Ho Či Min

Ho Chi Minh
Hồ Chí Minh
     
Příjmení:
Surname:
Ho Ho
Jméno:
Given Name:
Či Min Chi Minh
Jméno v originále:
Original Name:
Hồ Chí Minh
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
19.05.1890 Kim Liên /
19.05.1890 Kim Liên /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
02.09.1969 Hanoj /
02.09.1969 Hanoi /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- první prezident Vietnamské demokratické republiky - 1st President of the Democratic Republic of Vietnam
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- narozen jako Nguyen Sinh Cung
- ve věku 10 let ho otec přejmenoval na Nguyễn Tất Thành
- born as Nguyen Sinh Cung
- his father gave him a new name at the age of 10: Nguyễn Tất Thành
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ho_Chi_Minh
URL : https://www.valka.cz/Ho-Ci-Min-t17052#739201 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ho Či Min, vl. jménem Nguyen Sinh Cung


(1890 - 1969)



Narodil se ve Vietnamu 9. května 1890, jako syn učitele francouzštiny Nguyen Sin Hua. Během mládí Ho hodně inklinoval ke studiu Vietnamské historie a četl knihy a práce Vietnamských klasiků. V téže době si počal uvědomovat nesouhlas Vietnamců s koloniálním zřízením a nadvládou Francie. Přesto se ale ještě žádných protestů neúčastnil.


Vše se změnilo po jeho příjezdu do Francie (1915 - 1924), kde četl Marxův Kapitál, zúčastňoval se levicových shromáždění a když se ve Francii v prosinci 1920 vznikla komunistická strana, stal se jejím zakládajícím členem. V té době již byl inspirován také Leninem a neskrýval obdiv k SSSR. Ten byl ještě umocněn jeho návštěvou Sovětského svazu roku 1924, po které tvrdil, že je to země plná svobody a nezávislosti. Také se již naplno angažoval v boji za nezávislost Vietnamu na Francii, řečnil na shromážděních a hojně psal antifrancouzské články do novin. Když se poté vracel zpět do Vietnamu, byl již Francouzskými úřady monitorován pro svou nebezpečnost a proto se vzápětí musel uchýlit do Číny (poblíž hranic s Vietnamem), kde spoluzakládá exilový „Vietnamský revoluční svaz“.


Když v září 1940 Japonsko vpadne do Indočíny a vzápětí je Francie okupována Německem, Ho si uvědomí situaci a začne organizovat v Číně vojenské jednotky známé jako Vietminh, pod vedením své pravé ruky, generála Vo Nguyen Giapa. V září 1945 Japonsko kapituluje a odchází z území Vietnamu, Ho má dobrou pozici pro kontrolu země a vstupuje s Vietminhem do Hanoje. Postupimská konference však dává Indočínu pod správu Británie. Ta vzápětí předává kontrolu zpět Francii, ale Vietminh již kontroluje sever Vietnamu a poští se do boje s Francouzským jednotkami (s notnou podporou „neutrální“ Číny). V prosinci 1953 jsou Francouzi poraženi u Dien Bien Phu a postupně vyklízejí sever země. Severní Vietnam (Vietnamská demokratická republika) je uznán (1954) a Ho Či Min se stává jeho prezidentem (Tím je již od roku 1945, po jeho příchodu do Hanoje).


V následující válce (proti jednotkám jižního Vietnamu a USA), Ho již pokročilém věku plní spíše jen symbolické činnosti, související s jeho slavným jménem. Umírá 3. září 1969. Na jeho počest je přejmenováno město Saigon jako Ho Či Minovo město.
URL : https://www.valka.cz/Ho-Ci-Min-t17052#62499 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more