Lannes, Jean

     
Příjmení:
Surname:
Lannes Lannes
Jméno:
Given Name:
Jean Jean
Jméno v originále:
Original Name:
Jean Lannes
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
maršal Francúzska maršal Francúzska
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
Vojvoda z Montebella, princ zo Sieversu Duc de Montebello, Sovereign Prince de Sievers
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
10.04.1769 Lectoure,
10.04.1769 Lectoure,
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
31.05.1809 Ebersdorf,
31.05.1809 Ebersdorf,
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
zborový veliteľ Corps Commander
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Jean_Lannes
URL : https://www.valka.cz/Lannes-Jean-t19572#401322 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Stručný životopis najdete na konci tohoto článku.
URL : https://www.valka.cz/Lannes-Jean-t19572#73089 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Jean Lannes
francúzsky maršal


zdroj:
www.napoleonicsociety.com
Lannes, Jean - Jean Lannes

Jean Lannes
URL : https://www.valka.cz/Lannes-Jean-t19572#188776 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Když má dnes maršál Lannes ten smutný den, smutné 206.výročí, musím uvést pár malých poznámek,co mně o něm zůstalo v paměti...

Říká se,že dělové koule mu v bitvě u Aspern rozdrtíla čéšky obou nohou a také se říká, možná že obojí je také pravda, že nakonec umíral v náručí uplakaného císaře.Místo skonu se udává rakouský Kaiserebersdorf. A jestli je také pravda, že Napoleonovi říkal: “Umírá tvůj největší přítel“, to už nám nikdo neřekne - ale on byl tvrdý voják bez sentimentalit, takže o tom pochybuji... Byl také první Napoleonův maršál,který padl.
Měl, ale také malý spor s Napoleonem,snažil se aby od bitvy u Slavkova ustoupil,na tom se Lannes zprvu shodl i s maršálem Soultem, avšak Soult nakonec vše popřel a souhlasil s Napoleonem,proto ho Lannes vyzval na souboj.
Také se s jeho jménem uvádí výrok : Voják ,který se dožije 40 let věku není vojákem,ale chamradí.Ale tento výrok už může být pravda, protože on tuto tézi posunul jen o měsíc.
Paní Lannesová byla hl. homistryně Marie Lousi,byla starší o 10let a dámy si, jak mám zprávy od dvora, rozuměly.
To co na Napoleonovi je obdivuhodné je ta důvěra a i to, že i naděje či iluze se může stát skutkem. Jako to bylo právě u Lannese,obyčejný kluk,bez vzdělání, tatínek malý drobný obchodník - předpoklad k závratné kariéře to zrovna nemohl být - a tak to bylo i u jiných maršálů a generálů.
Divizní generál Jean Lannes byl mezi šestadvaceti maršály Napoleona Bonaparta jmenován jako jeden z prvních jeho maršálů. Bojoval v Italii, Rakousku,Španělsku vítězil v bitvách u Slavkova, Jeny, Friedlantu, Zaragozy - všude sváděl tvrdé boje a svou taktikou a příkladem zrhával své vojáky k vítězství.

Tolik maršál Berthier náčelník generálního štábu císaře Napoleona
URL : https://www.valka.cz/Lannes-Jean-t19572#533539 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more