30.09.2015 - Horní komora ruského parlamentu posvětila letecké údery v Sýrii

Citace :

the Upper house of the Russian Federal assembly on Wednesday unanimously approved the deployment of armed forces in Syria. According to the presidential chancellor Sergei Ivanov about the military aid asked Bashar al-Assad. The authorisation concerns the air force, Russian ground troops in Syria, according to Ivanov will not fight.


Source: zpravy.idnes.cz.
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540139 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Citace - vlkovobloguje.wordpress.com :

Jak oznámil mluvčí ministerstva obrany RF generálmajor Igor Konašev, tak „v souladu s rozhodnutím Vrchního velitele Ozbrojených sil RF Vladimira Putina zahájila dnes letadla ruských vzdušných kosmických sil vzdušnou operaci s bodovými útoky na pozemní cíle hnutí IS na území Syrské arabské republiky.“



Konašev rovněž oznámil, že ministr obrany RF armádní generál Sergej Šojgu informoval své kolegy v OSKB o tom, že v průběhu vzdušné operace v Sýrii útočí letadla ruských VKS na vojenskou techniku, spojovací uzly, dopravní prostředky, skladiště zbraní, munice a paliva, které patří teroristům z IS. Terčem útoků budou především ropná zařízení, která využívá Islámský stát. Do palubních počítačů bitevníků a bombardérů v Sýrii zadali souřadnice čerpadel udržujících tlak v potrubí, jimiž teče ropa Islámského státu, a ne jen koordináty míst, kde se nacházejí vůdci teroristů. Snahou Ruska je omezit příjmy Islámského státu z ropy, která mu generuje miliónové zisky a umožňuje jeho fungování. Tolik stručně a jasně z Ruska.

A co na to naše média? Pokud vezmeme titulky ze serverů našeho mainstreamu, tak by tehdejší ministr propagandy JG seděl tiše v koutě a hluboce se za sebe styděl.

Server Aktuálně se pyšní titulkem „Putin se naplno zapojil do války v Sýrii. Ruské stíhačky zahájily údery. Kdo je cílem, není jasné.“ V článku se dočteme: Není ovšem zřejmé, na koho ruské letouny útočily, protože v okolí Talbisy neoperuje Islámský stát, nýbrž povstalci, kteří už od roku 2011 bojují proti režimu Bašára Asada. Já bych tímto chtěl pochválit oba operativce (Martin Novák, Michal Žák), za naprosto jasné a podložené informace, kdo a kde se v Sýrii nachází.

Idnes tvrdí muziku titulkem „Rusko si schválilo letecké útoky v Sýrii a udeřilo poblíž Homsu.“ Divná to entita to Rusko, samo si schválilo, samo si udeřilo. Ke cti autora je ovšem nutno dodat, že mimo nadpisu je to ostatní vcelku v obraze.

Novinky taky nenudí a titulek „Rusko zahájilo bombardování Sýrie“ tak nějak koresponduje s výše jmenovanými.

Někdo soudný by se měl nad tím vším pozastavit a trochu ty naše válečné štváče v redakcích uklidnit. Mohlo by se stát, že někdo nekontrolovaně začne s projevy ve stylu včerejšího vyjádření ministra zahraničních věcí Saudské Arábie: „Jsou dvě možnosti urovnání v Sýrii. Jednou je politický proces s utvořením přechodné vlády s exekutivními pravomocemi. To je preferovaná varianta. Druhá varianta je vojenská, která také skončí odstavením Bašára Asada od moci,“ upozornil Džubajr.

Pan ministr by se měl po návratu domů podívat na stav armády Saudské Arábie po několika týdnech vojenské kampaně v Jemenu a přemýšlet, kolik velbloudů mu k odstavení Bašára Asada zbude, protože ztráty Saudů v Jemenu začínají být varovné.

Vzhledem k tomu, že dnes Rusko vyzvalo USA, aby americká letadla okamžitě opustila vzdušný prostor Sýrie, protože nemají k zásahu na území Sýrie mandát ani OSN, ani souhlas Sýrie a USA dle tvrzení vysokého úředníka Pentagonu na Fox News „nemají v úmyslu měnit své operační plány v Sýrii“, tak nás čeká možná mnoho zajímavého. Fandové letectví si možná přijdou na své
.


Zdroj: vlkovobloguje.wordpress.com

většina komentářů evropského tisku rozebírá jak rusové neútočí na ISIL ale na protiasadovské rebely, škoda že nemohu dohledat tu mapu územního šíření ISIL která hezky ukazuje jak vznikl na území kontrolovaném rebely a většinu z něj ovládl. Logika věci že jádro bojovníků ISIL tvoří skupiny rebelů co jen vyměnili vlajku většina novinářů ignoruje.
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540173 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

vetsina techto novinaru je proamericky zalozena, takze papouskuji to, co papouskuji opicky v americke administrative, kterym Putin jednoznacne slape na kuri oko ... stratfor konstatuje jasne


Citace :


Beyond the Middle East, Russia is trying to paint itself as a global leader — an international actor that takes responsibility and is able to stare the United States down instead of bowing to it. The airstrikes' target set clearly makes that point, and the U.S. reaction confirms the effect. Russia established its unilateral actions and set itself apart from the United States and its Arab and NATO partners. Moscow played this out even further by making the point that Russia is the only country acting on behalf of the legitimate government of Syria and thus abiding by international law. By Russia's reasoning, the coalition conducting strikes against the Islamic State in Syria, led by the United States, is an aggressor.


So far, Russia seems on track to meet most of its objectives, and its operations look like they will benefit al Assad and give Russia a seat at the table in both regional and international talks on resolving the Syrian conflict. Moreover, Russia is clearly showing its capability as a global leader counter to the United States.



www.stratfor.com



Rusko tedy jednoznacne haji sve zajmy v oblasti, ekonomicke i geopoliticke, mimo jine i v reakci na deal mezi USA a Iranem ohledne jaderneho programu. Citi, ze je nezbytne posilit svou aktivitu v oblasti a zaroven se postavit USA v jejich roli "svetoveho policajta", ktery si tak trochu bere vypalne od rady gansteru, ktere necha bezet, a cas od casu nekteremu z nich proda drogy, ktere pred tim nekde zabavil ...
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540176 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Citace - Vaclav Vlk st. :

U nás se media snaží předstírat, že to nic není. Bývalí prezidenti, třeba Clinton, přece taky jezdí různě přednášet. Jen poněkud zapomínají, že bývalý prezident USA je bývalý president poněkud významnějšího státu.

Mnohé bývalé prezidenty, i jiných a větších států, zase tak často nezvou. Sny eurohujerů se rozplývají a mainstream a tihle lidé už jsou zase v situaci, kdy - jak radil soudruhům z NDR Bertold Brecht - je pro ně jediné řešení „vyměnit národ“ (To právě teď zkouší Merkelová...)

A tak jsem byl zvědav, co na to naše media, když v úterý konečně vylezlo na světlo boží, proč asi mimo jiné jezdil Zeman po světě, proč byl v Moskvě, a na oslavách vítězství dřív než Merkelová (ta tam byla také, ale to naše media zatajila, že), proč jezdí do Číny a do různých jiných států ve střední Asii. (Mimochodem, po tom maléru Volkswagenu je jasné, že budeme moc a moc rádi, že tady máme i jiné automobilky.)

Nervozita v Evropě stoupala, už i novináři okresních deníků na Západě věděli, že Česko hraje nějakou významnou úlohu v konfliktu kolem Sýrie, jen naši investikravinní novináři psali slohové práce o Mynářovi a když už nic konkrétního na Zemana neměli, špinili jej, kde to šlo. Jak „žere“ jitrnice, že je pořád opilý, že není prkenná figura jako ti hoši z Brusele atd.

Významným ukazatelem určité části téhle „věrchušky“ byl pokus o „zásah“ vyšší moci: nedávná snaha zamini odvolat jednu z nejdůležitějších diplomatických figur v syrském konfliktu. A to naši velvyslankyni Evu Filipi. Ta udržuje jediné spojení se Sýrií třeba pro USA a EU vůbec (ostatní už utekli). V okamžiku, kdy se vynořila naděje po pěti letech jednání mezi zúčastněnými, a to včetně různých skupin povstalců, pokusil se ji někdo odvolat a připravovanou „pražskou deklaraci“ tak sabotovat. Za to by si měl dotyčný co nejrychleji sbalit pár švestek a vypadnout.

Dnešní noviny jsou plné blábolů o tom, že Zeman slavil v ruské restauraci v New Yorku (kde se dá, mimochodem, nejlépe jednat s různými lidmi „off the record“, což po tom, jak se na sebe tvářili na oficiálním jednání Obama a Putin, je asi jediná možnost, jak se pohnout dál).

Jak se zdá, k veliké lítosti našich medií a „pražské kavárny“, jsou oba presidenti, ten dnešní i ten minulý, stále významnými figurami ve světové politice



Zdroj: neviditelnypes.lidovky.cz


Zdá se co se týká Sýrie tak role České republiky může být významnější než se tuší. alespon něco při čemž se mi nedělá špatně jako když vidím Sobotku na těch jeho prohlášeních k imigraci v TV jak po vzoru Polska podráží Slováky a Madary.
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540189 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Citace :

Saudská Arábia je hlboko znepokojená náletmi ruských lietadiel v Sýrii a žiada ich okamžité ukončenie.
Uviedol to pre panarabskú televíziu al-Arabíja saudskoarabský diplomat Abdalláh Muallimí, ktorý súčasne upozornil, že v oblastiach, ktoré boli v Sýrii terčom ruských náletov, sa oddiely extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) ani nenachádzali.
Agentúra Reuters dnes informovala, že Muallimí v noci nadnes v mene saudskoarabskej delegácie na pôde OSN vyjadril hlboké znepokojenie nad stredajšími vojenskými operáciami, ktoré ruské sily podnikli v oblasti Homs a Hamá, kde sa sily IS ani nenachádzajú. "Tieto útoky viedli k početným obetiam nevinných. Žiadame ich okamžité zastavenie a neopakovanie".



www.cas.sk



Toto má tvrdiť predstaviteľ krajiny, ktorá už od MARCA 2015 podniká rovnaké aktivity v Jemene????? Rovnako bombarduje rebelov (a súčasne aj civilov) na pozvanie prezidenta. Prezidenta, ktorý sa stal prezidentom len dočasne a naviac po dohode s dnes bombardovanými rebelmi z postu aj odstúpil (aby neskôr to odstúpenei vzal späť).
Je zvláštne, že v Jemene si koaličné letectvo (a to je najmä letectvo Saudskej Arábie) a pozemné sily asi vôbec nevšímajú aktivity meistnej Al-Kajdy (a ak všímajú, tak sa tým v západných médiách moc nechvália) a kľudne ju nechávajú obsadzovať ďalšie a ďalšie oblasti.



je ale otázne, či ide skutočne o CITÁT dotyčného diplomata, alebo o informáciu, ktorú si vymyslel nejaký pisálek neznalý geopolitickej situácie a ktorú slepo preberajú média. Pretože samotný hovorca Kremľu údajne tvrdí toto:


Citace :

Peskov súčasne vyzval na opatrnosť pri hodnotení informácií o nasadení ruských ozbrojených síl v Sýrii, pretože sa objavilo mnoho skreslených a nepravdivých správ. Uviedol, že treba nájsť mechanizmy na koordináciu informácií. Zdôraznil, že sa netreba stávať obeťou skreslených správ.


Ako príklad uviedol aj medializované vyhlásenie saudskoarabského veľvyslanca pri OSN Abdalláha Muallimího, ktorý tlmočil znepokojenie svojej krajiny z ruských náletov v Sýrii a údajne vyzval na ich okamžité skončenie. Peskov však upozornil, že médiá túto citáciu nepotvrdili. „Sám som to v médiách hľadal, ale zatiaľ nenašiel,“ uviedol Peskov.




www.aktuality.sk
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540198 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

tak už to vypadá že jsou v tom Čínané také Smile



gizadeathstar.com

www.zerohedge.com
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540220 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Sorry, ale niektoré veci teraz napíšem natvrdo...

Citace - Schlange :

většina komentářů evropského tisku rozebírá jak rusové neútočí na ISIL ale na protiasadovské rebely, škoda že nemohu dohledat tu mapu územního šíření ISIL která hezky ukazuje jak vznikl na území kontrolovaném rebely a většinu z něj ovládl. Logika věci že jádro bojovníků ISIL tvoří skupiny rebelů co jen vyměnili vlajku většina novinářů ignoruje.



