IRN - Tiam

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Tiam


Iránský pokus o modernizaci severoamerického tanku M47M, původně vybaveného pohonnou jednotkou z tanku M60A1. O takzvané rekonstrukci toho není moc známo, ale je zřejmé, že věž tanku M47M byla nahrazena upravenou věží z čínského tanku řady T-59/69. K přezbrojení byl použit tankový kanon L7 (M68) ráže 105mm, včetně licenčně vyráběného systému řízení palby. Iránský brigádní generál Ahmad Reza Pourdastan prohlásil 13. dubna 2016, že modernizované tanky Tiam budou v brzku zařazeny do výzbroje.


Poznámka
Na internetu je dostupné video s pojíždějícím tankem, který vykazoval zvýšenou kouřivost, takže se naskýtá otázka, zda během "modernizace" byla, či nebyla, nahrazena původní pohonná jednotka dostupnějším čínským, ruským, či ukrajinským motorem.


Zdroj
http://saeedjalili78.blog.ir/post/41
thediplomat.com
www.globalsecurity.org
www.janes.com
IRN - Tiam - Foto via Islamic Republic News Agency.

Foto via Islamic Republic News Agency.
IRN - Tiam - Autor fotografie Mohammad Velayati, Fars News Agency.

Autor fotografie Mohammad Velayati, Fars News Agency.
IRN - Tiam - Autor fotografie Alireza Farahani, Young Journalist Club.

Autor fotografie Alireza Farahani, Young Journalist Club.
URL : https://www.valka.cz/IRN-Tiam-t190753#551360 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Tiam silný návrat po šedesáti letech


Vážení,
dovolil jsem si přeložit krátkou informaci, která pojednává o níže uvedených tancích a byla zveřejněna na iránských internetových stránkách.


Tank M47
V padesátých a šedesátých letech jsme obdrželi 400 tanků M47. Jejich pohonný systém a řízení palby byly vylepšeny na úroveň tanků M60 Patton. Za iránsko-irácké války byly tanky nasazeny do bojů.
Tank Sabalan
V tanku byl nainstalován nový periskop, systém řízení palby a další elektronická výbava.
Tank Tiam
Věž tanku na první pohled připomíná ruský T-90 s přídavným reaktivním pancéřováním, také byl změněn pojezd tanku a elektronické systémy. Malé rozměry vozidla jsou vhodné k boji ve městě.


Poznámka
Autor se pravděpodobně mýlí, protože věž tanku Tiam nápadně připomíná čínskou verzi Type 69-II Gai, která byla vyvinuta pro zástavbu děl západní provenience v ráži 105 a 120 mm. Též předpokládám, že použité elektronické systémy pro řízení palby a kontrolu bojiště nejsou čistě iránského původu, ale byly vyrobeny v slovinské firmě Fotona, nebo v bosnohercegovinské firmě Zrak.
Zkrácený překlad publikován bez vědomí autora.


Zdroj
http://saeedjalili78.blog.ir/post/41
http://www.fotona.com/en/non-medical/defense/
http://www.zrak.ba/layout/military.html
IRN - Tiam -


URL : https://www.valka.cz/IRN-Tiam-t190753#551478 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments


Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more