2. polský sbor (2 polski korpus) 8. britská armáda

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Zdravím všechny příznivce tohoto fóra. Mám jednu prosbu - sháním jakékoliv informace o činnosti - působení 31. sanitárního (zdravotní) jednotky, která byla součástí 2. polského sboru, který působil v rámci 8. britské armády a aktivně se zapojil do osvobození Itálie ( např. se vyznamenal v bitvě o Monte Casino ). Můj strýc nar. 1924 v Lipince, tehdejší okr. Šternberk byl za protoktorátu aktivním členem zábřežské pobočky odbojové skupiny Severomoravských vlastenců. V únoru 1944 byl odeslán na nucené práce do Německa a z německa byl coby řidič nákladního auta odeslán budovat obranné valy do Itálie(pravděpodobně se jednalo o obranné valy tkz. Gustavovy linie). Tam se mu za pomocí Poláků, kteří byli organizováni v podzemní odbojové organizaci Armia Krajowa (Armáda vlasti / zemská armáda)podařilo přeběhnout k italským partyzánům. Poté se přihlásil u 8.britské armády operující okolo Monte casina a žádal o vstup do české jednotky. vzhledem k situaci, která byla byl i přes opakovanou žádost zařazen k 2.polskému sboru, kde absolvoval základní výcvik a kurs ve výcvikovém středisku a stal se zdravotníkem (doslova uvedeno:"sběračem raněných" a řidičem sanitky. Do ČR se vrátil z tábora v Anglii (vojenský tábor "Jasper" v Godalmingu - Surrey) až v roce 1947 a to z toho důvodu, že se v Anglii oženil s mojí tetou, dcerou polských uprchlíků a na začátku roku 1947 se jim v Anglii narodila moje sestřenice Grazdina. Po návratu do ČR a komunistickém převratu ho nečekalo nic dobrého. Přes všechny zásluhy o vlast (činnost v odbojové skupině, aktivní účas v bojích s nacisty jako vojáka zahraniční armády) byl "bohužel" synem živnostníků - obchodníků s ovocem, kterým komunisté posléze majetek zabavili, měl za ženu Polku, jejíž roduna zůstala i po válce ve velké británii a odmítla se vrátit do Polska (pozn. v kmenovém listu má uvedeno, že jeho žena má sestru a bratra ve Velké Británii a tudíž je politicky nespolehlivý), byl mu sice uznán status příslušníka zahraniční armády, který se zúčastnil bojů proti něm. nacistům, bohužel z toho plynoucí "výhody" mu však přiznány nebyly s odůvodněním, že bojoval v polské jednotce (armádě) nikoliv v čs. zahraniční jednotce, tudíž bojoval za Poláky. Nelogické a absurdní - bohužel v téhdejším komunistickém Československu běžná realita! Ve Velké Británii byl vyznamenán : Italy Star, Star 1939-1945, War Medal 1939-1945 a po návratu do ČR v roce 1947 byl vyznamenán stříbrnou medailí československého vojenského řádu “Za svobodu″.Bohužel nemohu získat žádné konkrétní informace o vojenských aktivitách 2.polského sboru, myslím tím jejicho působení v Itáli a dále v Evropě. Zajímá mě, kterých bojů se zůčastnil, jaká byla jeho válečná cesta až do konce 2.světové války a pod. Za každou informaci budu nesmírně vděčný.
Předem děkuji


Věrek
URL : https://www.valka.cz/2-polsky-sbor-2-polski-korpus-8-britska-armada-t161209#490246 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

.
URL : https://www.valka.cz/2-polsky-sbor-2-polski-korpus-8-britska-armada-t161209#490247 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more