Keby si Schlange mal o Sýrii niečo naštudované, tak by si nepísal takéto nezmysly. Sad
Ruské letectvo za posledné dva dni jednoducho na ISIS neútočilo. Bodka. Jedniný, aj to zatiaľ nepotvrdený útok bol hlásený z oblasti dediny al-Qarantyn, ktorá leží nikede na juh od leteckej základne "Tayfur" aka. T.4. Doteraz sa útočilo na oblasti, kde sú výlučne skupiny napojené na rôznych zahraničných spozorov, dokonca nie ani na Jabha-al-Nusra alebo Ahrar aš-Šám. Objavili sa síce správy na al-Masdar.net, že Rusi bombardovali pozície ISIS v meste Rakka, ale nič čo by to potvrdzovalo.


Teraz okomentujem tvrdenie "která hezky ukazuje jak vznikl na území kontrolovaném rebely".
Toto tvrdenie nie je fakticky presné, nakoľko ISIS nemá nijaké zakladatelské miesto, ani miesto odkial by sa centrálne šíril. Jednotlivé skupiny sa rôzne objavovali na viacerých miestach. Len Rusko včera publikovalo mapu, kde ukazuje prakticky všetky oblasti, ktoré nie sú pod kontrolou Assada ako oblasti kontrolované ISIS, resp. ako oblasti ktoré sú pod vplyvom ISIS, vrátane Kurdských oblastí na severe - ktoré hraničia s Tureckom. Teda kto nie je pod Assadom, je ISIS a bude bombardovaný.


Tvrdenie "Logika věci že jádro bojovníků ISIL tvoří skupiny rebelů co jen vyměnili vlajku většina novinářů ignoruje"
je nielen fakticky nepresné, ale aj hlúposť, ktorú papagájuje zase naopak ruská propaganda. Reálne sa k ISIS pridali rôzny jednotlivci z rozprášených skupín opozície po tom, ako ISIS povraždil ich velenie. Reálne sa deje to, že ISIS útočí a likviduje všetkých bez rozdielu, prednostne umiernené skupiny. Na Assada si trúfajú len tam, kde ide o ropné polia v oblasti Deir Zzor alebo východný Homs (Palmyra), inak z Assadom nemajú problém obchodovať a predávať mu ropu (cez prostredníkov/priekupníkov).


Citace - Admin :

vetsina techto novinaru je proamericky zalozena, takze papouskuji to, co papouskuji opicky v americke administrative, kterym Putin jednoznacne slape na kuri oko ... stratfor konstatuje jasne...



"opicky v americke administrative" - To znie ako z rudého práva Sad
Aj ked memám valnú mienku o MSM a novinároch (a informácie si zháňam sám -> kto má chuť, nech si prelúska ACIG.org a v nej diskusiu o Sýrii, kde pravidelne prispievam), nech sa na mňa nikto nahnevá že rovnako neberiem ani tie nezmysly produkované Ruskou propagandou!!! A po "ukraine" nech sa ma nikto nepokúša presvedčiť, aby som zmenil názor na nezmysly, čo sa valia z ruského informačného priestoru. Ďakujem.
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540225 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Citace - Milosh984 :

Keby si Schlange mal o Sýrií niečo naštudované tak by si nepísal takéto nezmysli.


pravda nejsem expert na vše Smile a nečiním si monopol na pravdu. svůj názor jsem ochoten přehodnotit po vyslechnutí přesvědčivé argumentace :ú


prosím o shlédnutí následujícího videa možná že graficky bude lépe zřejmé jak se většina syrské opozice přerodila v Islámský stát.

www.youtube.com

hezké je to i v korelaci s Irákem

www.youtube.com

to jen z čeho vychází moje argumentace. jinak chápu že pro Asada jako alavitu je jedno jestli jde o sunitskou oporici, či sunitský Islámský stát. pro něj je prostě protivník které je potřeba vyřídit a na nějaké názvosloví si nehraje. potřebuje je vyřídit všechny.
EU a USA se naopak musí úzkostně držet svého názvosloví aby si mohli doma obhájit podporu pro "nezávislou opozici" a zároven bombardování ISIL.
Rusko naopak v tom má jasno, lepší je islám zastavit daleko v Sýrii než na Kavkaze. místo keců jedná a jak je vidět opět se mu podařilo vyšachovat USA a postavit je před hotovou věc, plus mají podporu Iránu a Číny.

jinak doplnuji dva zajímavé linky k ruské přítomnosti v Sýrii kde jsou komentáře k ruské výzbroji, taktice a možným strategiím.

zpravy.aktualne.cz

zpravy.aktualne.cz
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540252 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

K mediálne hystérii o tom, že Rusko miesto IS bombarduje iné opozičné skupiny - táto vražda nie je dielom IS, ale opozičných skupín - www.hlavnespravy.sk



A otázka - je možné tieto tvrdenia Lavrovove tvrdenai overiť aj z iných zdrojov - www.hlavnespravy.sk ?


EDIT: takže Lavrovove slová o tom, že Slobodná Sýrska Armáda nepatrí medzi teroristické zoskupenia a mala by byť súčasťou politického riešania konfliktu zverejnila aj Pravda - spravy.pravda.sk. Takže to asi bude pravda. Som zvedavý ako rýchlo sa Al-Nusra a ďalšie radikálne moslimské skupiny, ktoré Rusi bombardovali v posledných dňoch stanú členmi Slobodnej Sýrskej Armády....
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540280 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Na vysvetlenie, ani ja som sa neprehlásil za experta na Sýriu, ale predsa len ja už (prekliate) 4 roky vstávam a zaspávam "zo Sýriou" nie obrazne, ale doslova. Nie že by som mal nejaké "insiderské" info, som tak ako ostatný odkázaný na informácie z otvorených zdrojov. A áno sledujem aj pro-vládne zdroje ako "al-Masdar news", twittre "Leith Fadel", Ivan Sidorenko, Peto Lucem alebo Saydh Ridha. Na ACIG.org som napísal na "Sýriu" už ani neviem koľko príspevkov. Toto nepíšem aby som sa chválil alebo čo, len na vysvetlenie prečo si dovolím povedať niektoré veci na tvrdo.


Citace - Schlange :

prosím o shlédnutí následujícího videa možná že graficky bude lépe zřejmé jak se většina syrské opozice přerodila v Islámský stát.


www.youtube.com


hezké je to i v korelaci s Irákem


www.youtube.com
...


Rusko naopak v tom má jasno, lepší je islám zastavit daleko v Sýrii než na Kavkaze. Místo keců jedná a jak je vidět opět se mu podařilo vyšachovat USA a postavit je před hotovou věc, plus mají podporu Iránu a Číny.



Uvedené video som pozrel, je pekné ale mám k nemu výhrady.


* V januári 2014 je oblasť mesta Hasakeh a Kamišli na severe, cez Deir Zzor po Abu Kamal na juhu z fleku označaná ako oblasť ISIS. Ako keby tamojšie kmene a opozičné skupiny len tak prešli pod ISIS. Autor videa jednoducho ignoruje reálny stav!!!


* Postupné prerastanie ISIS do tamojších komunít začalo už minimálne rok pred tým, na jar roku 2013, kedy sa objavili prví emisári ISIS. Až po určitej etablácií (kedy opadla prvotná ostražitosť) došlo k - doslova a do písmena - povraždeniu vedenia miestnych skupín opozície. Kto sa nepodriadil, toho čakal teror zo strany ISIS. Vypovedá o tom osud kmeňa Šajtát, kde bolo cca. 900 mužských príslušníkov tohto kmeňa zmasakrovaných po tom ako sa postavili na odpor.


* Takže tu nedošlo k dobrovoľnému podriadeniu sa nadvláde ISIS z dôvodu ideologickej blízkosti. To čo absorboval ISIS, boli pešiaci zo zbytkov zlikvidovaných skupín opozície.


Citace - Schlange :

Rusko naopak v tom má jasno, lepší je islám zastavit daleko v Sýrii než na Kavkaze. místo keců jedná a jak je vidět opět se mu podařilo vyšachovat USA a postavit je před hotovou věc, plus mají podporu Iránu a Číny.



Na tému čečenskej vojny som tu už pred pár rokmi niečo publikoval, takže o tom ako rusko zastavovalo radikálny islam na Kavkaze niečo viem. Ak mi teda niekto začne predhadzovať súčastné čečensko ako vzor, tak si môžem len zaklopať na čelo nad toľkým sadizmom!!! Pretože inak ako kolektívny trest sa to nedá nazvať.


---

Citace - buko1 :

K mediálnej hystérii o tom, že Rusko miesto IS bombarduje iné opozičné skupiny - táto vražda nie je dielom IS, ale opozičných skupín - www.hlavnespravy.sk
Táto vražda je dielom konkrétne Jabhat al Nusra (aj ked tá je teraz formálne členom Jaiš-al-Fatah) a ano je to vražda zajatcov.


Lenže potom sa celá diskusia zvrhne na licitáciu, kto tam v Sýrii zabil viac civilistov. V tomto má prsty aj Assadov režim. Konkrétne zhadzovaním "barmílov" resp. sudových bômb, údajne, na pozície teroristov. Lenže je dobre známe video z roku, tuším že rok 2013, kde palubný technik vo vrtuľníka Mi-17 zapaľuje cigaretou jeden "barmíl" a potom ho ručne vyhadzuje z nákladovej rampy. Pričom vrtuľník letí vo výške cca. 5000 metrov(!!!) niekde nad pozíciami, vraj, teroristov. Na jar sa potom objavilo video posádky vrtuľníka Mi-14 zostreleného v marci 2015 niekde v oblasti Marrath-al-Numán. Tam má pilot dokonca tablet a podľa toho si posádka koriguje svoju polohu.


Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale zhodiť "barmíl" na nejakú dedinu kde majú údajne základňu teroristi na základe údajov z tabletu a z výšky cca. 5000 metrov, tak to by som nazval s fleku terorizmom, lebo to by nedal ani "Rudel".


Citace - buko1 :

EDIT: takže Lavrovove slová o tom, že Slobodná Sýrska Armáda nepatrí medzi teroristické zoskupenia a mala by byť súčasťou politického riešania konfliktu zverejnila aj Pravda - spravy.pravda.sk. Takže to asi bude pravda. Som zvedavý ako rýchlo sa Al-Nusra a ďalšie radikálne moslimské skupiny, ktoré Rusi bombardovali v posledných dňoch stanú členmi Slobodnej Sýrskej Armády....



V prvom rade to schytala Tajamma al-Azza čo mala základňu v bunkri Južne od mesta al-Lataminah. Prvý ruský nálet sa, mierne povedané, netrafil a až dnes to Ruské letectvo napravilo protibunkrovou bombou.
Malý príklad: video ruského MoD z dneška: twitter.com
#SYRIA Precise drop of concrete-piercing bomb by #Su34 destroyed hardened #ISIS HQ @ #Raqqah https://www.youtube.com/watch?v=H7fqew26a1A
Akurát že miesto ktoré udávajú nieje Raqqa ani náhodou!!!


---
Až potom to schytala Jabhat-al-Nusra a až POTOM, keď to už začalo byť evidentné, tak niečo schytal aj Islámsky štát v meste Raqqa. Toľko k tej mediálnej hystétií, keď už cheme byť sarkastický - tak Lavrovove slová po "ukraine" neberiem moc vážne. Najprv to bolo: len ISIS, potom to bolo: všetci kto su proti Assadovi, lebo VŠETCI su teroristi a teraz je to zase tak, že: Free Syrian army nie - lenže tá tak či tak nieje, lebo sú to aj tak všetko teroristi, tak bombardujeme ďalej všetkých lebo žiadna umiernená opozícia aj tak nie je.



