Soest - Národní vojenské muzeum

National Military Museum / Nationaal Militair Museum
     
Název:
Name:
Národní vojenské muzeum National Military Museum
Originální název:
Original Name:
Nationaal Militair Museum
Druh:
Type:
- -
Obec:
Municipality:
Soest (Soesterberg) Soest (Soesterberg)
Odkaz na stránky muzea:
Museum Website:
https://www.nmm.nl/
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
52°07'53.00"N 05°16'35.00"E
Památky a muzea v okolí:
Places of Interest and Museums in the Vicinity:
- -
Datum revize údajů:
Date of the Last Revision:
11.06.2016
Poznámka:
Note:
Národní vojenské muzeum vzniklo sloučením Národního leteckého muzea a Armádního muzea. National Military Museum was created by merging the National Aviation Museum and the Army Museum.
Zdroje:
Sources:
https://www.nmm.nl/
vlastní návštěva
URL : https://www.valka.cz/Soest-Narodni-vojenske-muzeum-t192171#554219 Version : 0
The National Military Museum is located at the former Soesterberg air base, which is located near the town of Soesterberg, which is part of the municipality of Soest. The museum was created by merging the National Aviation Museum, which was located on the same site, and the Army Museum, which was formerly located in Delft. The reopening took place in 2014. It is a fairly large museum, with exhibits on the military history of the Netherlands from the Spanish rule to the modern age. There is a relatively large variety of cold weapons, armour, muskets, cannons, nuclear missile systems, tanks, aircraft and helicopters, motorcycles, machine guns and means of logistical support for troops. The mannequins also display a considerable number of uniforms, which are complemented by other artefacts such as various equipment accessories or battalions. The dioramas and multimedia or interactive elements here have real informative value and are quite successful. It is advisable to set aside about five hours for a visit. Many of the exhibits are easily accessible for photography, and most are illuminated. The problem with taking photos arises if you want to shoot against the glass walls of the museum building. On the other hand, many of the rooms in the middle part of the museum are very poorly lit. Some exhibits can be photographed above average, others unfortunately the opposite.
Soest - Národní vojenské muzeum - Mapa areálu muzea

Mapa areálu muzea
Soest - Národní vojenské muzeum - Letoun F-102A Delta Dagger před budovou muzea

Letoun F-102A Delta Dagger před budovou muzea
URL : https://www.valka.cz/Soest-Narodni-vojenske-muzeum-t192171#554220 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Muzeum se nachází u městečka Soesterberg ve vojenském objektu u silnice A 20 mezi městy Amersfoort a Utrecht. Muzeum sice není ze silnice vidět ale je dobře označeno a nepřehlédnutelným poutačem je F-104 umístěný na pylonu v "letové poloze" u vjezdu do muzea. Odbočíme proto ze silnice a po komunikaci souběžné se silnicí přijedeme na parkoviště. Muzeum má dvě kryté haly a větší množství exponátů umístěné na vnějších stojánkách. Venku stojí hlavně moderní letouny, mezi rarity bych uvedl F-102, a F-15 které nejsou běžně k vidění. Krom nich je zde samozřejmě i řada dalších.Přímo mezi oběma halami pak stojí P2V Neptune a C-47, k oběma je dobrý přístup a je možno je fotografovat včetně detailů. Pokud jste fandové na WWII možná vás potěší prefabrikovaný ukryt pro letouny z tohoto období, před ním stojí spitfire, jde ale jen o laminátovou maketu (ale velmi zdařilou).
V menší z obou hal je umístěna sbírka letadel, uniforem, fotografií a dalších předmětů z období do roku 1945. Jsou zde kromě běžných typů jako třeba P-51, nebo B-25 také DH-89 Dominie, prvoválečné Fokker D-VII a Farman HD 20 nebo meziválečné Fokker DXXI a G I. V této hale je zakázáno fotografování s bleskem a protože je zde i poměrně tlumené světlo je nutno počítat s použitím filmu o citlivosti nejméně 800 ASA. Důvodem pro tento zákaz jsou údajně originální fotografie které jsou poškozovány UV zářením.
Ve druhé (větší) hale je fotografování povoleno bez jakéhokoli omezení a je zde i více světla. Hned u vchodu stojí Dornier 24 což lze považovat za raritu protože je v původním zbarvení i s původními věžemi a výzbrojí. Jinak je většina exponátů poválečná seřazená od Sea Hawka až po F-16. Nechybí ani takové lahůdky jako Tracer nebo protiletadlový kanon Oerlikon. Mimořádně je zajímavá sbírka motorů - část je ve funkčních řezech takže máme možnost vidět jak se to vlastně hýbe, musím přiznat že u hvězdicového motoru jsem strávil nejméně 1/4 hodiny než jsem pochopil jak a proč se "to" pohybuje. Stejně zajímavá je i sbírka palubních zbraní především kulometů.
Bojové techniky je v muzeu minimum, ale fandům na letadla lze toto muzeum mimořádně doporučit.



Adresa muzea je:
Kamp van Zeist 2-4
3769 DL Soesterberg
Postbus 184
3769 ZK Soesterberg
telefon : 0346 - 35 60 00
fax: 0346 - 35 60 20
e-mail :info@mlm.af.dnet.mindef.nl


Vzhledem k tomu že v Holandsku mají vlastní svátky (např. královniny narozeniny) je vhodné si ověřit je-li v termínu návštěvy otevřeno.
URL : https://www.valka.cz/Soest-Narodni-vojenske-muzeum-t192171#48880 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vlastní návštěva, 2023


Muzeum je hodně dobře udělané i vybavené, jen se tam naprosto mizerně fotí, zejména za slunečních dnů jako byl ten náš. Dvě série fotografií, jedna z foťáku, druhá mobilem.


URL : https://www.valka.cz/Soest-Narodni-vojenske-muzeum-t192171#727022 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

V roce 2006 jsem to muzeum měl možnost navštívit. Je parádní, určitě doporučuji!
URL : https://www.valka.cz/Soest-Narodni-vojenske-muzeum-t192171#350508 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Navsteva v zari 2010:
F15 i C47 jsou pryc, tez jeden z dvojplosniku je na renovaci.


Navsteva mozna s celou rodinou, pro deti je v WWII ukrytu rada 'hracicek' kde si mohou vyzkouset jak funguje letadlo,kridlo, vrtule, etc. Je tam i nekolik simulatoru (kokpit + joystick + 1-3 monitory).


Doporucuji!
URL : https://www.valka.cz/Soest-Narodni-vojenske-muzeum-t192171#373039 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vážení,
údajně jsou v muzeu i nějaké dělostřelecké exponády. Můžete mi o nich prozradit více.
URL : https://www.valka.cz/Soest-Narodni-vojenske-muzeum-t192171#404234 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more