18.03.2016 - Až polovina bojové techniky ČR není provozuschopná

The armed component of the CZECH republic, known as the Army of the Czech republic, has after the evaluation of NATO (by which is basically a stowaway alliance) another problem. Roughly half of the combat vehicles of the ACR (upgraded tanks T-72M4 CZ, carriers KBVP Pandur II CZ or band BMP-2) is out of commission, it is further weaned roughly 1/3 of logistics vehicles Tatra 810, waiting not only for parts, but mainly on the consumer (e.g., tires) ...


Source:
zpravy.e15.cz
.
URL : https://www.valka.cz/18-03-2016-Az-polovina-bojove-techniky-CR-neni-provozuschopna-t189448#549149 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Proč mě to vůbec nepřekvapuje. Dělám ve firmě, která se mj. zabývá i servisem kolové techniky a dodávkami náhradních dílů a je to hodně vidět i z téhle strany. V minulých cca čtyřech letech ministerstvo útvarům očesalo rozpočty hluboko pod únosnou míru (např. vím o praporu s mnoha desítkami vozidel, včetně OT, který na servis a ND obdržel 150 tisíc korun na rok). Tím objem nákupů ND ze strany útvarů klesnul o více než 80%, servis pro armádu téměř žádný.
Co mám informace od kluků od útvarů, tak nepojízdná vozidla se běžně odstavovala a postupně kanibalizovala, opravy se snažili provádět svépomocí a do odborného servisu zajeli až když vozidlo téměř životně nutně potřebovali, a náhradní díl koupili jen když ho neměli odkud vymontovat.
Naštěstí v loňském roce došlo k obratu a MO uvolnilo výrazně větší prostředky na opravy a nákup ND, takže útvary postupně přisouvají na opravu i vozidla dlouhodobě nepojízdná. A musím říct, že je na ně někdy dost smutný pohled - zanedbaná, s mnoha chybějícími díly. Jedno z přisunutých aut, které tři roky stálo v kopřivách, bylo z jedné strany doslova obrostlé mechem.
URL : https://www.valka.cz/18-03-2016-Az-polovina-bojove-techniky-CR-neni-provozuschopna-t189448#549154 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more