---
Buko1 jedna osobná. Nehnevaj sa na mňa, ale ak to má byť o tom, aby USA pocítili aké je to byť na kolenách, keď su každému na smiech, a preto teraz fandíme Rusku a jeho (imperiálnej) politike. Tak toto neberiem. To je, voči obyčajným Sýrčanom (ktorých majú všetci na háku) jednoducho politický sadizmus, nič iné.
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540288 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Milosh984: pozri, obyčajní Sýrčania sú rukojemníkmi veľmocí to je každému jasné. Bohužiaľ tí ľudia nebudú mať pokoj bez ohľadu na to, kto vyhrá - ak vyhrá Asad, tak to osladí ľuďom, čo zostali na území kontrolovanom opozíciou (a verím že tam je dosť ľudí, čo v prípade Asádovho víťazstva ako prvé čo urobia, tak začnú udávať susedov). Ak vyhrá opozícia, tak nastane masívny exodus najmä menšín, podporujúcich Asada. A aj keď sa dohodnú, tak to vo vzájomnom spolužití ružovo nevidím. Nehovoriac o tom, že Asád a zahraničná opozícia sa mohli dohodnúť už dávno (neviem možno ma opravíš, ale nie keždý kto podporuje v Sýrii Asada patrí do strany BAAS). Lenže to by nesmela existovať politická objednávka zo strany USA a Veľkej Británie, že ďalší vývoj je možný iba bez Asada (zaujímavé je ako sa s krvavým diktárom vyrovnali v Čile - ten ale na rozdiel od Asada podporoval USA). Rusi nie sú svätí, v žiadnom prípade. Ale v podiele mocností na Sýrskej kríze vedie jednoznačne politika USA. A už som to písal veľakrát - ak tie demonštrácie v Sýri v roku 2011 boli rovnako pokojné, ako protesty utečencov na Srbsko-Maďarskej hranici, tak sa nedivím, že vládne bezpečnostné zložky použili silu. Ten scenár Arabskej jari bol vo všetkých zasiahnutých štátoch veľmi, ale veľmi podobný - takže niekto to organizoval. A v niekoľkotisícovej pokojnej demonštrácii stačí pár provokatérov, aby sa rozpútalo krviprelievanie. Keď je niečo biele, tak je to biele a keď je niečo čierne, tak je to čierne. Nemôže to meniť farby podľa toho, kto udalosť interpretuje. A čo sa týka tých skupín, ktoré Rusi bombardujú - FSA reálne neexistuje. Je to zmes samostatných bánd, ktoré spolupracujú proti spoločnému nepriateľovi. Aj keby sa im podarilo Asada poraziť, tak Sýria skončí ako Somáslko, alebo Líbya -rozdelená na množstvo bojujúcich klanov a skupín. Veď sa len pozri kto všetko FSA tvorí - od idealistov vyrastajúcich v západnej demokracii, až po skupiny stojace len krok od IS a Al-Kajdá. Tam neexistuje jedna - dve odbojové organizácie, ktoré má pod kontrolou ich vedenie.
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540308 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Citace - Milosh984 :


Lenže potom sa celá diskusia zvrhne na licitáciu, kto tam v Sýrii zabil viac civilistov. V tomto má prsty aj Assadov režim. Konkrétne zhadzovaním "barmílov" resp. sudových bômb, údajne, na pozície teroristov. Lenže je dobre známe video z roku, tuším že rok 2013, kde palubný technik vo vrtuľníka Mi-17 zapaľuje cigaretou jeden "barmíl" a potom ho ručne vyhadzuje z nákladovej rampy. Pričom vrtuľník letí vo výške cca. 5000 metrov(!!!) niekde nad pozíciami, vraj, teroristov. Na jar sa potom objavilo video posádky vrtuľníka Mi-14 zostreleného v marci 2015 niekde v oblasti Marrath-al-Numán. Tam má pilot dokonca tablet a podľa toho si posádka koriguje svoju polohu.




Odhad výšky z videa je dosť ťažký.... Max. dostup Mi-17 je 5000 m, čím vyššia teplota, tým je ten dostup nižžší. Veľmi pochybujem, že by v Sýrii operovali Mi-17 na hranici max. dostupu (aj keď sú tam zasa relatívne v bezpečí pred PPLRS).


Čo sa týka tabletu - keďže ruské vrtuľníky vo všeobecnosti nemajú prostriedky na príjem GPS, na rozdiel od tabletov (a tam nahratých navigačných máp), tak sa nečudujem, že posádka používa TABLET. Myslím že tento tablet je omnoho presnejší ako na plaube vrtuľníka inštalované inerciálne navigačné zariadenie ruskej výroby staré niekoľko desaťročí. Nehovoria co tom, že ak dostanú údaje vo formáte GPS, tak nemajú problém pomocou tabletu navigovať k cieli....
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540310 Version : 0
one small contribution from the site to the record of russia's goals in Syria to the map.

www.google.com

are not terrorists as the terrorists, but some are just our terrorists. So sorry, these are actually opozičníci. According to the Kerry campaign blows out of ISIL and Al-Qaeda strengthens the position of Assad. So for our operativce one new: Abu Yusaf, a high-ranking leader of the ISIL, in April 2014 said that many of the members of the Free Syrian army, who were training US, Turkey and Arab military officers are now added to the side of ISIL. He said that "in The east of Syria is no longer the Syrian free army does not exist. The whole of the Syrian free army in the east of Syria to join the Islamic state.“ 12. September in the district of Hajar al-Aswad, only 4 km south from the centre of Damascus, signed a moderate and Islamist rebels, the agreement on non-aggression pact with ISIL, says the report of the Syrian Observatory for Human Rights. And the fact that it is not an organization fandící the current government in Syria

SU-34 today test the modern guided bomb KAB-500 (satellite guidance, Glonass). SU-25SM in the night patrolovaly supply routes Daeše and SU-24 not only the bombs of the KAB -1500 smashed a fortified command post for the fighters in the area of Hama. In the result of direct intervention has been completely destroyed the factory, in which are prepared the suicide cars filled with explosives at the north of the city of Homs.

The syrian arab army (government,550. brigade 18. the tank division), together with the forces of the resistance liberated in the middle of the morning the christian town of Ch(H)arran al Favarra lying to the east from Homs.

Russia has asked the United states to provide evidence that the Russian air and space forces inflicted air strikes to other goals, not positions of the Islamic state, Moscow such evidence available does not, said the head of the Russian diplomacy, Sergei Lavrov,
.
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540336 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Citace - Schlange :

nejsou teroristé jako teroristé, ale někteří jsou prostě naši teroristé. Tedy pardon, to jsou vlastně opozičníci. Dle Kerryho kampaň údery mimo ISIL a Al-Káidu posiluje pozice Assáda. Tak pro našeho operativce jedna novinka: Abu Yusaf, vysoce postavený vůdce ISIL, v dubnu 2014 prohlásil, že mnoho členů Svobodné Syrské armády, kteří byli vycvičení USA, Tureckem a Arabskými vojenskými důstojníky se nyní přidali na stranu ISIL. Řekl, že „Na východě Sýrie již Syrská svobodná armáda neexistuje. Celá Syrská svobodná armáda na východě Sýrie se připojila k Islámskému státu.“ 12. září ve čtvrti Hajar al-Aswad pouze 4 km jižně od centra Damašku, podepsali umírnění a Islamističtí rebelové dohodu o neútočení s ISIL, tvrdí to zpráva Syrian Observatory for Human Rights. A to fakt není organizace fandící současné vládě v Sýrii


SU-34 dnes otestovaly moderní řízenou bombu KAB-500 (satelitní navádění Glonass). SU-25SM v noci patrolovaly zásobovací trasy Daeše a SU-24 nejen bombami KAB -1500 ničily opevněné velitelské stanoviště bojovníků v oblasti Hamá. V důsledku přímého zásahu byla zcela zničena továrna, ve které jsou připravovány sebevražedné automobily naplněné výbušninami na severu města Homs.


Syrská arabská armáda (vládní,550. brigáda 18. tankové divize) spolu se silami odporu osvobodila ve středu ráno křesťanské městečko Ch(H)arran al Favarra ležící na východ od Homsu.


Rusko požádalo Spojené státy, aby poskytly důkazy toho, že ruské vzdušné a kosmické síly zasazují letecké údery jiným cílům, ne pozicím Islámského státu, Moskva takové důkazy k dispozici nemá, prohlásil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov

Odkaz na originál by nebol?
---
Ak to ale mal byť dôkaz pro tvoje originálne tvrdenia o tom že slobodná sýrska armáda sa na východe sýrie "pridala" k ISIS tak mne to teda stačiť nebude, na tos om už "nad sýriou" strávil primnoho času. Prečo, to som napísal už vyššie. Že si nejaký "Abu Yusaf, vysoce postavený vůdce ISIL" vyhlasuje že cálá FSyA sa k nim pridala, má nulový výpovednú hodnotu. Poprosil by som byť rovnako kritický k Ruskej rovnako ako aj k americkej propagande.
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540348 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

zajimavy clanek, kde je to docela pregnantne shrnuto


Tereza Spencerová: Ruská strategie: Alláh si je přebere
nazory.euro.e15.cz
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540350 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Citace - Admin :

zajimavy clanek, kde je to docela pregnantne shrnuto

Tereza Spencerová: Ruská strategie: Alláh si je přebere
nazory.euro.e15.cz
??? Surprised
Toje sila.

Citace :

Putinovi generálové naproti tomu velmi komplikovanou hru na „radikály“ a „umírněné“ odmítají a pohlížejí na situaci z opačného extrému: za teroristu mají jednoduše každého, kdo nějak bojuje proti režimu Bašára Asada v Damašku. A podle toho také míří své nálety, nejspíš s cynickým předpokladem, že Alláh už si všechny „tam dole“ nějak přebere.
podobným spôsobom uvažuje vačšina amerických neocon-ov a že sa k nim pridala aj bojovníčka proti americkému imperializmu Terazka Spencerová, tak to nie je nič prekvapivé.

Citace :

Je očividné, že při takto pojaté strategii útoků musejí nezbytně umírat i civilisté. Ale otázkou je, co se s tím dá dělat? Nevinné civilisty pravidelně zabíjejí také americké letouny v mnoha zemích, izraelské v pásmu Gazy, saúdské v Jemenu… A nezdá se, že by to někomu až tak vadilo.
Terazka nečíta správy ruského ministrstva obrany, žiadni mŕtvi civilisti a bodka.

Primitívna propaganda v priamom prenose a niektorí su na to asi aj hrdí.
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540354 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

2Milosh984: Můžeš být prosím konkrétnější? Jediné co jsem pobral je, že žadní civilisti ani bodka nejsou mrtví. Ke komu se vztahuje ta věta o propagandě? Tajemný "někdo" je dost fádní. Mohl bys prosím poskytnout nějaký odkaz ohledně uvažování amerických neoconů?
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540367 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Milosh984: k tej mediálnej hystérii či Rusko bombarduje ISIS, alebo umiernenú opozíciu ešte jedna vec - ťažko hodnotiť čo vlastne rusi zbombardovali, keďže napr. v provincii Idlíb, kde sú terčom ruského bombardovania údajne príslušníci FSA vykonali nálety aj američania v júli 2015, pričom tvrdia, že zasiahli ciele patriace ISIS. Konkrétne 29.7.2015 ("Near Idlib, one airstrike struck an ISIL tactical unit and destroyed an ISIL vehicle" a 8.7.2015 ("near Idlib, Syria, coalition military forces conducted one airstrike against a network of veteran al Qa’eda operatives, sometimes called the "Khorasan Group," who are known to plot external attacks against the United States and our allies. The airstrike struck a tactical unit and destroyed a vehicle".
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540368 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

tak ono je to proste - v Syrii je v prvni rade valka POVSTALCU vuci legitimni VLADE B. Asada. Zapad si vybral cestu podpory povstalcu, jako by to bylo reseni cele situace, svrhnout Asada a vydat se tak cestou Libye nebo Iraku, popripade, pokud nekteri maji tu pamet, Jugoslavie. Dopad je vzdy stejny, nedavno o tom psal clovek, ktery v Iraku stravil vic jak deset let - zacne "vyrizovani uctu", ale ne nejak "kreativnim" zpusobem, nedojde k vycisteni vzduchu a vzniku nejakeho stabilniho statu, ale pouze k rozpoutani sektarskeho, kmenoveho ci jineho nasili - opet, viz Irak, sever Afriky atd. Ani v jednom z techto statu nedoslo k naplneni vize pomatene Hillary Clintonove v nejakou "demokracii", pouze luza dostala do ruky prislib neceho neuchopitelneho, ale skoncila opet luzou, jen se vymenili figurky na sachovnici vyssich pater. Ani v jednom pripade nebyla nastolena proamericka vlada, jak USA doufaly, a ani v jednom pripade nebyla nastolena vubec nejaka smysluplna a stabilni vlada, ktera by zasadnim zpusobem implementovala to, co v Arabskem jaru bylo tamnim lidem slibeno. Situace ne nepodobna slibum Lawrence z Arabie.


