svobodník

Diskuse

Don't know where to get more information about the rank of bachelor in the army? E.g. what supplements he had to pay, whether he was otherwise favored. Whether he commanded a group of people, etc., depends a lot on the classification, I'm aware of that.
URL : https://www.valka.cz/svobodnik-t165398#499154 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Obecně - svobodník podle mě z titulu toho, že byl svobodník, nikomu nevelel, svobodník je v podstatě vojín osvobozený (od toho ten název) od určitých povinností, které mají běžní vojíni. Ale to je jen obecné konstatování - podrobnosti o frajtrech RU armády žádné neznám ani mě nenapadá, kam se po nich poohlédnout...
URL : https://www.valka.cz/svobodnik-t165398#499981 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Jan Vogeltanz - MALÝ SLOVNÍK STARÉHO VOJENSKÉHO NÁZVOSLOVÍ:


"Svobodník
Původ názvu (něm. Gefreiter, odtud slangové „frajtr") je třeba znovu hledat v mnohokrát zmíněné době formování lancknechtských vojsk v 16. století, kdy gefreyter znamenal zkušeného knechta, stojícího už svou pozicí výše než obyčejní rekruti. Byl osvobozen - odtud název - od sice běžných, ale často poněkud ponižujících povinností, bylo mu svěřováno velení hlídky i menší dozory a koneckonců také jeho žold byl o pár krejcarů vyšší.

V novodobých armádách se tento stupeň konstituuje v hodnostní hierarchii různě. Například u pruské jízdy byl zaveden až počátkem 19. století, naproti tomu ve Francii v předchozím věku, dávno před revolucí, vstupovali jako svého druhu svobodníci do královské armády mladí šlechtičtí dobrovolníci toužící po dobrodružství, vystrojení a vyzbrojení na vlastní náklady (tedy ex propriis jako někteří kadeti v císařských regimentech) a těšící se v řadách pěších pluků poměrné volnosti. Byli to tak řečení anspesades, původně i s poddůstojnickou píkou.


Později - za jiných podmínek ovšem - šlo o tzv. vojáky první třídy. V Itálii měli podobné postavení appuntanti nebo také soldáti scelti, tj. výteční. Tolik tedy stručně několik příkladů rozmanitosti pojetí jednoho termínu během staletí..."
URL : https://www.valka.cz/svobodnik-t165398#499995 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more