Ropná politika USA: historie a výzvy - Filip Černoch ... [et al.]

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ropná politika USA: historie a výzvy
Filip Černoch, Martin Jirušek, Hedvika Koďousková, Jan Osička, Tomáš Vlček
Masarykova univerzita 2012; 192 s.
ISBN : 978-80-210-6068-5 (brož.) :200 ks neprodejné


Podle údaje na přebalu bylo vydáno pouze 200 ks, takže bude patrně pro většinu zájemců dostupná pouze v knihovnách. Myslím, že název říká vše a já mohu knihu jen doporučit. Pokud vás zajímají pouze války a politické dějiny bude pro vás kniha objevná, protože vám umožní nahlédnout za kulisy oficiální velké politiky. Jak známo ekonomika rozhodujícím způsobem ovlivňovala dějiny od počátku více nežli všechny ideologie, náboženství případně takticko-technické parametry zbraní. Přesto, že je napsána odborníky je kniha velmi čtivá a přehledná takže není problém vybrat si, to co vás zajímá. Samozřejmostí jsou poznámky a medailonky vysvětlující odborné nebo historické pojmy. Mě osobně nejvíce zaujal popis historie dobývání ropy a jejího použití zhruba do r. 1945, nepřehlédněte 8. kapitolu, která pod nenápadným názvem nabízí to samé o zemním plynu a také o břidličném plynu. V souvislosti s aktuálním děním je zajímavá historie a vysvětlení exkluzivního vztahu mezi USA a Saudskou Arábií, jejíž aktuální ropná politika tlačí "báťušku" Putina na buben stejně jako tam kdysi tlačila CCCP.
URL : https://www.valka.cz/Ropna-politika-USA-historie-a-vyzvy-Filip-Cernoch-et-al-t179815#527920 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more