Německá jednotka v Beaumontu (Belgie) - kdo fotil zničený CHAR B1 "Bearn II" ?

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dobrý den,
fotky zničeného francouzského tanku B1 BIS číslo 401, přezdívaného Bearn II, v belgickém městečku Beaumont jsou relativně známé, dohledatelné na internetu např. zde: www.chars-francais.net nebo zde batailles-1939-1940.historyboard.net Poté, co byla francouzská posádka 16. kvěna 1940 donucena k ústupu, tank zničila, aby nepadl do rukou německých jednotek. Němci se následně u tanku fotili.
Moje otázka zní: která německá jednotka mohla tyto snímky pořídit? Našla jsem v pozůstalosti fotografii stejné scény, jen z jiného úhlu. Je na ní vidět Bearn II, za ním automobil ležící na střeše a kolona stojících vozidel s označením WH (wehrmacht). Stejná scéna jako na této fotografii: www.chars-francais.net Snažím se dopátrat, kde autor té fotografie sloužil.
Díky za případné odpovědi,
PH
URL : https://www.valka.cz/Nemecka-jednotka-v-Beaumontu-Belgie-kdo-fotil-zniceny-CHAR-B1-Bearn-II-t195264#562219 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vážená kolegyně,
francouzský tank B1bis, n°401, Bearn II (ex Vaux) byl zničen osádkou, když došlo palivo v belgickém městě Beaumont v provincii Henegouwen. Tank patřil k náhradním strojům 37e bataillon de chars de combat (37e BCC, 37. prapor tanků). Bližší info naleznete na vámi uvedené stránce Chars Français.


Vámi hledaná fotografie je uložena v Public Domain U.S. War Department a pravděpodobně byla součástí německé série propagačních fotografií a filmů z května-června 1940 (některé prameny mluví o 16.05.1940). Bližší informace by mohli poskytnout v U.S. War Department, nebo Bundesarchiv.
commons.wikimedia.org


Foto zveřejněné ve wikimedii bylo převzato z filmu: Why We Fight #3 - Divide and Conquer
https://archive.org/details/Dividean1943_3 - viz 14:57
https://www.youtube.com/watch?v=P2jIuAIJjlY - viz 42:33


Určitě totožný záběr naleznete v některém z německých válečných týdeníků popisujících události z května-června 1940.
http://www.wochenschau-archiv.de/
URL : https://www.valka.cz/Nemecka-jednotka-v-Beaumontu-Belgie-kdo-fotil-zniceny-CHAR-B1-Bearn-II-t195264#562221 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more