Ve znamení trojzubce - František Kaucký, Ladislav Vandůrek

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vydalo Naše Vojsko, 1965 nákladem 15000 výtisků
Formát A5, 165 stran textu, 40 stran černobílých fotografií a ofotografovaných výstřižků z novin, dokumentů.
Názvy kapitol: I. Pavučiny "civilní sítě", II. Rejdy z let 1945 a 1946, III. Vpád v létě 1947, IV. Likvidace rozprášených banditů


Dlouho jsem váhal, zda sem tuhle knihu uvést, ale snad se někdo bude zajímat...
Kniha, poplatná době svého vydání, popisuje činnost ozbrojených složek čehdejší ČSR proti procházejícím skupinám tzv. UPA (Ukrajinská povstalecká armáda) - zkráceně též "benderovci" v rámci tzv. "Akce B".
Částečně popsáno politické pozadí problému (UPA byla ozbrojenou složkou Organizace ukrajinských nacionalistů) od roku 1939.
Hlavní důraz položen na snahu a aktivity tehdejší československé armády a Bezpečnosti s cílem zabránit průchodu skupin ("sotní") UPA z Polska a Ukrajiny přes území ČSR směrem do americké okupační zóny.
Z modelářského hlediska zajímavé - z fotografií je možno odvozovat, jak různorodě byla tehdejší Československá armáda a Bezpečnost vystrojena a vyzbrojena, kromě jiného je zde také fotka československého Stuartu (M-5) ze zasazení tankových jednotek při obklíčení Malé Fatry, motocykly německého původu...
Zcela jistě zajímavé téma, nutno však porovnávat skutečnosti, uvedené v knize, s jinými zdroji...
Pokud má někdo z "válkařů" zájem, mohu zapůjčit třeba na listopadovém srazu na dobu dle dohody...
URL : https://www.valka.cz/Ve-znameni-trojzubce-Frantisek-Kaucky-Ladislav-Vandurek-t19591#73197 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more