Syrie byla, je a bude predevsim mistem, kde se o moc v oblasti bojuje mezi Iranem a Saudskou Arabii. V tom maji jasno vsichni. Iranci jako Persane maji se Saudskou Arabii a Araby nevyrizene ucty, urcitou roli, i kdyz bych si troufl tvrdit, ze ne hlavni (ale je to jako v tolika jinych pripadech jen zasterka) hraje nabozensky rozkol sunite-siite. USA tam pomerne zoufale hledaji cestu k ovladnuti oblasti, ale nechapou, ze tam hlavni roli hraji zeme, ktere se jevi jako jejich spojenci, ale ktere v oblasti velmi aktivne rozvijeji svou politiku a pokud na USA ma neco zbyt, budou to "kosti pod stolem", hozene bezvercum. Predstava, ze to tam ovladne hodny strycek Sejk a USA tam budou mit nejakou loutkovou vladu, to je vlhky sen od doby Iranske revoluce, ale na ten jak se zda nedojde.


A zde se opet projevuje ta bipolarita, kterou se USA nepodarilo potlacit a znicit v okamziku, kdy k tomu mely po roce 1991 prilezitost. Jejich hrdost jim ale nedala a Rusko muselo byt zniceno za kazdou cenu. Rusko je ale sachova velmoc (ackoliv se USA snazi postavit pocitace, ktere by Rusy v sachach dokazaly porazit), obetuje par figurek, ale porad se drzi ve hre. A ceka. A jak se zda, dockalo se. Jasna Obamova slabost se projevuje s nemilosrdnym koncem jeho funkcniho obdobi, kdy se cim dal vice lide ptaji, zdali skutecne dokazal naplnit ty predstavy, ktere do nej romanticky vkladali. A odpoved je NE, jednoznacne. Valku v Afghanistanu se mu zastavit nepodarilo, naopak, nektere zeme uz resi prodlouzeni mandatu jednotek tam bojujicich, a zda se, ze boje se zase rozhorely. Cilu, ktere si tam USA vytycili naplneno nebylo, mozna negativni prvky byly docasne potlaceny, ale je zrejme, ze zeme nema silu bojovat s nimi i po odchodu koalicnich vojsk a ze se dost pravdepodobne vse vrati k staremu znamemu klanovemu a "warlordimu" nasili, jako tomu bylo driv. Guantanamo zustava otevreno i nadale, a i pokud dojde k jeho uzavreni, jeho otazka vyresena nebude, vezni se pouze presunou jinam. Ti, co byli propusteni, se z casti vratili k terorismu, takze i za to svet muze Obamovi vrele pogratulovat. A co tedy zbyde po panu Nobelova cena miru ?


Rusove jsou si toho vedomi, stejne jako situace v Africe, na Blizkem Vychode a nakonec i v Izraeli, ktery byl odvekym americkym zelizkem v blizkovychodnim ohni. Nez ho Obama podrazil stejne, jako vsechny byvale partnery (pamatujete jeste nez se zacala resit afera Ukrajinagate, ze resila afera "spionujem_pratele_z_Nemecka_vase_CIA" ? bylo potreba nede zavrtet psem, aby se na tyhle neprijemne druhy americke "spoluprace" zapomnelo). Podepsal smlouvu s Iranem, a Izraelci zuri. Libanon ? Hizballah, ergo Iran. Irak ? Cast Iran, cast Saudove, cast Kurdove, kteri neresi nabozenstvi, ale bojuji jen a jen za svuj vlastni stat, coz je neprijatelne pro Turecko. Bojuji proti vsem. Jordansko ? Katar ? Hlasna trouba Al Dzaziry ? V dane oblasti budou USA jen tezko hledat partnera, ktery by byl duveryhodny a ktery by se snazil situaci skutecne resit, ne jen prilivat olej do ohne a prihrejvat si tam svou polivcicku. Uz se to "resi" rok a nevyresilo se zhola nic. Jen za podpory penez a techniky americkych danovych poplatniku bylo vyzbrojeno par dalsich jednotek ISILu.


Vratme se tedy na zacatek, k tomu, kdo proti komu bojuje. Pokud bychom se stejnou logikou (a novinarskou retorikou) divali na Ukrajinu, musime bud UZNAT pravoplatnost boje "separatistu", "teroristu" ci proste jen povstalcu, financne a technicky podporovanych vladou cizi zeme, za jejich vec (a pak je nezbytne nutne se ptat na sankce proti Rusku, kdyz neexistuji obdobne sankce proti Saudske Arabii nebo Iranu, protoze vedou valku v Syrii), nebo musime akceptovat skutecnost, ze vlada dane zeme je zodpovedna za to, jak se v dane zemi zije a ma samozrejme z definice slova STAT pravo a povinnost zajistit jeho uzemni integritu a obranu pred vnejsim nepritelem. A pokud si k tomu pozve Rusy, ma k tomu plne pravo. Nemylim si, ze by Rusove cilili na civily, stejne jako na ne umyslne necilili Americane pri aktualnim incidentu s nemocnici Doktoru bez hranic v Afghanistanu, takze s onim "cynismem" je to dost prehnane, ale neda se cekat, ze by Rusove a jimi posileni Syrane bojovali jen proti IS a nikoliv proti ostatnim, kteri narusuji integritu zeme a vedou tam valku proti vlade. A jak spravne Spencerova pise, zavladna urcita rezignace nad tim, ze USA proste vyhlasi, ze v te a te zemi je ten a ten "terorista" nepritelem, ktereho maji pravo vyhladit, a bez ohledu na rezoluce, mezinarodni pravo ci cokoliv jineho tam proste poslou sve drony ci jednotky, a udelaji si tam co uznaji za vhodne. A ze pri tom neumiraji civiliste ? Ale jdete.


Takze co presne je na tom propagandisticke ? Ze ne kazdy veri v onu americkou demogracii, ze ani staty, kam se jim to Americane snazili dodat, to nevitaji, ze to neplni roli, kterou od toho ocekavaji, a ze USA nemaji v mnoha otazkach vubec jasno, nejprve zautoci, pak teprve resi, co bude dal (Irak 2003) a dodnes na to odpoved nemaji ? Pripadne je na to jine reseni, pri kterem nebudou umirat civiliste ? Jako ze si vsichni sednou, popovidaji si, potresou si rukou, co sme si to sme si, a pac a pusu ? Nemyslim si, ze by to v tomto regionu tak fungovalo. Protoze pokud by to tak opravdu melo byt, museli bychom se bavit o dobe Lawrence z Arabie, dobe, kdy Francie a Velka Britanie porocovaly arabsky poloostrov podle pravitka (ci spise kurvitka) a o pravu narodu na sebeurceni tak, jako to probehlo v Evrope 20. stoleti. Jsme pripraveni priznat Kurdum jejich vlastni stat ? Jsme pripraveni rozparcelovat Irak a dalsi zeme podle jejich klanove a nabozenske struktury ? A vyresit nerostna bohatstvi v regionu tak, aby to bylo spravedlive ?
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540369 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Citace - janko :

2Milosh984: Můžeš být prosím konkrétnější? Jediné co jsem pobral je, že žadní civilisti ani bodka nejsou mrtví. Ke komu se vztahuje ta věta o propagandě? Tajemný "někdo" je dost fádní. Mohl bys prosím poskytnout nějaký odkaz ohledně uvažování amerických neoconů?
OK, Išlo o to že Tereza Spencerová (aspoň podla toho čo som s času na čas od nej čítal) sa profiluje ako bojovníčka proti americkému imperializmu (každý si pod tým môže predstaviť čo chce samozrejme) a pravidelne odsudzuje počínanie americkej administratívy (resp. izraela, resp. saudskej arábie). V prípade Ruska je však mimoriadne zhovievavá. Dokonca zastáva postoj, že ak aj zomrú pri útokoch ruského letectva nejaký civilisti tak je to síce smutné, ale civilisti umierajú aj pri útokoch USA/izraela/saudskej arábie atď. Ja so reagoval na to sarkastickou poznámkou, kde som použil info z ruského ministerstva, ktoré zastáva postoj že žiadni civilisti nezomreli.
Môj názor je, že aj nemám problém z tým že T.Spencerová vyjadruje to čo vyjadruje, ale že to vyjadruje formou, ktorá je vysoko manipulatívna a zaváňa tou najprimitívnejšou propagandou.
Jadnoducho v jej "analýzach" nie je na čo reagovať, pretože okrem všeobecne známych skutočností tam je len guláš rôznych poloprávd a konšpiračných teórií.
Ak chce niekto kritizovať USA a ich politiku, nech sa páči ale nie takýmto, doslova primitívnym, spôsobom.


Pounámka k "neocon zmýšľaniu": tam som sa mal vyjadriť jednoznačnejšie. Išlo o to, že podobné vyjadrenia ako "že Alláh už si všechny „tam dole“ nějak přebere..." by od Terezi Spencerovej určite nezazneli v článku o útokoch Saudskej arábie na Jemén alebo Izraela, alebo Ukrainy na donbass. Tam je každý jeden mŕtvy civilista hoden absolutnej ochrany. Tu, v prípade sýrie majú civilisti jednoducho smolu. Sú proti Assadovi, tak sú to určite teroristi, a ani tieň pochybnosti. Však "gosudar" to určite vie lepšie.


A toto ma maximálne štve. Keď sa v roku 2013 ešte len uvažovalo o nejakých útokoch na Sýriu zo strany USA, tak rôzny "nezávislí" kričali ako o dušu: "ruce přič od sýrie". Dnes je to OK, však rusko likviduje len teroristov. Dôkazy síce veškeré-žádné ale ani to Terezke nevadí.


Ten tajemný "nekdo". Tu nešlo konkrétne o Schlangeho resp. Admina. Ak to tak vyznelo tak sa ospravedlňujem.
Myslel som skôr na ľudí, ktorý v každej diskusií (nemyslím tu, ale svojho času na istej podobnej stránke začínajúcej na "P" Smile ) hlasno odsudzujú Mainstreamové média a ich zapredanosť a potom bez váhania postujú taký propagandistický škvár až človeku príde nevoľno. A ano myslím tým práve rôzne prapodivné rusko-jazyčné weby - ktoré asi na rozdiel od americkej propagandy žijú zo vzduchu a nito ich nefinancuje. A poprosím, po tom čo ruská propaganda predviedla okolo "ukrainy" nech sa ma už nikto nepokúša presvedčiť o tom aké zlé/zapredané su západné mediá. To viem aj sám.
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540370 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Citace - buko1 :

Milosh984: k tej mediálnej hystérii či Rusko bombarduje ISIS, alebo umiernenú opozíciu ešte jedna vec - ťažko hodnotiť čo vlastne rusi zbombardovali, keďže napr. v provincii Idlíb, kde sú terčom ruského bombardovania údajne príslušníci FSA vykonali nálety aj američania v júli 2015, pričom tvrdia, že zasiahli ciele patriace ISIS. Konkrétne 29.7.2015 ("Near Idlib, one airstrike struck an ISIL tactical unit and destroyed an ISIL vehicle" a 8.7.2015 ("near Idlib, Syria, coalition military forces conducted one airstrike against a network of veteran al Qa’eda operatives, sometimes called the "Khorasan Group," who are known to plot external attacks against the United States and our allies. The airstrike struck a tactical unit and destroyed a vehicle".
Dobrá poznámka a úprimne priznávam, že nie som ohľadne akcií Amerických leteckcýh síl v sýriií až tak doma. Kontrolovať každý jeden nálet nie je pre mňa časovo reálne. Lenže, Američania síce vydali tlačovú správu, že v oblasti Idlíb bombardovali to a to. Dobre, lenže ja sa pýtam čo je myslené pod označením Idlib. Z kontekstu je skôr pravdepodbné, že ide o mesto Idlíb, ktoré je aj centrom rovnakej provincie. Teraz neviem či správa obsahovala aj nejaké upresnenie miesta náletu (lebo idlíb, aj keby to bolo mesto je trochu široký pojem)???


Dalej je to len Moja interpretácia.
* Ani ja nespochybňujem že ISlámky štát sa snaží infiltrovať do rôznych oblastí - takže fakt sa v oblasti objavia nejaké bunky IS alebo AQ nie je prekvapivé. To je len jadna strana mince. Ak ma má toto presvedčiť, že práve tieto bunky sú cielom či už Američanov alebo Rusov, tak zostávam skeptický.
* Predovšetkým netuším ako sa američania dostali k takej informácií? Pomocou technických prostriedkov. Možno. Ale tie sa stále ukazujú ako nespalohlivé, resp. nie dosť spolahlivé/príliš pomalé. Nalepšie je mať tam svojich ľudí (predsunutých leteckých navádzačov) priamo na zemi. Či však informíciu na základe ktorej bol vykonaný nálet dodali príslušníci amerických špeciálnych síl infiltovaný do danej oblasti je nateraz nemožné overiť. Takže moja domnienka je, že reálne išlo práve o príslušníkov "Slobodnej sýrskej armády", resp. skupiny ktorá sa nazýva inak ale pre západné médiá (kvôli jednoduchosti?) je tak označovaná.


