GRC - Řecká armáda - starověk

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Těžkooděnci( Hopliti)
Jejich štíty byly kulaté, chránily oblast od krku po stehna. Vyráběli se z bronzu a kůže. Většinou nesli symbol rodu nebo města.


Bronzové přilby často nesli na vrcholu chochol z koňských žní. Tvar se měnil.


Kyrys byl prsní a zádový plát( brnění ). Z počátku byl dělán ze dvou bronzových plátů, upevněných po stranách. Později se přešlo ke kyrysům z kůže a bronzu, který byl pružnější.


Nosili plechové chrániče na holeních, aby si uchránili dolní část nohou.


Jako zbrně používali dlouhé kopí a krátký meč.


Pomocné oddíly
byli to chudší muži, kteří si nemohli dovolit výbavu jako hopliti.
Byli to lučištníci, metči kamenů a vojáky ozbrojené kyji a kameny, nazívale se psilosi. Psilosi se chránily kůží omotanou kolem ruky.


Jízda
Jízda nosila kyrys, kovovou přilbu a vysoké boty. Ozbrojovali se kopími, oštěpi a meči.
URL : https://www.valka.cz/GRC-Recka-armada-starovek-t18986#70949 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Nějteré řecké oblasti byly proslulé určitými specializovanými typy bojovníků, např. krétští lučištníci nebo rhódští prakovníci


edit by MART.in
URL : https://www.valka.cz/GRC-Recka-armada-starovek-t18986#234226 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more