a pak se na to nějak pozapomnělo.
Je spousta otázek, na něž ještě neznáme odpověď... Confused A možná ani není politická vůle je pravdivě zodpovědět... Sad


Mimochodem - víte, že na prezidenta republiky bylo podáno trestní oznámení za šíření poplašné zprávy? Důvodem je prý prezidentstká standarda, kde stojí "Pravda vítězí". Laughing Laughing Laughing
URL : https://www.valka.cz/Zajimavy-pohled-na-listopadovou-revoluci-t19873#74556 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vrhá to trochu jiné světlo na disent (i proto že jde o člena disentu) a jeho úlohu v tehdejší době. Můj názor je trochu jiný (opravdu jen trochu) ale celkem věřím že ten pán má lepší informace než já Sad
URL : https://www.valka.cz/Zajimavy-pohled-na-listopadovou-revoluci-t19873#74559 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Když si představím, že po 15 letech "bádání" přišel ten pán na tyto moudra, jsem dost zděšen.
Vůbec nebere v úvahu hlubokou a rozsáhlou infiltraci agentů KGB a Stb do struktur disentu.
Já jsem 16.11.89 asistoval při natáčení "Pánské jízdy" s Kodetem a Mrkvičkou v Celetné. Když jsme večer končili, říkal mi Kodet: "Nebijte zejtra ty študáky!" Vykulil jsem se, o čem to mluví.
Toho 17.11.89 sloužil "24" na Perštýně. Už ráno v 7.00 hod byla Bartolomějská od začátku do konce našlapaná transportéry a autobusy s policajty v plné zbroji, psovody se psy atd. - ani na záchod nesměli.
V 19:45 jsem vyhnal ženu, která se za mnou zastavila s kamarádkou (obě o francouzských holích) na kafe, aby už jela domů, protože se to začalo nějak podezřele hemžit. Taky jo! Zapadly do METRA chvilku předtím, než onen kordon uzavřel křižovatku Národní - Spálená.
Ráno 18.11. (sobota) všude klid. V té době nebyli komančové o nic slabší, než předtím. Disponovali silami, které bohatě postačovaly k potlačení jakýchkoli nepokojů. Neinformovaní jedinci z vedení KSČ, kteří nebyli přibráni do plánování té operativní hry, později nazvané "plyšák", si dovolili do Prahy pozvat Lidové Milice. Proč je nepoužili a šupem poslali zpět? Protože by se bránili studenti, nebo disent? To zcela jistě nikoli, tomu by neuvěřil jistě nikdo. No, protože jim byl takový postup zakázán - těmi informovanými z ÚV KSČ, Stb a KGB.
Proto mohl sovětský konzul, či co, prohlásit, že se nic dít nebude! Račte si uvědomit, že bez vědomí KGB se v tom jejich baráku ani nevytřela podlaha, natož vydat takovéhle vyhlášení! (byť formulované jako soukromý názor!)


Nikdo mě nepřemluví, že celé odevzdání moci nebylo ze strany komančů předem perfektně připraveno a organizováno. Bylo jen třeba nějakého impulzu, jak to spustit. Datum 17. listopad - Mezinárodní den studentstva se k tomu báječně hodil!
A to, co onen pán popisuje - jak bylo v podstatě Chartu 77 nutit k dalším krokům, s nimiž předem nepočítala a ani si na to netroufla pomyslet, to celé jen dokresluje.
No a to je taky důvod, proč to nakonec dopadlo tak "sametově" a proč teď mají komančové skoro 20% a bijou se v prsa že jako oni nic, oni pro lidi atd.