Ako vravím je to len moja domnienka, ale dovolím si ju vysloviť na základe 4 ročného intenzívneho sledovania tohto konfliktu (kto sa chce presvedčiť, nech sa prosím zaregistruje na fóre ACIG.org a prelúska diskusiu o sýrií, vystupujem pod nickom Milos984 Smile )
Pred istým časom (cca. rok dozadu) takéto informácie poskytovali preverený príslušníci skupiny "Harakat Hazzm", ktorých nechali američania "na holičkách", keď sa na nich vrhla Jabhat al Nusra (tolko k údajnej a tolko propagovanej téze, že "všetci" sú tam jedna banda).


Jeden z prvých ruských náletov smeroval na základnu skupiny "Tajammu al-Azzá" operujúcu v oblasti al-Latmenáh. Aj kež formálne nešlo o Free syrian army, išlo o skupinu ktorá podla môjho názoru bola zo strany američanov braná ako spolahlivá, inak by na ňu ruské letectvo neútočilo.
Čisto technicky terčom bombardovania niesu skupiny Free syrian army, ktorá už existuje asi len formálne, ale skupiny nacionalistické (pôvodný káder skupín opozície z oblasti Homs tvorili dôstojníci a vojaci čo dezertovali od Assada) resp. islamistické čo nie je žiadne prekvapko. Konieckoncov sýria je moslimská krajina a ludia vyznávajú islám, takže ťažko čakať že mnohé skupiny si neosvoja náboženskú rétoriku.


Na záver, ak má byť skutočnosť že v Idlíbe alebo okolí je nejaká bunka islámskeho štátu (a teda adAbsurdum oblasť je pod vplyvom islámskeho štátu) dôkazom že Ruské letectvo bombarduje "na správnej adrese" tak mám vážne pochybnosti. Pretože na základe uplne rovnakej, do absurdna vyštengrovanej logiky je možné označit akúkoľvek oblasť za ovládnutú islámskym štátom a bombardovať ju podľa lubovôle.
A pre mňa, nie všetko legálne je aj legitímne.
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540371 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

V Rusku jsem žil poslední čtyři roky a o propagande v ruských médiích vím svoje. Ale taky mám nějaké povědomí o tom co si myslí obyčejní Rusové. Rozhodně se ale mám výhrady k náznakům že bych dělal ruskou propagandu.
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540372 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

ani ja nerikam, ze tam civiliste musi umirat, ale nevidim z toho lepsi cestu ven - a USA tu cestu rozhodne nenabizeji. V jejich podani sveta by zly Basar musel pryc, a nastolil by se tam nejaky hodny chlapec, ktery by to dokazal demograticky vsechno osefovat. Realitu vidime vsude kolem. Irak ma kurdskeho prezidenta a k miru daleko. A ne kazdy Syran si mysli, ze Basar Asad je absolutni zlo, myslim ze to z neho do velke miry udelaly prave zapadni media, jeste kdyz to bylo "in". Uz to IN neni, svet a zejmena Evropa se ted jednoznacne potyka s tim, co si sama (ve vleku USA) zpusobila, podobne jako krizi v Jugoslavii, kde prinejmensim nedokazala zabranit genocide jednou na tech, podruhe zas na onech, a jako tresnicku na dortu k tomu dodala odtrzeni Kosova. A moderni doba a media nas bohuzel denne obohacuji o takovou naplavu propagandy, ze tezke odlisit od reality.


takze jake je pro danou oblast reseni ? jednani ? kdyz ani jedna ze stran, ktere tam skutecne tu valku vedou, jednat nechce a nebude ? staci se podivat, jak si vjely do vlasu kvuli tomu masakru v Mecce ...


PS. jsem za debatu rad, vic pohledu, vic nazoru, kdyz se to drzi v korektni rovine ... nerikam, ze se musime presvedcit navzajem, ale debatujme ... kazdym smysluplnym prispevkem se muzeme dozvedet neco noveho
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540373 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Čo je to tá Tajammu al-Aaza? Nie je členom FSA (podľa iných zdrojov zasa je čelnom FSA - je otázne ako často tie skupiny skáču z FSA k ISIS, Al-Kajde a naopak), velí jej bývalý dôstojník vládnej armády, disponuje PTRS (údajne TOW)... V poslednej dobe sa jej meno skloňuje často, ale nenašiel som žiadne detaily kedy vznikla a podobne. Ale pokiaľ skutočne jej príslušníci disponujú PTRS západnej výroby a aktívne ich používajú uprostred oblastí pod kontrolou vládnej armády (Homs), tak je logické že ich známe pozície sú vysoko na zozname prioritných cieľov. Keď otravuje niekoľko sršňov a jedna osa a mám možnosť tú osu okamžite zlikvidovať, tak ju zlikvidujem a potom sa pustím do sršńov. Asad potreboval odstrániť v prvom rade tlak na svoje územie, tak mu Rusi poslúžili. Bombardovanie IS niekde v Rakke by tlak na vládne sily neznížilo. Naopak, tým že Rusi zbombardovali radikálnu opozíciu, aspoň trocha uľahčili vládnym silám a najmä umožnia ich postup tak, aby mohli efektíven zasiahnuť (v prípade potreby) aj proti IS.



Zoberme si situáciu, že v Afganistane vznikne protivládna skupina zložená z Uzbekov, Tadžikov a podobne s Ruskou podporou a začne bojovať proti Afganskej vláde podporovanej NATO. Bude NATO brať ohľad na to, že táto skupina nemá nič spolčoné s Talibanom, ale chce napr. autonómiu pre severné obalsti Afganistanu? Veľmi pochybujem....
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540396 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Podle tvého přirovnání by ale Rusko bombardovalo Kurdy.
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540412 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Čo nie je, môže byť.... Možno preto Kurdi požiadali Rusko o podporu, aby predišli bombardovaniu.... Ono stačí, že ich bombarduje Turecko (myslím teraz všeobecne Kurdov, aj keď je mi jasné, že iné politické vedenie majú Kurdi v Iraku a iné v Syŕii).
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540413 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Mě asi nikdo nebude podezřívat z nadměrných sympatií vůči Rusku a netvrdím, že vždy souhlasím se vším, co tento autor napsal a píše, ale tohle IMHO za přečtení stojí:
www.independent.co.uk
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540508 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Tak už s tím titulkem naprosto souhlasím.
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540514 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Už je to aj preložené: www.novinky.cz .


A samozrejme je už na svete aj dôvod, prečo to Independent zverejnil - www.novinky.cz. Ak som správne pochopil reakciu pána Mitrofanova, tak naznačuje že celý článok v Independent je len Ruská propaganda.
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540517 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Citace - buko1 :

Už je to aj preložené: www.novinky.cz .
A samozrejme je už na svete aj dôvod, prečo to Independent zverejnil - www.novinky.cz. Ak som správne pochopil reakciu pána Mitrofanova, tak naznačuje že celý článok v Independent je len Ruská propaganda.
Nie propaganda ale Aktívne opatrenie.
---
Mimochodom článok stavia na tom, že Američanom sa rosypal ich "Train & Equipe program", ktorý mal stvoriť "politicky korrektnú" FSyA, nič viac nič menej. Autor to zmiešava dohromady a samozrejme mu s toho vyšlo, že žiadny umiernený neexistujú. Ja by som len pánu Fiskovy radil nech napíše na Ruské ministrestvo zahraničia, ktoré publikovalo toto: en.mid.ru
In keeping with the position expressed by Russian President Vladimir Putin, Russia is ready to facilitate, through the Ministry of Defence, the pooling of efforts by the Syrian Arab Republic’s Army and the Free Syrian Army in the fight against ISIS and other terrorist groups, including in the context of coordinating their efforts with Russian Air Force operations.
In addition, acting on the presidential order, the Foreign Ministry informs our partners in countries that have ties with the Free Syrian Army about Russia’s readiness to establish contacts with its leadership to discuss possibilities for its involvement in the effort to lay the groundwork for starting the process of political settlement of the Syrian crisis through negotiations between the Government of the Syrian Arab Republic and the patriotic opposition. The Foreign Ministry will maintain contacts with the entire range of the Syrian opposition to help consolidate it on this platform.
Z akou FSyA to chce ruské ministerstvo nadvazovaťkontakty, ak je to slovami Lavrova "fantomová sila"???


Citace - buko1 :

Čo je to tá Tajammu al-Aaza? Nie je členom FSA (podľa iných zdrojov zasa je čelnom FSA - je otázne ako často tie skupiny skáču z FSA k ISIS, Al-Kajde a naopak), velí jej bývalý dôstojník vládnej armády, disponuje PTRS (údajne TOW)...
To skákanie od FSyA k JaN by som ešte bral (aj keď z veľkým obmedzením.) Ale povedať že skupiny ktoré západ všeobecne označuje ako FSyA skáču a menia vlajky k ISIS je už naozaj hrubá neznalosť. aj keď je spôsobená hlavne západnými médiami, ktoré nerozlišujú a hádžu všetkých do "prehladných" chlievikov - ISIS, JaN, FSyA, Assad ..., pričom rôzne skupiny sa účelovo hlásia k rôznym väčším zoskupeniam tak ako im to vyhovuje.
----
Sorry Admin že odpovedám tak neskoro...
Len jedna poznámka.

Citace - Admin :

tak ono je to proste - v Syrii je v prvni rade valka POVSTALCU vuci legitimni VLADE B. Asada.
Nezamiena sa tu Legitimita a Legalita???
Ja osobne nie som (ako vyštudovaný právnik) fanúšikom Právneho Legalizmu. Ako som už povedal, nie všetko legálne je aj legitímne (kto má moc schváli si - zlegalizuje - čokolvek). Takže môj pohľad bude nutne týmto ovplyvnený. Posledné voľby sa v Sýrií tuším konali v roku 2012, v rámci už prebiehajúcej občianskej vojny čo VEĽMI skresluje reálnosť vyjadrenia politických preferencií. Nakoľko, za takej situácie, do hry vstupujú také faktory, ktoré prípadné politické preferencie stavajú "na hlavu".
30.09.2015 - Horní komora ruského parlamentu posvětila letecké údery v Sýrii - Počet odpalov rakiet TOW rôznymi skupinami opozície.

Počet odpalov rakiet TOW rôznymi skupinami opozície.
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540546 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Citace - Milosh984 :


Ja osobne nie som (ako vyštudovaný právnik) fanúšikom Právneho Legalizmu. Ako som už povedal, nie všetko legálne je aj legitímne (kto má moc schváli si - zlegalizuje - čokolvek). Takže môj pohľad bude nutne týmto ovplyvnený. Posledné voľby sa v Sýrií tuším konali v roku 2012, v rámci už prebiehajúcej občianskej vojny čo VEĽMI skresluje reálnosť vyjadrenia politických preferencií. Nakoľko, za takej situácie, do hry vstupujú také faktory, ktoré prípadné politické preferencie stavajú "na hlavu".



Ako obyčajný človek, ktorý sa nevyzná v právnych kľučkách sa pýtam - aký je rozdiel v RUSKEJ podpore proruských povstalcov na východe Ukrajiny, ktorú odsudzujeme a podporou USA a ďalších štátov pre protiasádovskú opozíciu v Sýrii?? Ja v oboch prípadoch vidím zasahovanie do vnútorných vecí suverénneho štátu... Prečo by mal existovať DVOJAKÝ METER - povstalcov v Sýrii podporovať a povstalcov na Ukrajine zatracovať? Opozícia v Sýrii chce zmneu režimu, ale aj tí povstalci na Ukrajine pôvodne vystúpili proti zmene režimu...


Pokiaľ my (EÚ a USA) podporujeme Ukrajinskú vládu (aj s pochybnosťami o legalite procesu, ktorý k tej vláde viedol), tak prečo berieme inému štátu právo rovnako podporovať vládu iného štátu? Kto nám dal právo rozhodovať o tom, čo je dobré a zlé?


A mimochodom - pokiaľ sú výsledky volieb v Sýrii v roku 2012 ovplyvnené občianskou vojnou a preto by nemali byť smerodatné, tak prečo za smerodatné poovažujeme výsledky volieb na Ukrajine v roku 2014, ktoré prebiehali tiež na pozadi občianskej vojny na východe krajiny?
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540567 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Buko, to nie je o právnom vzdelaní ani o právnych kľučkách.

