Pradědeček a R-U vyznamenání

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dobrý den.
Chtěl bych Vás poprosit o radu. Jedná se mi především o záznam z 29.7.1918, kdy pradědeček získal r-u vyznamenání. Myslím, že to je bronzová medaile za chrabrost (Tapferkeitsmedaille). Bohužel mi nejde moc dešifrovat ten zbytek, kde je hodně datumů.
Na jaře 1916 by pradědeček poslán s pochodou rotou na frontu. Zde se později objevil v polní nemocnici, kde byl nejprve "přidělen" (eingetheil) a podruhé tam byl "hlášen" (gemeldet). Myslíte, že byl raněn (v seznamech raněných na krameriovi jsem ho nenašel a myslím, že by to bylo nějak podrobněji napsáno ve zbytku kmenového listu, jehož kopii mám) nebo tam sloužil (roky by na to měl, narozen 1877).
Moc děkuji za každou pomoc a radu.
URL : https://www.valka.cz/Pradedecek-a-R-U-vyznamenani-t192682#555339 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Zdravím.


Ohledně záznamu o vyznamenání se zcela jistě jedná o udělení bronzové medaile za statečnost. Čísla udávají číslo rozkazu, v kterém bylo byznamenání uděleno, kým (jakým útvarem - zde IV K.K. - čtvrté sborové velitelství), kdy (zde byl rozkaz vydán 29.7.1918) a jiná úřední čísla.


Ohledně nemocnice jsem spíše názoru, že byl raněn, jelikož obdržel právě medaili za statečnost, a pokud by v nemocnici sloužil, rozhodně by ji němel za co dostat. A zranění v kmenovém listu nutně zaznamenáno být nemusí, i když by mělo. Můj předek byl například raněn, což vyděli všichni blízcí příbuzní, neboť jim o zranění vyprávěl a někteří viděli i pozůstatky zranění. V kmenovém listu ani v seznamech ztrát však není o jeho zranění ani zmíňka.


Doufám, že jsem alespoň trochu pomohl.
URL : https://www.valka.cz/Pradedecek-a-R-U-vyznamenani-t192682#556657 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dobrý den.
Moc Vám děkuji za rozluštění řádku ohledně vyznamenání. Pomohl jste mi hodně. Největším pokladem je pro mne to určení 4. sborového velitelství.
Bohužel důvod vyznamenání neznám, nikdo v rodině ani nevěděl, že byl vyznamenán. Myslím si, že první oznámení o nemocnici (Feldspital 4/8) je skutečně zmínka o zranění či nemoci. To druhé už by asi mělo být o jeho službě u Feldspital 804. Vede mne k tomu zmínka v Domobraneckém ohlašovacím listu (nedatovaný), kde v položce "Sloužil ve vojsku, ve válečném loďstvu, zeměbraně, včetně náhradních záloh - sbor" se píše "Kuk Feldspital 804". Mohl tedy být raněn tak, že už se pro frontu nehodil a tak ho dali k týlové jednotce.
Myslíte, že by to tak mohlo být? Jen to vyznamenání do toho nezapadá - že by to bylo za nějakou akci skoro 2 roky starou? Nebo provedl něco hrdinského u polní nemocnice?
Je možné, že zranění v listu není zmíněno, protože není zmíněn ani v seznamu zraněných (na kramerius.cz), ale tam jsou jen Ti, jehož příbuzným to nebylo možné nahlásit.
Moc Vám děkuji za pomoc a za čas, který jste tomu věnoval.
URL : https://www.valka.cz/Pradedecek-a-R-U-vyznamenani-t192682#557066 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more