08.02.2017 - Český občan, který údajně chtěl odjet bojovat do Sýrie za IS stanul u soudu

Today the court was started with 21letým Cech Jan Silovským, who wanted to leave to fight in Syria in the ranks of the IS. According to his words he didn't want to go to Syria to kill, but to be killed. Allegedly had in the past at least once try to commit suicide. On islam, he transferred about 4 years ago, taking it about him, no one had to know. Supposedly should read the Bible and the Koran and capture it had more in the second book. It also did not socialize with anyone from the islamic community. He has no combat training, nor the experience of the weapons. To the IS wanted to add since it agrees with the unification of the muslims and the vision of a single caliphate, but apparently does not agree with the overly violent methods of the organization. He is accused of the crime of preparation of a terrorist act, for which he faces 12 to 20 years of imprisonment or to the punishment special.

Source:
www.ceskatelevize.cz.
URL : https://www.valka.cz/08-02-2017-Cesky-obcan-ktery-udajne-chtel-odjet-bojovat-do-Syrie-za-IS-stanul-u-soudu-t197518#567426 Version : 0
24.02.2017
Of bohemia, who wanted to IS to kill him, he got three years in prison and must treat

Source:
zpravy.tiscali.cz
.
URL : https://www.valka.cz/08-02-2017-Cesky-obcan-ktery-udajne-chtel-odjet-bojovat-do-Syrie-za-IS-stanul-u-soudu-t197518#568445 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Trochu si dovolím se zamyslet nad nebezpečím terorismu v Evropě a radikalizaci některých muslimů.


V zásadě vidím jako hlavní problém ten, že zvláště Evropa bere terorismus jako svého druhu specifický kriminální čin (tak jako se odlišuje vražda od znásilnění nebo krádeže auta). Nicméně terorismus má daleko i k formám války (byť by se dal k ní do jisté míry zařadit) - jedno jestli občanské či mezi státy.


Dozajista by se měl do jisté míry rozlišovat terorismus dle jeho formy (ostatně i útoky A. Breivika byly teroristickými činy). Nicméně ten radikálně islamistický je jiný, než ten který prováděla svého času třeba ETA. Na druhou stranu mělo by se dávat pozor na zneužívání pojmu terorismus (terorista ...). Stačí jmenovat antiteroristickou operaci na Ukrajině.


Horší je to s islamistickým terorismem. Rozhodně nelze klást do jedné roviny všechen terorismus prováděný osobami vyznávající Islám. Např. viděl bych zásadní rozdíl mezi tím, co provádí Hizballáh či ostatní Palestinci v Izraeli a mezi tím, co provádí IS. Dozajista lze najít rozdíly i mezi Talibánem, al-Kajdou a IS, byť to jsou spíše drobnosti.
Zásadní je, si dle mého názoru uvědomit rozdíl mezi tím, co nám prezentují média a vůbec různé antimuslimské spolky. A nutno si uvědomit rozdíly v Islámu jako víře, všechny lokální proměné atd. Rozhodně nelze dát do hromady teroristu sunitského a šíitského (nemluvě o dalších možných odnožích a variacích). To jak celou věc podávají různé arciantiislamisté nelze prakticky brát vůbec v potaz, jelikož tito lidé jsou mnohdy více hnání vlastním strachem, nenávistí, zaslepeností a neznalostí, než racionálními podklady. Z hlediska těchto je každý muslim vrah, násilník a znásilňovač (což při celkovém počtu lidí vyznávajících tuto víru (generálně) by znamenalo, že jsou jejich výsledky více než chabé. Nicméně když by člověk přihlížel na jejich závěry, návrhy řešení situací apod. dostal by se nakonec do schizofrení situace, kdy by pronásledoval řadu neviných (a spíš omylem i nějaké ty vinné), ale na reálný boj s terorismem by už se nedostávalo prostředků, ani času a ani lidí. Navíc by spíš došlo k navýšení nebezpečí, a ani by ti (noví) teroristé nemuseli "vstoupit" do IS, jen by se bránili jak to zvíře zahnané do kouta.


Eliminace terorismu je víc než li komplikovaná, větší šance je, pakliže se tito lidi odhalí, nasednou třeba do tanku a stanou se tak poměrně jasnými cíly. O něco horší je asi situace kdy se takový člověk ne zcela projevuje (ale vždy tam mohou být nějaké možnosti odhalení). Problém nastává, pakliže dojde k situaci která je obdobná té zmíněné v příspěvku výše - člověk nevybočující jinak ze společnosti, konvertující tajně, dokonce možná i bez prvotního přičlenění se ke komunitě. A je otázka kolik lidí je až v takové situaci jako "náš český Dáešák", který by se prakticky nejspíš naplno projevil teprve někde v Turecku nebo v Sýrii.


Nicméně jedna věc je eliminovat jednotlivce nebo skupinu, ať už definitivně nebo tím, že budou někde bezpečně zavření a druhá věc je eliminovat myšlenku. Zničit či zabít myšlenku, je když ne nemožné tak prakticky velmi těžko realizovatelné. A nidky nelze 100% říct, že i v takovém případě se v takové či onaké podobě nevrátí.
URL : https://www.valka.cz/08-02-2017-Cesky-obcan-ktery-udajne-chtel-odjet-bojovat-do-Syrie-za-IS-stanul-u-soudu-t197518#568380 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more