Citace - buko1 :

Ako obyčajný človek, ktorý sa nevyzná v právnych kľučkách sa pýtam - aký je rozdiel v RUSKEJ podpore proruských povstalcov na východe Ukrajiny, ktorú odsudzujeme a podporou USA a ďalších štátov pre protiasádovskú opozíciu v Sýrii?? Ja v oboch prípadoch vidím zasahovanie do vnútorných vecí suverénneho štátu... Prečo by mal existovať DVOJAKÝ METER - povstalcov v Sýrii podporovať a povstalcov na Ukrajine zatracovať? Opozícia v Sýrii chce zmneu režimu, ale aj tí povstalci na Ukrajine pôvodne vystúpili proti zmene režimu...
A preto ti odpovedám, že ŽIADEN. A priznávam, že toto keby som nenapísal hneď na začiatku, ušetril by som nám kopu nejasností.
Je to zaujímavé, že som na teba pôsobil ako obhajca politiky USA. Osobne som za za neho nepovažoval a ani nepovažujem. Politika USA je spoluzodpovedná za kopec problémov od Ukrainy cez Sýriu až po Jemén. Mne je teda zbytočné klášť tieto otázky - museli by tu byť páni Hríb, Zajac alebo Šebej.
Jedíne čo mne vadí je keď sa na politiku USA a Ruska hľadí ako rozdielne, pričom pre mňa je politika oboch štátov rovnako Imperialistická !!! S prihliadnutím na rozdielne možnosti a štýl.


Citace - buko1 :

A mimochodom - pokiaľ sú výsledky volieb v Sýrii v roku 2012 ovplyvnené občianskou vojnou a preto by nemali byť smerodatné, tak prečo za smerodatné poovažujeme výsledky volieb na Ukrajine v roku 2014, ktoré prebiehali tiež na pozadi občianskej vojny na východe krajiny?
Presne tak, ale ja som sa v rôznych diskusiách nikdy nevyjadroval tak že rusko na toto nemá právo. Rusko podla mňa má rovnaké "právo" chovať sa imperialisticky tak ako USA. A moje právo je toto kritizovať.
ROvnako mám právo kritizovať aj ten tolko vychvalovaný "boj ruska proti IS". Nakoľko zatial najevidentnejším výsledkom tochto snaženia je postup IS severne od Aleppa, na účet opozície.
Konkrétne došlo k tomu že ruským bombardovaním oslabené pozície povstalcov nevydržali a IS obsadil oblasť pechotného učilišťa ("Infantry School north of Aleppo"), mesto Tel Aqrah a Vavin, dediny Kfar Kars, Marath a Tel 'Susan'. Mapka tu: http://t.co/k9qkdbZLFN
Som veľmi zvedavý ako sa to prejavý na aktivite ruského letectva a sýrskych pozemných síl, nakoľko IS je teraz v priamom kontakte z jednotkami Assada. Teraz im tam nezavadia žiadna umiernená opozícia a možu sa pustiť do práce.
Ale dobre, dávam Rusom šancu na reparát.
----
Okrem iného v oblasti Aleppa bol na dnes zabitý Brigádny generál Hossein Hamedání, velitel iránskych expedičných síl v sýrií. Mal sa nachádzať na "inšpekcií" vládnych síl, ktoré mali útočiť na posície IS, ktoré obliehajú základnu Kweres.
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540581 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

moc hezký článek


vlkovobloguje.wordpress.com
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540645 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

A je tam aj niečo iné, okrem tých karikatúr? Alebo je chyba v mojom Chrome?
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540646 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Sice toho není moc, ale text tam je, vždy několik řádků pod obrázky.
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540647 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pro Milosh984


Mám připomínku spojenou s žádostí. Oč se jedná. Uvedl jste jméno iránského generála ve fonetické podobě. Díky tomu jsem jej nemohl na internetu dohledat. Proto si dovoluji požádat abyjste přidával, třeba do závorky i jeho anglickou podobu. Například: Hossein Hamedání (Hossein Hamadani).
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540648 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

No ja tam mám u niektorých obrázkov iba text kurzívou (u prvých dvoch) a potom iba biele plochy. Môj chrome to asi zobrazuje systémom biely text na bielom pozadí (už som prišiel na to, že tam ten text je, len si ho musím manuálne skopírovať do textového editoru).


Citace :

Sýrska tlač hneď po začatí ruskej operácie v Sýrii a samozrejme po následnom „ohlase“ americkej protistrany a západných médií priniesla niekoľko ironických komentárov a článkov v ktorých sa vysmieva takýmto hysterickým reakciám.


Hneď na druhý deň po započatí leteckých úderov na portáli syrianfreepress vyšiel článok s titulkom: „Urýchlená správa z Washingtonu do Moskvy. Zastavte bombardovanie nesprávnej odnože Al Kájdy Al Nusru a bombardujte tú správnu odnož Al Kájdy teda ISIS“.


Poukázali na to ako informuje tzv. slobodná tlač. Sýrčania ju nazývajú aj falošná alebo zotročená tlač.


Sýrsky portál tvrdo kritizuje „Baracka O’Bombera“, že po vyvolaní chaosu v Sýrii a na Blízkom východe sa americké letectvo namiesto boja proti skutočným teroristom sústreďuje na „vyhladzovanie nemocníc v Afganistane“. Pričom západná tlač o ruských a sýrskych náletoch pokrytecky tvrdí, že prinášajú smrť civilistov. Zároveň poukazuje na to, že sa Američania so spojeneckými „Saudmi“ nemôžu dohodnúť na tom, kto je zodpovedný za „určenie cieľa v Jemene“, pri ktorom počas „koaličného náletu /pod vedením Saudov/ zahynulo 130 nevinných svadobčanov“.


Následne sa pozastavuje nad „magickou“ Barack O’Bomberovou umiernenou armádou, ktorú vycvičili US inštruktori v programe za 500 miliónov dolárov a ktorej pár desiatok členov je „buď mŕtvych alebo prebehlo k Jabhat al Nusre“. „Magickou“ preto, lebo nikto ich už dávno nevidel, nevie kde sú a ani o koho ide.



Poukazuje tiež na fakt, že západní spojenci sa nemôžu preniesť cez to, že Rusi to s vyčistením oblastí od teroristov všetkého druhu /a nie len tých správnych/ zobrali v Sýrii úplne vážne a „šokované gangy umiernených Obamových kanibalov“, donedávna ubezpečované senátorom Mc Cainom o ich podpore, tomu doteraz nemôžu uveriť. Nepochopiteľné pre nich je to, že po roku „bábkových koaličných náletov“ im na hlavy namiesto zbraní a materiálu padajú normálne bomby. No a tak po zistení, že ide o ozajstné bombardovanie „fňukajúci CIA teroristickí žoldnieri“ u svojich chlebodárcov „žobrú o zastavenie ruských útokov“.


Sýrska agentúra uviedla, že niekoľko stovák teroristov po začatí ruskej leteckej kampane sa „v panike“ vzdalo oficiálnym úradom aj so zbraňami a niekoľko tisíc /v reakcii na pripravovaný útok sýrskej armády/ utieklo do Jordánska. Odsudzuje fakt, že v odpovedi na „ruské a sýrske letecké útoky“, ktoré za pár dní „zdecimovali teroristické základne“, sa USA prostredníctvom svojich spojencov, naďalej rozhodli podporiť „svoje záujmy“ v Sýrii a to dodávkami nových zbraní pre rôzne zoskupenia bojujúce proti oficiálnej vláde /napr. Turci podporujú Jabhat al Nusru a niektoré skupiny ISIS a Saudi zase Jaysh al Islam/.



No a nakoniec. V poslednom článku sa na portáli zamýšajú nad podobnosťou novej nášivky, ktorú majú nosiť vojaci USA v Iraku. Táto nová nášivka vyvolala búrku nevôle u amerických veteránov pretože nápadne pripomína logo nepriateľa t.j. Moslimského bratstva a ISIS teroristov. Uvedené vyvolalo poriadny rozruch a zmätok pretože americkí vojaci s týmto logom by sa mohli cítiť ako keby bojovali za nepriateľa. Konštatujú, že aj tak je to jedno pretože obaja sú pod vládou jedného. USA najprv podporili teroristov, aby akože proti nim bojovali a privodili tak pád sýrskej vlády a v nastávajúcom chaose následne presadili svoje geopolitické záujmy.


Naľavo nové logo amerických vojakov pôsobiacich v Iraku a napravo logo Moslimského bratstva. Podobné logo používa tiež ISIS a ďalšie teroristické zoskupenia označované skratkou Daesh.
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540649 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

www.express.co.uk


echo24.cz


Bůhví, jak to bylo a jestli se to vůbec stalo, ale je zajímavé si uvědomit, že první světová válka začala po výstřelech na periferii (Sarajevo) a vlastně jí nikdo z politiků hlavních mocností nechtěl (alespoň ne v té totální podobě), ale věci se daly do pohybu a pak už nešly zastavit...
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540650 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

"Úrad pre bezpečnosť letectva upozorňuje na rakety vypálené Ruskom na Sýriu" ( www.topky.sk ).

Že by poučenie z tragédie MH17? Alebo len propagandistický ťah? Nepamätám si, že by naše média zverejňovali varovania v roku 2011, keď lietali Tomahawky do Líbie, v roku 2003, keď lietali Tomahawky do Iraku, alebo ešte skôr, keď Tomahawky bombardovali Bosnu a Srbsko.... Dokonca aj v dobe, keď nad Ukrajinou lietali Točky a Luny (či čo to Ukrajinci používali) sa Eurocontrol nesnažil nejako extra vydávať varovania. Alebo máte o tomto nejaké info (viem že napr. americká agentúra prelety ponad Ukrajinu zakázala, a samotní Ukrajinci zakázali lety do výšky 10 000 m)?.
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540718 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Len faktická poznámka. Ide o organizáciu EASA (niečo ako európsky letecký úrad), nie Eurocontrol (zabezpečuje skôr riadenie letovej prevádzky).


Ak som to celé správne pochopil, tak je to viac menej len také "vyhlásenie aby sa nepovedalo", lebo v pomerne malých výškach kde tieto rakety bežne lietajú sa dopravné lietadlá nevyskytujú. Okrem povedzme vzletov a pristátí. Predpokladám, že Ruskí vojaci sa pri návrhu trasy pre rakety pozerajú na mapu a nenaplánujú si to krížom cez medzinárodné letisko...
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540741 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

tak je to jednoznacne propagandisticky tah, o nic jineho nejde ... Zapad je zdesen, ze si Rusove dovolili vypalit nejake strely s plochou drahou letu ... staci se podivat do novin, na to hystericke hykani o tom, ze by Rusove meli utocit jen na ISIL (podle stejne logiky jako by spojenci Ukrajiny nemeli podporovat ukrajinske jednotky proti proruskym povstalcum asi), pripadne ze britske letouny maji povoleni strilet, pokud by byly napadene ruskymi letadly (proc asi, to mi hlava nebere, ISIL nema letadla, takze predstava, ze by Rusove vedli nejaky boj vzduch-vzduch je naprosto absurdni uz od zacatku a jediny kdo to zas ma potrebu hrotit je Zapad)
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540742 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Nehledej propagandu tam, kde to jde vysvětlit bulvárem. The Daily Star je bulvár, nafukovat mají v popisu práce.
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540744 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

videls Man in Black, ne ? Very Happy Very Happy
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#540748 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

zajímavé PR pro ruské ozbrojené síly


Citace - Rostislav Iščenko :

Do salvy „Kalibrů“, vypuštěnou Kaspickou flotilou, Washington věřil, že Ruská federace není schopna efektivně odporovat silovým akcím USA bez použití jaderných zbraní. A právě na tom se zakládala americká agresivita v mezinárodní politice, všímá si ve svém komentáři Rostislav Iščenko.


Nikdo nevzal do úvahy ten fakt, že ruský letecký svazek v Sýrii, je jak po stránce množství, tak po stránce zařazení letadel prakticky identický s ukrajinským seskupením, pokoušejícím se bombardovat Donbas v roce 2014. Základ tvoří tytéž bombardéry SU-24 a bitevníky SU-25.


Jenže ukrajinské letectvo za týden zahnali z oblohy horníci, holiči, taxikáři a ostraha supermarketů. Zatímco ruskému nemohou ani v nejmenším ublížit výborně vycvičení, ozbrojení teroristi tzv. Islámského státu, s řádnými bojovými zkušenostmi. Navíc se mu zdvořile vyhýbají bojové letouny Izraele, Turecka a celé americké „antiteroristické“ koalice.


