Rada Vacátko a jeho hříšní lidé aneb jak to bylo doopravdy - Blanka Kovaříková

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Rada Vacátko a jeho hříšní lidé aneb jak to bylo doopravdy
Blanka Kovaříková
Brána 2007; 168 s.
ISBN: 978-80-7243-319-3


Knihu jsem si původně půjčil v knihovně pro mámu, a ačkoli s tématem tohoto portálu zdánlivě nesouvisí, obsahuje spoustu informací o první republice. Svěže napsaná kniha se zabývá vznikem legendárního seriálu, herci ale také skutečnými pány ze Čtyřky a jejich pohnutými osudy za obou totalit. Nejdříve jsem pochopitelně hledal kapitolu, která se věnuje dílu Špionáž v čs. hlavním štábu. Skutečnou postavou příběhu byl kapitán konceptní služby Jaroslav Falout, který v důsledku dluhů z hazardu od roku 1928 pracoval pro Německo. Další vyšetřování ukázalo, že Falout měl takřka geniální paměť a pro kolegy z ministerstva sloužil doslova jako chodící archiv. Na jeho špionážní činnosti se patrně podílela Charlotte Wolff, tanečnice vystupující v pražských barech. Při zatčení stihl spálit nějaké spisy, podařilo se mu prokázat prodej 27 spisů, podléhajících vojenskému tajemství a dostal 19 let vězení. Zaujala mě informace ze s. 151, podle které se ve slavné Jedové chýši v roce 1904 pokusil skrýt Mathieu, bratr kapitána Alfreda Dreyfuse. Byl obviněn ze spoluviny zatčen a vydán do Francie a hospoda byla následně vytlučena.
URL : https://www.valka.cz/Rada-Vacatko-a-jeho-hrisni-lide-aneb-jak-to-bylo-doopravdy-Blanka-Kovarikova-t179828#527936 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more