Sebottendorf van der Rose, Carl Phillip von

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Sebottendorf van der Rose, polní maršál Carl Phillip svobodný pán von
(* ? 1740 – † 11. dubna 1818)


Pocházel ze slavné vojenské rodiny plukovníka Johanna Moritze († 1760 ve Štýrském Hradci) z jeho manželství s Marií Annou svobodnou paní Bodek von Ellgau († 1791 ve Vídni). V roce 1758 vstoupil mladý Carl Phillip, absolvent vojenské akademie ve Vídeňském Novém Městě, v hodnosti praporčíka k pozdějšímu pěšímu pluku Waldeck č. 35. V roce 1779 dosáhl hodnosti kapitána. Téhož roku byl křivě obviněn ze zbabělosti ve střetu u Gebersheimu, ale po důkladném vyšetřování byl nařčení v plné výši zproštěn. V roce 1784 byl povýšen do hodnosti majora, v roce 1787 plukovníka a v roce 1793 generálmajora (General–Feldwachtmeister; GFWM). V roce 1794 velel brigádě v Lucembursku, kde se vyznamenal 2. září při pronásledování u Havre poražené nepřátelské kolony směrem k Otringenu. V roce 1796 obdržel povýšení do hodnosti polního podmaršála (Feldmarschalleutnant; FML) a ujal se velení jedné z divizí c. k. italské armády. V bitvě na Minciu 30. května 1796 velel levému křídlu c. k. armády, které však bylo odříznuto od hlavní armády. Podmaršálu Sebottendorfovi se však rychle podařilo shromáždit své rozptýlené jednotky a se svou jízdou zaútočil na Valeggio, kde se mu málem podařilo zajmout Napoleona. Z Valeggia postupoval přes Gherlu do Chiusa Veneta, aby zde převzal dispozice k ústupu. Koncem roku 1796 pak velel divizí v Tyrolsku. Později byl jmenován předsedou vojenského odvolacího soudu a zemřel v pokročilém věku 78 let 11. dubna 1818.


Literatura:
1. VOYKOWITSCH, Bernhard, Castiglione 1796. Napoleon repulses Wurmser’s first attack. Helmet Feldzug Series 1. Helmet Military Publications: Maria Enzersdorf 1998, s. 23.
URL : https://www.valka.cz/Sebottendorf-van-der-Rose-Carl-Phillip-von-t17634#64801 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more