To svědčí jak vysoké bojové připravenosti ruských pilotů, tak o možnostech modernizovaných letadel, pocházejících převážně ze sedmdesátých let minulého století. Navíc ruské síly mají, na rozdíl od ukrajinských, zjevně sladěnou efektivní výzbroj, spočívající mimo přesné úderné vzdušné komponenty a integrované radio-elektronické bojové prostředky i v globálním naváděcím systému (GLONASS) a údajích kosmické rozvědky.


Kyjev předváděl letectvo na úrovni první světové války – jednotlivá letadla vzlétla a našla svůj jednotlivý cíl, který bombardovala (– anebo také byla sestřelena). Rusko demonstrovalo plnohodnotný letecký úderný komplex, ve kterém je letadlo a jeho pilot významný, ale ne osamocený článek. Je součástí formace, zajišťující efektivní zničení protivníka a svou vlastní bezpečnost.


Ale přiznejme, že skupina ruských letecko-kosmických sil v Sýrii není velká, protivník nedisponuje možností moderního systému protivzdušné obrany, letectvo zemí Západu přímý odpor neklade a ukrajinskou armádu je možné srovnat leda tak s možnostmi občanské milice v Čadu, spíše než s ozbrojenými silami Ruska. Proto nelze mluvit o převaze nad opravdovým protivníkem – není dostatek porovnávacích kritérií.


ÚDER Z KASPICKÉHO MOŘE


Naproti tomu co se týká válečného námořnictva, 7.října jedna Kaspická námořní flotila, jednou salvou 26 raket „Kalibr“, vypálenou na základny IS v Sýrii, nadlouho, (a možná navždy), odstranila ze světových oceánů námořnictvo USA jako reálný faktor, zajišťující tzv. demonstraci síly (dříve se tomu říkalo diplomacie kanónů).


V čem spočívá půvab situace?


1) Rusko dodávalo rakety, analogické použitým 7.října, na export. Jejich dosah činil 300 km. USA oprávněně předpokládalo, že dosah podobných raket ve výzbroji Ruska může být delší (od 400 do 600 km). Salva Kaspické flotily zasáhla cíle, vzdálené 1500 km, a to ještě podle všeho, není konečný limit. Objevila se mínění, že reálný dosah palby může převýšit 4000 km.


2) Dříve se nejen Kaspická flotila, ale také Černomořská a Baltická flotila RF považovaly za síly, které by byly schopny bránit příslušné oblasti pobřeží, lovit pašeráky a pytláky a také provádět výsadek ve svých příslušných vodstvech. Černomořská flotila kromě toho zabezpečovala týl eskadře Středozemního moře. Za reálnou hrozbu USA považovaly pouze loďstvo, předem rozvinuté v oceánech a také ty síly Tichooceánské a Severní flotily, které by se teoreticky mohly dostat do prostoru Atlantického a Tichého oceánu v případě vážného konfliktu.


3) V konečném součtu USA vycházelo, že jejich úderné letecké síly jsou prakticky nezranitelné. V kalkulacích amerických stratégů pro zničení jedné jejich letecké úderné skupiny by bylo třeba salvy ne méně než sta raket, pročež by v jednom místě bylo nutno soustředit prakticky všechny bojové lodě (raketové křižníky, raketové torpédoborce i víceúčelové jaderné ponorky) Severní anebo Tichooceánské flotily. Ve Washingtonu počítali, že obě dvě ruské flotily, neuzavřené v příslušné mořské oblasti, by každá – v horším případě – mohla způsobit vážnou, (a možná i významnou) škodu jedné úderné letecké skupině, přičemž by se její úderná síla prakticky vyčerpala a další převahu zbylých vzdušných sil USA by už nikdo ve světových oceánech nemohl ohrozit.


4) Vyjasnilo se, že ve skutečnosti dosah palby i malých lodí není 400 ani 600, ale přinejmenším půl druhého tisíce km. Tj., jak Kaspická flotila, tak Černomořská flotila mohou, aniž by opustily svoje teritorium, zničit libovolného protivníka ve východním Středomoří, v Perském zálivu, A Baltická flotila je schopna držet v šachu Severní moře, La Manche a část norského moře. Vzhledem k možnosti Severní flotily kontrolovat Severní Atlantik z dosahu účinnosti protivníka a analogické možnosti Tichooceánské flotily potopit vše, co pluje v Tichém oceánu severně od Havaje, se námořnictvo USA ukazuje jako naprosto neschopné představovat jakoukoli hrozbu u břehů Euroázie. Protože raketová salva může být vypálena naprosto neviditelnými, nepatrnými plavidly blízké mořské zóny s dosahem tisíci kilometrů, američtí mariňáci uvidí rakety až v momentu, kdy budou trefovat jejich lodě. Uskutečnit jakoukoliv efektivní obranu už prostě nestihnou. Tímto způsobem se výrazně snižuje počet raket v salvě, schopné zničit letecké úderné síly USA. Mizí předpokládaná nutnost soustředit větší síly ruského námořnictva v jednom místě pro účinný odvetný úder. Sledovat každou hlídkovou loď, lovící pytláky v Ochotském nebo Kaspickém moři (schopném znenadání potopit americkou letadlovou loď, klidně se plavící za třemi moři od této nenápadné loďky) USA prostě nejsou sto.


KONEČNÝ VÝSLEDEK


Do 7.října byl Washington přesvědčen, že Rusko prostě není schopno efektivně vzdorovat silovým akcím USA bez použití jaderných zbraní. Na tom se ve skutečnosti také zakládala americká agresivita v mezinárodní politice.


Američané neskrývali, že mohou použít sílu, kdykoliv se jim zlíbí, prostě proto, že odpovědět jim konvenčními zbraněmi nikdo není schopen a začínat jadernou válku kvůli Iráku nebo Sýrii či dokonce Ukrajiny, Rusko nebude. Stejně jako nestydatý výrostek si přivykli, že všichni okolo jsou slabší než on, a klidně se pouštěli do konfliktu podle principu: „Vrať mi to, jestli můžeš“, v plném přesvědčení, že nikdo nemůže. Teď se objasnilo, že může. Rusko může.


Američané se ocitli v krajně složité situaci. Veškerá jejich politika posledních let se zakládala na tom, že v kritický moment může Washington sáhnout poměrně beztrestně k silovému řešení. Teď se ujasnilo, že už ne. Více než to. Když si promítli právě demonstrované možnosti ruského námořnictva na ruské letectvo, generálové Pentagonu už pochopili, že ruské letecko-kosmické síly jsou schopny zasáhnout cíle na území USA, aniž by opustili svůj vzdušný prostor. Amerika poprvé ve své historii pocítila svou zranitelnost konvenční (nejadernou) výzbrojí.


Ale nejnebezpečnějším pro Ameriku není to, že Rusko je schopno zabezpečit své teritorium i teritorium svých spojenců v Euroázii před námořní flotilou z USA, která se stala zbytečným břemenem pro daňové poplatníky, (ve skutečnosti je zlikvidována coby vojensko-politický argument). Ba ani to, že Moskva, kdyby si to přála, může zasáhnout území USA z bezpečné vzdálenosti (úplně tak, jako USA v Iráku).


Nejhorší je, že už to pochopili i spojenci USA. A většina z nich už dávno zůstává světovému hegemonu věrna jen ze strachu před jeho vojenskými možnostmi, před kterými (podle jejich mínění) je nikdo nemůže ochránit. 7.října Rusko dalo ve všeobecnou známost, že může. A to v základu změnilo vojensko-politickou situaci ve světě.


Ovšem, americké svazy a koalice se nezačnou hroutit naráz, ale USA se nebude tak snadno dařit komandovat své spojence, nehledě na jejich vlastní zájmy. Partneři mají teď ke komu odejít. Washington teď musí přesvědčovat a vyjednávat. To se Američané už dávno odnaučili. Zdroje na vydržování spojenců nejsou. Nepočítalo se s nimi. Argumenty jsou taky slabé. Máme-li věřit Obamovi, pak Spojené státy jsou nejlepší, protože jsou zkrátka nejlepší. A všichni jim musí pomáhat, protože musí



zdroj:
ria.ru
vlkovobloguje.wordpress.com
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#541005 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

ještě přidám jednu zajívanou rozvahu k Sýrii


Citace - Jeník Čermák :

Vyřešit problem Sýrie a ISILu nelze jen vojensky. Ve hře je mnoho hráčů a zájmů. Bombardování neřeší nic. Nemá jiný smysl, než spektakulární účinek na diváky – voliče, protivníky. Nejprve je třeba vyjednat poválečné uspořádání. Co chceme a co je možné. Vojenská akce je potom otázkou týdnů. Ale stačí aby jediný hráč na šachovnici nebyl uspokojen ve svých přáních a ambicích a válka pokračuje do nekonečna.


Takže koho tu máme.


Asada, Alavity.


Tihle hrají o život. A nemá šanci. Žádnou, ani s patrony. 10% obyvatelstva ovládalo zemi 40 let. 50% z těch 200 000 mrtvých jde za ním, i před 2011 byl u moci jen díky tajné policii. Pravda, proti ostatním je „sekulární“. Jeho cílem je přežít za každou cenu a výsledkem jsou miliony sunnitů na útěku. Na útěku do Evropy. Ruské bombardování tak docela určitě „pomůže“….Součástí řešení být nemůže, pro ostatní hráče je naprosto nepřijatelný. Alávité můžou dostat za jeho azyl v Rusku své území. Řešení ala Bosna a Hercegovina je podle mého jediné existující pro Irák i Sýrii. Ale ne pro všechny, bohužel.


Rusko.


Rusko hraje svou velmocenskou hru. Má tam jedinou zahraniční základnu a psychologicky se vrací do sovětské ery. Obyčejným Rusům a některým Čechům dělá radost, když ruská letadla na někoho shazují bomby. Ať už jsou to Ukrajinci nebo sunniti. Zdánlivě nemají moc co ztratit, jen získat politické body. Ovšem v Evropě nejpočetnější muslimská komunita žije v Rusku. Putin si hraje s ohněm. O život nejde, jen o prestiž.


Saudové.


Hrají o život. Středověký odporný režim, klient USA. Souboj s šííty na život a na smrt. ISIL pravděpodobně podporuje, válku v Sýrii zahájili. Perspektiva režimu nejasná. Chybí vojáci a k tomu cena ropy. Jedině jejich dohoda s Iránem by mohla konflikt ukončit. Snad. Jejich prohra znamená katastrofu, rozpad Saudské Arábie ala Irák je noční můra, s láskou bychom vzpomínali na odporný středověký režim…


Irán.


Regionální velmoc na vzestupu. Jediný šíítský stát. Asad je jejich klient a oni jsou klientem Ruska. Jejich antiamerický postoj se změní v vteřině, kdy to pro ně bude výhodné. Jak daleko budou ochotní jít ví bůh. Ale ukončit válku je asi možné spíš na straně Saúdů. Ti tahají za kratší konec.O život Irán rozhodně nehraje. Jen o moc.


Jordánsko.


Jediný sympatický hráč. Hraje o život.


Izrael.


Je velkou otázkou zda má radost z vzájemného vraždění svých nepřátel na život a na smrt. Myslím, že spíš ne. Situace se znepřehledňuje a nepřátelé získávají moderní zbraně. Co když se rozpomenou?….


USA.


Bývalý a zatím i stávající světový četník, který do značné míry situaci spískal. V Iráku, v Sýrii nikoli. Je asi dost zoufalý. Obama určitě. Má v regionu několik klientů. Asad mezi nimi není. Jejich snaha vyzbrojovat hodné džihádisty byla komickou epizodou. USA neví, co vlastně chtějí. Ví jen co nechce a toho je hodně a nemůže dosáhnout všeho. O život rozhodně nehraje.


Německo.


Německo nemá vlastně s válkou v Sýrii nic společného. Vidlák se tu mýlí úplně. Jen je na něm aby přijmulo všech 23 milionů uprchlíků. další jsou v Jemenu, Bangladéši,Africe…..


Turecko.


Turecku válka ani ISIL nevadí. ISIL minimálně toleruje. Sunnitská regionální velmoc. Na první pohled to tak nevypadá, ale hraje o život. Jediné možné řešení konfliktu v Iráku a Sýrii je jejich rozdělení. To znamená Kurdský stát a to znamená pro Turecko válku, velkou válku, nebo ztrátu třetiny území. Což Turci rozhodně neskousnou tak hravě jako Češi. Nezájem Turecka na ukončení a řešení konfliktu je naprosto zásadní problém. Co mu kdo může slíbit, aby souhlasilo s dělením? A jak konflikt ukončit bez dělení?


