Pohřešovaní

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dobrý den vážení "VALKAŘI"


Už to je více než rok, co jste mi pomáhali ve hledání informací o konci mého dědy Havlíčka.
V běžně dostupných údajích lidských ztrát první světové války bývá uváděno na 10 milionů padlích, 20 milionů raněných a přes 7 milionů pohřešovaných na obou stranách konfliktu. Potřeboval bych si ujasnit, zda ve skupině pohřešovaných (tam je zařazen i můj děd) jsou počítáni i ti vojáci, kteří se, třeba i po letech, vrátili ze zajetí a nebo byli z této sumy dodatečně odečteni. Mohou to být docela odlišná čísla.
Pokud máte někdo v této otázce jasno, budu vám za odpověď vděčný.
Také jsem si všiml, že jenom ze vděčnosti fungovat nemůžete. To mi to ale trvalo.
Děkuji, Smyčka
URL : https://www.valka.cz/Pohresovani-t174724#517231 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dobrý den,

o těchto číslech, obzvláště o těch celkových hausnumerech, se nedá nic konkrétního říct, vznikají různým sčítáním různých údajů, existuje spousta variant těch počtů a nikdo nemůže nijak zjistit, která je nejblíž realitě... Ale obecně bych řekl, že téměř vždy v nich BUDOU započítáni mezi nezvěstnými všichni, kteří byli jako nezvěstní vedeni, to znamená bez ohledu na to, co se s nimi skutečně stalo. A konkrétně 7 milionů pohřešovaných, to je určitě číslo zahrnující všechny zajaté, z nichž mnozí válku přežili.

Jiná věc je, že do počtu padlých se mnohdy započítávají i ti, co zemřeli například v zajetí, nebo ti co byli nezvěstní a nevrátili se a byli prohlášeni za mrtvé dodatečně, nebo prostě nějaká poměrná část nezvěstných, kdy se řekne, že např. 1/10 nezvěstných jsou ve skutečnosti mrtví... takže v těch číslech můžou tito být dvakrát. O zraněných nemluvě.
URL : https://www.valka.cz/Pohresovani-t174724#517384 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more