Ti naivní si mohou myslet dál, že všechno zařídili disidenti a studenti. Já si myslím, že vědomky, nebo nevědomky hráli role, napsané jinde. Rozhodně mnozí vědomky!
URL : https://www.valka.cz/Zajimavy-pohled-na-listopadovou-revoluci-t19873#74571 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Bohuzel to, ze 17.11. zadna revoluce nebyla, se uci i na nasi katedre politologie, akorat ze tomuto podle me dostacne jasnemu faktu malokdo dava dostatek pozornosti, v televizi se chystaji oslavne dokumenty o 15. vyroci sametove revoluce (mimochodem v dobe, kdy se to naprosto mirove sypalo v ostatnich zemich, zejmena v Nemecku ...) a udela se z toho zase saskarna. Samozrejme, ze to nebyla zadna revoluce, ale pouhe predani moci jednech druhejm, a je jen otazkou, co za to jedni od druhych chteli a ocekavali. Jak pise Fantan, je to zrejme, mnoho z byvalych komunistu a stbaku hosti primo nas soucasny predseda vlady ve svem urade, ac byvaly ministr vnitra by mel vedet, co je to za smejd z vesmiru ... stejne tak jsou v dalsich rolich a pozicich. A lide stale jak tupe ovce veri tomu, ze bylo nejake zlo a nejake dobro stylizovane vecne ozralymi spisovateli a basniky a temi, kteri z teto zeme utekli "bojovat" ven a "bojuji" tam stale, protoze uz se jim ani nechce se vracet, a to zlo bylo tak zle, ze se jednoho dne unavilo a dobro proste vyskocilo z bedynky a zle zlo proste porazilo. Vsechno dobre dopadlo, muzeme jezdit do jugosky a do bulharska k mooori, jsme spokojeni, vzpominame na to, jak za komunistu bylo levno, nadavame na ne po hospodach, jaky jsou to svine, nez se vydame k volebnim urnam a druhy den zjistime, ze je volil nejaky ten milionek lidi ... cista prace, naprosto genialne vymysleny scenar, presvedcivi herci, skvela produkce, vyprava, kostymy, a hudba, ta predevsim. Vzdyt staci se podivat, jak nas na predvolebnich mitincich masiruji ti, kteri nas masirovali stejne pred temi patnacti sestnacti lety ... Michal David byl tuhle po koncertu pro Grosse tak rozneznenej, ze nejdriv veril Standovi jako kamaradovi, a pak se ve sve prasopsi agonii dostal az k tomu, ze vlastne kdyz ho ma rad jako kamarada, tak ma asi rad i jeho stranu a ze by ho vlastne mel jit volit. jaky je z toho zaver ? Film Sedumnacty listopad v cesko-slovenske koprodukci byl nominovan na Ojeba, hlavni cenu divacke poroty, a s naprostou suverenitou ji vyhral. Konkurenci mu byli snimky Lide, bdete !, Rozum, muj radce a Smysly (a novinari) klamou - ktere ale v divacke ankete naprosto propadly Sad
URL : https://www.valka.cz/Zajimavy-pohled-na-listopadovou-revoluci-t19873#74592 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Úmyslně jsem se snažil v prvním příspěvku nepodsouvat svůj názor který je k disidentům silně skeptický (včetně hlasatele pravdy a lásky), to že listopadová veselice byla naaranžované převzetí moci (možná ne přesně podle původní režie) si osobně myslím už hodně dlouho )v podstatě už od chvíle kdy jsem s nadšením a ideály šel dělat pro OF, o obojí jsem rychle přišel, takže jsem se s touhle bandou rychle rozloučil. Ale i letmý pohled za kulisy mi stačil. Tlachy o revoluci jsou opravdu nesmysl.
URL : https://www.valka.cz/Zajimavy-pohled-na-listopadovou-revoluci-t19873#74618 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Nedá se nic jiného než souhlasit s tím, že historie konkrétně tohoto období našich dějin bude ještě dlouho "poněkud zamlžená". V posledním Reflexu byl zajímavý článek na toto téma, bohužel nemohu sloužit více podrobnostmi (četl jsem ho jen velmi zběžně a časopis nebyl můj) než tím, že většina funkcionářů tehdy byla mimo místo působení (posádku apod.) a pokud si pamatuji některé z výpovědí, které byly citovány, tak bezpečnostní složky měly pokyn NEZASAHOVAT.
Co se v neděli dělo, když jsem se vrátil z domova do kasáren, to si můžeme povědět na srazu (pokud to vůbec někoho zajímá), ale psát to radši nebudu...
URL : https://www.valka.cz/Zajimavy-pohled-na-listopadovou-revoluci-t19873#74624 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Taky souhlasím, 17. listopad byl podle mě předem připravenou akcí tzv. "perestrojkařů", kteří chtěli vystřídat tu zfosilnělou garnituru. No naštěstí se jim to vymklo zrukou a potom se už neodvážili zasáhnout silou. Někde jsem dokonce slyšel, myslím, že od protikomunistického radikála Petra Cibulky, že 17. listopad byl privatizačním pučem KGB, a přestože s jeho názory mnohdy nesouhlasím, tady se asi trefil.
URL : https://www.valka.cz/Zajimavy-pohled-na-listopadovou-revoluci-t19873#74683 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more