Tihle všichni by si museli sednout za jeden stůl a domluvit se na pro všechny průchodném poválečném uspořádání. Velmi složité, neb řada z nich žádný zájem na ukončení konfliktu nemá! Vlastně jen to Německo. Možná Saudové, když by za to dostali větší část Sýrie a Iráku. Možná USA, když by to neznamenalo posílení Ruska. Možná i Rusko, když by to znamenalo jeho vítězství a Asadovo nesvržení. Možná Asad, kdyby se udržel u moci a dostal území na úkor těch Saudů. Možná Irán, kdyby posílil hodně na úkor Saudů…..


Smetení, vojenské, ISILU ze světa je potom „legrace“. Otázkou je, kdo dodá vojáky. A co s jeho bojovníky? Jak dlouho mohou být vězněni, kým a kde?


V každém případku znamená zapojení Ruska do konfliktu jen jeho zesložitění, zkomplikování a tedy obtížnější vyřešení.O možné třetí světové, které se tak bojíte nemluvě. Iluze o vytírání rozlité kávy jsou směšné. Vydávat romantické sny za realitu nevede nikdy k ničemu dobrému.



Zdroj:
vlkovobloguje.wordpress.com
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#541008 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ježiš, to je kravina ten Iščenko. Když pominu ty ideologické kecy, tak pohádka o tom, že teprve 7. října USA zjistily, že raketa 3M-14T Бирюза má dosah větší než 600 km je blbost. Teda není, pokud pracovníci DIA jsou blbější než wikipedia, která již od března 2015 zobrazuje informaci o dosahu 2 500 km. Wink
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#541009 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

možná níže uvedené souvisí s aktuální situací jen nepřímo, ale myslím že to stojí za uvedení

Citace - Karel Wágner :

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim v srpnu 2014 oznámil, že Damašek je připraven spolupraco­vat se Spojenými státy v boji proti radikálům z Islámského státu.

Na tuto zprávu reagoval francouzský prezident Hollande prohlášením, že syrský prezident Bašár Asad nemůže být partnerem Západu v boji s radikálními islamisty, protože je „spojencem džihádistů“. Dne 22. září 2014 pak armáda Spojených států podnikla první letecké údery v Sýrii. Přičemž řada zahra­ničních komentátorů tehdy upozorňovala na fakt, že operace Spojených států a jejich spojenců se nemůže opřít o žádnou rezoluci OSN ani o oficiální žádost legitimní syrské vlády. Operace Spojených států a jejich spojenců v Sýrii se podle ja­kéhosi oslího můstu mají opírat o údajnou žádost Bagdádu, neboť likvidace cílů za hranicemi Iráku je pova­žována za „součást jeho obrany“.

Nicméně nejde tu jenom o nálety. Následně došlo a dosud dochází ze strany koalice vedené Spojenými státy i na dodávky zbraní západní provenience ur­čené syrské „umírněné opozici“, v jejíchž řadách nechybí ani Hollandem vzpomínaní džihádisté. Ti se za­pojili například i do uskupení Svobodná syrská armáda (FSA) tvořeného z větší části dezertéry ze syrské armády, v našich sdělovacích prostředcích často označovanými za „umírněné vzbou­řence“. Ovšem jak se v několika komentářích zahraničního tisku říká, ve skutečnosti se již FSA téměř roz­padla a většina těchto „umírněných vzbouřenců“ přeběhla k islamistické An-Nusře nebo k Islám­skému státu. V těchto dnech také Pentagon přiznal, že příslušníci jím vyzbrojené skupiny zvané Nové syrské ozbrojené síly (NSF) předali frakci An-Nusra, napojené na Al-Káidu, velkou část své výzbroje.

Ke konci roku 2014 americké jednotky a jejich spojenci ukončili v Afghánistánu bojové operace, neboť odpovědnost za bezpečnost v zemi měla převzít afghánská armáda a policie. Alianční mise s názvem Resolute Support (Rozhodná podpora) se má zaměřit už jenom na poradenství a výcvik afghánských bezpečnostních sil, přičemž se po­čítá s postupným odchodem veškerých amerických jednotek z Afghánistánu. Ale jak se ukázalo, přes všechna prohlášení Spojených států a jejich spojenců se v případě Talibánu a jeho „bratrské“ Al-Káidy situaci vyřešit nepodařilo. Zdejší hornaté oblasti jsou ideální pro partyzánský způsob boje a dá se očekávat, že ztráty afghánské armády v případě dalších bojů, jestliže na ně zůstane sama, budou v tomto ne­přehledném terénu vysoké. A tak na přelomu srpna a září letošního roku vice­prezident Afghánistánu, vzhledem k vývoji situace, požádal ruskou diplomacii o zorganizování nové, regionální koalice nejen pro boj s Talibánem, ale i s tzv. Islámským státem pronikajícím na území Afghánistánu. Zároveň také požádal Ruskou federaci o novou dodávku zbraní a vrtulníků.

Rusové totiž, i když se o tom u nás v novinách nepíše, afghánské armádě dlouhodobě zbraně do­dávají. Přičemž některé dodávky, např. nákup ruských vrtulníků, paradoxně fi­nancovaly Spojené státy. Jedná se o vrtulníky Mil Mi-17 s kódovým označení NATO HIP-H. Prv­ních 21 vrtulníků řady Mi-17 u firmy Rosoboronexport pro Afghánistán objednalo Ministerstvo obrany Spojených států amerických, tedy Department of Defense (DoD), v roce 2011. Kongresu se to nelíbilo, ale DoD se podařilo prosadit nákup logickým (a také pravdivým) argumentem, že objednané vrtulníky jsou zdokonalenou verzí staršího typu Mi-8, na kterou jsou afghánští piloti zvyklí (tyto vrtulníky dodnes slouží zhruba v 50 státech celého světa k různým účelům). Afghánci ruské vrtulníky považují za spolehlivé, především však jsou vůči strojům západní provenienci levnější (je obecně známo, že americké vrtulníky využívané pro vojenské účely jsou extrémně drahé). V roce 2012 byly pak objednané stroje do Afghánistánu dodány a bylo objednáno dalších 12 kusů. V roce 2013 následovala objednávka na dalších 30 vrtulníků Mi-17, které byly do Afghánistánu dodány ke konci roku 2014.

Mnohem zajímavější paradox však představuje ruský nákup víceúčelových výsadkových lodí třídy Mistral vyráběných ve Francii. Lodě obsluhuje 160 členů posádky a můžou na místo určení dopra­vit kromě vrtulníků či obrněných vozidel až 900 výsadkářů. Mistraly mají nejnovější koncepci pohonu, která jim propůjčuje výjimečné manévrovací schopnosti. Z hlediska vojenské strategie však mají jednu vadu na kráse: nejsou určeny pro drsné klimatické podmínky. Přesto si ruské námořnictvo objednalo celkem čtyři lodě třídy Mis­tral. První dvě (Vladivostok a Sevastopol) měly být podle smlouvy stavěny ve Francii, zbývající pak v ruských loděnicích s tím, že se na výrobě ve Francii bude subdodávkami podílet ruský průmysl. V Baltských loděnicích v Petrohradě pak také skutečně byly vyrobeny bloky záďové části trupu tohoto plavidla. Vedle čistě výsadkové role hodlalo ruské námořnictvo plavidla po vzoru Francouzů využít především jako velitelská stanoviště. Ovšem o jejich praktickém využití se na stránkách novin a časopisů je­nom spekulovalo. Mistraly hodlalo ruské námořnictvo údajně zařadit nejen do Tichomořské, ale i do Severní flotily, která operuje v Barentsově moři a v Severním ledovém oce­ánu. A tak není divu, že se v ruském tisku objevila kritika kontraktu z úst vicepremiéra Dmitrije Ro­gozina: „Je velmi zvláštní, že s ohledem na naše zeměpisné šířky kupujeme výsadkové vrtulníkové lodě, které nefungují, když teplota klesne pod mínus sedm stupňů Celsia.“

Uzavření obchodu oficiálně potvrdil francouzský prezident Nicolas Sarkozy v prosinci 2010. V první fázi se jednalo o zakázku v celkové hodnotě 1,12 miliardy eur (zhruba 30 miliard korun), čímž měl prodej vý­sadkových lodí, který se vyjednával téměř dva roky, představovat největší zbrojní obchod, jaký kdy některá ze zemí z paktu NATO s Ruskou federací uzavřela. „Spolupráce mezi Francií a Ruskem dosáhla strategické úrovně a těší se vytrvalé podpoře ze strany hlav obou států,“ prohlašoval po uzavření smlouvy francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Přičemž se spolupráce mezi Paříží a Moskvou zdála úspěšně rozvíjet i v dalších oblastech, neboť se Francouzi rozhodli pro svůj kos­modrom ve Francouzské Guayaně nakoupit nosné rakety Sojuz.

Ale aby to nebylo tak jednoduché, chystané rozšíření ruského vojenského arzenálu o plavidla vy­bavená západními technologiemi začala silně zneklidňovat Japonsko, které s Ruskem vede terito­riální spor o část Kurilských ostrovů. Přesto se díky dohodnutému kontraktu ruští specialisté něko­lik měsíců učili obsluhovat systémy Mistralu. A v případě využití nejmodernější elektroniky získali řadu cenných informací přímo od odborníků z francouzského zbrojního průmyslu. Zde nešlo ani tak o to, že by se v nějakém případném budoucím konfliktu získané zkušenosti mohly Rusům hodit. Šlo spíše o to, že za jiných okolností by se ruští odborníci k potřebným informacím dostávali jen s velkými obtížemi. Jinak řečeno, ve skutečnosti v tomto kontraktu z vojenského hlediska spíše než samotná plavidla byla důležitější technologie Mistralu a celá řada technických informací, které Rusové získali.

Po sesazení ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče z února 2014, kdy došlo k ukončení proruské orientace Ukrajiny, a po následné jarní politické krizi na Krymu, která vyústila v jeho anexi, za­čaly proti kontraktu vehementně brojit Spojené státy. Rozšíření ruského vojenského arzenálu o plavidla vybavená západními komunikačními technologiemi se jim jevilo jako nepřípustné. „Je zcela nevhodné, aby náš partner dodával Rusku zbraně,“ zaznělo z Washingtonu. „Něco takového je nemyslitelné,“ přidal se záhy britský premiér David Cameron.

Francie svůj obchod dlouho obha­jovala, neboť podle platné smlouvy, uzavřené za vlády prezidenta Nicolase Sarkozyho (kdy o ukra­jinské krizi žádný státník neměl ještě ani potuchy), už za dohodnutou výrobu lodí obdržela pěkný balík peněz. Nakonec však Francie nátlaku spojenců přece jen ustoupila. A obě plavidla třídy Mis­tral, která podle původního plánu mělo získat Rusko, připadnou Egyptu, který je uvažuje vybavit ruskými vrtulníky Ka-29 a Ka-52K, jak bylo původně v rusko-francouzském projektu plánováno. „Musel jsem je prodat do země, která je nezbytně potřebuje k zajištění své vlastní bezpečnosti, ale nebude jimi nikoho ohrožovat,“ prohlásil před novináři při návštěvě loděnic v Saint-Nazaire v zá­padní Francii prezident Hollande. V zápětí k tomu dodal: „Vztahy s Ruskem byly po zrušeném kontraktu urovnány. Myslím, že s ním můžeme uzavřít dohodu o dalších lodích.“ Ovšem o jaký typ lodí by se mělo jednat tentokrát, to Hollande novinářům neprozradil.

Jinak řečeno, když Sarkozy přikývl na spolupráci francouzských zbrojních firem s ruskými vojen­skými experty, podle některých komentátorů si pustil, jak se u nás říká, lišku do kurníku. Přitom však zapomínali na fakt, že na druhé straně tak mohli Francouzi případná ruská velitelská stanoviště znát až do těch nejmenších detailů. Přestože Ru­sům plavidla Francouzi nakonec nedodali, Rusové všechno to, po čem bažili, stejně získali. Ovšem díky tomu, že Francouzi na nátlak spojenců zrušili sjednaný kontrakt, vrátili Rusům vyinkasovaná eura a zaplatili jim penále, měli Rusové všechno zadarmo.

Inu, dodávky zbraní po celém světě jsou a ještě dlouho budou kvůli politikům plné paradoxů


Zdroj: karelwagner.blog.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/30-09-2015-Horni-komora-ruskeho-parlamentu-posvetila-letecke-udery-v-Syrii-t185064#541086 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more