Mezi povinností a pochybnostmi, válečný deník - F. von Bock

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

624 stran textu, 32 obrazové přílohy. Objemná kniha, zahrnující stručný životopis polního maršála von Bocka, několik příloh s jeho rozkazy a hlavně jeho válečný deník. Deník poskytli k tisku nevlastní synové polního maršála. Bock psal deník s vědomím, že poslouží historikům a jednou bude zveřejněn. Cítím z něj trochu alibismu, hlavně co se týče velmi choulostivých politických otázek. Nevěřím například, že nic nevěděl o chystaném atentátu na Hitlera, když přípravy probíhaly i v jeho nejbližším okolí a na jeho štábu. Jeho postoj je ovšem pochopitelný. Na druhou stranu Bock vyjadřuje jasný nesouhlas s chováním na okupovaných územích. Najdeme zde i čísla ztrát, kořisti, čísla jednotek se jmény velitelů atd. Deník je skvělým dokladem o historii armád, kterým velel. Přečíst si WWII v podání jednoho z nejvyšších velitelů, který nevíc není nacista je určitě obohacující, takže vřele doporučuji.
PS: občas si člověk musí poradit s nepřesnýmy daty. To, však přičítám chybám tisku, či překladu, problém to bohužel se vyskytující...
V originále vydáno v roce1995, u nás vydalo nakladatelství BOOKS s.r.o. Brno v roce 1998
URL : https://www.valka.cz/Mezi-povinnosti-a-pochybnostmi-valecny-denik-F-von-Bock-t18450#68336 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more