The Face of Battle - John Keegan

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Keegan, John: The Face of Battle, London, 1991, 352 stran.
ISBN 0-7126-5090-3


Podle toho, co jsem zatím četl, je The Face of Battle od Johna Keegana, poprvé vydaná v roce 1976, jedním ze základních milníků vojenské historiografie, který výrazně ovlivnil pohledy řady odborníků nejrůznějších odvětví na zkoumání bitev.
Odmyslíme-li si úvodní stať o vojenské historiografii a závěrečné zamyšlení nad charakterem budoucích válečných konfliktů, jedná se o podrobnou studii tří významných bitev lidské historie – bitvy u Azincourtu (25.10.1415), bitvy u Waterloo (18.6.1815) a prvního dne bojů na Sommě (1.7.1916). Na první pohled je patrné, že tato střetnutí nebyla vybrána náhodně. Každé z nich reprezentuje jednu základní epochu lidského válečnictví – první „skutečné“ boje po „překonání“ primitivního válečnictví až do vynálezu střelného prachu, boje éry střelného prachu a moderní masově-destruktivní válečnictví.
Autor se ve své studii odklonil od tradičního způsobu zkoumání a popisování bitev z jakéhosi „generálského pohledu“ (pohybování čtverečky znázorňujícími jednotky po mapě bitevního pole apod.). Místo toho se snažil soustředit na mikrokosmos bojiště – na činy a prožitky jednotlivých vojáků a jejich jednotek, na vzájemnou interakci znepřátelených mužů a jejich oddílů. Tam, kde by řada dřívějších historiků poněkud vágně napsala, např. že „kavalerie na levém křídle zaútočila a obrátila na útěk nepřátelskou pěchotu“, se Keegan snaží analyzovat proč se tak stalo a jak se tak stalo. Co způsobilo, že pěšáci podlehli/ubránili se protivníkově jízdě, jak se to stalo, co vnímal, cítil a prožíval obyčejný voják stojící v řadě a očekávající nájezd, co ho donutilo zůstat a čelit svému strachu, stresu a nepříteli nebo naopak utéci, a jaké to vlastně je být v bitvě.
Keegan se ve své práci opírá o četné dobové prameny (i množství pramenů bylo – v rámci možností – kritériem pro výběr právě těchto tří bitev) i na moderní odborné studie. Velký prostor je přirozeně věnován očitým svědkům, či přímo účastníkům zmíněných bitev.
Text je doprovázen sice poměrně chudou a černobílou, zato vhodně zvolenou, obrazovou přílohou a několika názornými plánky bojišť. V závěru najdeme krátkou, výběrovou bibliografii a index.
Kniha je velice sugestivní, zajímavá a poučná a nelze jinak než ji doporučit jak odborné, tak i laické veřejnosti.
The Face of Battle svého času vynesla Keeganovi slávu po celém světě, a je tedy poněkud překvapivé, že, na rozdíl od řady dalších jeho knih, nebyla ještě přeložena do češtiny, a tím zpřístupněna českému čtenáři. Nezbývá než doufat, že se tak brzy stane.


Anglicky čtoucí zájemci si mohou vypůjčit jedno ze starších vydání této knihy v Národní knihovně v Praze.
URL : https://www.valka.cz/The-Face-of-Battle-John-Keegan-t18558#68841 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more