Zákeřné sestřely - Karel Bárta

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Zákeřné sestřely - Karel Bárta, nakl. Horizont Praha 1992, 192 stran.


Jde o fabulaci - v knize je v chronologii II. světové války sledována bojová cesta tří přátel-letců. Po faktické stránce jsou v knize chyby - např. v květnu 1940 nad Francií létá Fw 190 v pozdní verzi.
Zajímavé na příběhu, ve kterém lze vysledovat osudy různých našich pilotů v Anglii, v SSSR, na Slovensku a pak zase "doma" jsou citace protektorátního rozhlasu, který letci v Anglii sledovali a zejména pak jejich poválečné osudy, včetně věznění a mučení v hradčanském "domečku".
Četl jsem toho o našich letcích hodně, proto v jednotlivých fázích příběhu nebylo těžké poznat, o kom konkrétně je řeč - autor samozřejmě varuje, že postavy jsou smyšlené, ale příběhy se staly a byly popsány.
Všichni jsme věděli, že tito hrdinové byli komunisty "persekvováni", ale až tato knížka ukazuje tu hrůzu, kterou prožili a o níž se nesměli zmínit.
Doslovné citace protektorátních projevů jsem četl taky prvně a je to namouduši poučné.
Souběžně jsem četl Fajtlovo "Podruhé doma" (vydalo Naše vojsko 1984) a je to nebe a dudy, to mi věřte!
Ale je tam zase podrobný popis anabáze pilotů po úletu ze SNP.
Na tu knížku jsem narazil v knihovně, předtím jsem o její existenci nevěděl. Autor je nar. 1930.
Doporučuji - jsou tam sice některé faktické chyby, ale ty jsou podružné.
URL : https://www.valka.cz/Zakerne-sestrely-Karel-Barta-t19588#73158 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Knížku jsem v ruce neměl, ale nadhodil jsi téma protektorátních projevů. Mám doma výběr protektorátních projevů Háchy, Moravce a dalších členů protektorátní vlády z rozhlasu a různých shromáždění, vydanou v protektorátu v roce 1942. To je opravdu poučné. Prostě takovej "pohled" do protektorátu.
URL : https://www.valka.cz/Zakerne-sestrely-Karel-Barta-t19588#80132 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

To Dodo please dala by se pořídit kopie a to jakoukoliv formou .
URL : https://www.valka.cz/Zakerne-sestrely-Karel-Barta-t19588#80142 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more