Wurmser, Dagobert Sigmund von

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Polní maršál Dagobert Sigmund von Wurmser


(* 7. května 1724 Štrasburk – † 21. dubna 1797 Vídeň)



Polní maršál a nositel velkokříže Vojenského řádu Marie Terezie (MTO), potomek jednoho z nejstarších alsaských rodů. Jako poddaný francouzského krále zahájil svou vojenskou kariéru u husarského pluku Berchény. Pod velením maršála de Soubise se pak zúčastnil počátečních tažení sedmileté války. Po uzavření míru mezi Francií a Anglií v roce 1762 pak přešel do císařsko-královské armády, již s pověstí známého a schopného velitele, specialisty na tzv. nepravidelnou válku. Již v roce 1763 byl povýšen na generálmajora a v roce 1778 na polního podmaršála. Ještě předtím, v roce 1775, se stal plukovníkem-majitelem husarského pluk č. 8, který nesl jeho jméno až do jeho smrti. Během války o bavorské dědictví (1778–1779) velel nejprve v červenci 1778 menšímu sboru, který kryl hlavní armádu, nacházející se v opevněném táboře u Jaroměře. V zimě 1778–1779 vedl větší sbor o pěti kolonách, se kterým obsadil kladské hrabství. Úspěšné vystoupení ve válce mu vyneslo udělení velkokříže MTO. Hned po těšínském míru z 22. února 1779 jej císař Josef II. jmenoval velícím generálem (Kommandierender General) v Haliči, z důvodu těsného sousedství s Osmanskou říší, odkud hrozilo nebezpečí vyhlášení války. Do války s Turky (1788–1790) nicméně nezasáhnul. Od roku 1787 působil již v hodnosti generála jezdectva (General der Cavallerie; GDC).
Na jaře 1793 obdržel velení nad císařsko-královskou armádou na Dolním Rýně a zaútočil na armádu generála Custina. Postupně jej porazil u Rohrbachu (29. června), Gemersheimu (19. a 22. července) a Essingenu (27. července), čímž zabránil francouzskému pokusu o vyproštění obležené Mohuče. Poté vytlačil Francouze z pozic v Bienwaldu a u Lauterburgu a Weissenburgu (23. srpna). Za tyto akce byl vyznamenán velkokřížem Řádu Marie Terezie 25. října 1793. V prosinci 1793 však musel nařídit své armádě ústup za Rýn pod tlakem francouzské protiofenzívy. V lednu 1794 jej ve funkci vrchního velitele hornorýnské armády nahradil kníže Waldeck. V srpnu 1795 však velení obdržel zpět a podniknul úspěšnou ofenzívu, která skončila dobytím Mannheimu (23. listopadu). Poté překročil Rýn a obsadil Falc. V červnu 1796 převzal, nyní již v hodnosti polního maršála, od polního zbrojmistra Jean-Pierra hraběte de Beaulieu velení nad císařsko-královskou Lombardskou armádou (k. k. Lombardische Armee). Ve věku 72 let a 3 měsíců ještě zdaleka nebyl takovým symbolem vojenské neschopnosti, jak se tomu stane v budoucnu, ale známým a úspěšným velitelem. Evropská veřejnost od něj očekávala krátký proces s Napoleonovou Italskou armádou (Armée d’Italie). Nakonec se o to musel pokoušet dvakrát a ani jednou neuspěl. Poprvé byl Napoleonem poražen u Castiglione 5. srpna 1796, při druhém pokusu o vyproštění obležené Mantovy u Rovereta (4. září) a Bassana (8. září) a musel se stáhnout do pevnosti. Poté co selhaly i dva následné pokusy o vyproštění pevnosti z obklíčení, musel se 7. února 1797 vzdát. Napoleon mu zaručil kapitulaci s nejvyššími poctami. Hrabě Wurmser se poté uchýlil do Vídně a měl převzít funkci vojenského velitele v Uhrách. Dlouhé obléhání a zřejmě i velké psychické vyčerpání však měly značný vliv na jeho zdraví. Polní maršál zemřel ve Vídni 22. srpna 1797.


Literatura:
1. VOYKOWITSCH, Bernhard, Castiglione 1796. Napoleon repulses Wurmser’s first attack. Helmet Feldzug Series 1. Helmet Military Publications: Maria Enzersdorf 1998, s. 23.
2. WURZBACH, C. von, Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich. Svazek 59. Wien 1856–1891, s. 1–5.
Wurmser, Dagobert Sigmund von - Polní maršál D. S. von Wurmser

Polní maršál D. S. von Wurmser
URL : https://www.valka.cz/Wurmser-Dagobert-Sigmund-von-t17635#64802 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more