Rozvoj střelných zbraní vs mechanické

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ahoj,
uměl byste někdo odpovědět na otázku, která mi už velmi dlouho vrtá hlavou. Proč se palné zbraně v dobách svého vzniku staly populárními? U vetších typů jako jsou kanóny, mi důvod přijde jasný, ale jak je to u ručních palných zbraní?
Vezmeme-li dobu 14.-15. století měly ruční palné zbraně (hákovnice, píšťaly)více než zdatné (a dlouhodobě vyvíjené) protějšky v luku a kuších. Oproti luku a kuším měly ruční palné zbraně kratší dostřel, delší nabíjení, větší náchylnost na vlhkost, na střelivo, možnost prasknutí zbraně. Podobnou měly asi i schopnost proninout pančířem a ranivost.
Jak to že se střelné zbraně udežely dalších 200 let než mohly reálně konkurovat lukům a kuším?
Děkuji
URL : https://www.valka.cz/Rozvoj-strelnych-zbrani-vs-mechanicke-t159667#487029 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Tehdy víc než přesnost hrála roli možnost nabíjet sekaný materiál a zvýšit šance v boji na malou vzdálenost, kdy byl luk již nepraktický. Svou roli sehrál jistě i "demoralizující" účinek, hlavně na koně, kteří se plašili a shazovali jezdce. Svou roli sehrál asi i výcvik, lučištník byla asi taková specializace, jako dnes odstřelovač.
URL : https://www.valka.cz/Rozvoj-strelnych-zbrani-vs-mechanicke-t159667#487042 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Možnosti střelných zbraní (luků a kuší) dosáhly svého vrcholu ve 14. století, kdy donutily výrobce ochranné zbroje zavádět plátové brnění, které bylo odolnější než kroužkové a i v případě průrazu zeslabilo mnohdy účinek šípu (šipky) natolik, že zasaženému bojovníkovi umožnilo pokračovat v boji. Střely palných zbraní byly naproti tomu mnohem těžší, měly větší kinetickou energii a díky tomu způsobovaly namísto hladkých průstřelů mnohem rozsáhlejší trhavá a tříštivá poranění s vyšším "likvidačním" účinkem. V neposlední řadě byly také oproti řemeslně vyráběným šípům a šipkám podstatně levnější, protože si je i méně manuálně zruční střelci mohli odlévat sami...


Dalším pozitivem palných zbraní, umožňujícím jejich masové nasazení, byla relativní jednoduchost střeleckého výcviku, který v krátkém čase zvládl v podstatě každý "chcípáček", zatímco střelcem z účinného dlouhého luku mohl být pouze výjimečně fyzicky zdatný jedinec s dlouholetým výcvikem. Střelec ze srovnatelně účinné kuše to měl sice díky různým mechanickým hejblátkům o něco jednodušší, ale kadence jeho střelby nebyla zase o mnoho vyšší než u palné zbraně...


Pozdější typy palných zbraní byly konstrukčně složitější (a tím náchylnější k poruchám), vzhledem k jejich výkonu a zejména masovému nasazení to však bylo zanedbatelné. Nu a protože jejich účinný dostřel i rychlost střelby se neustále zvětšovaly (což u luků a kuší dost dobře nešlo), odebraly se luky a kuše již v průběhu 16. století zpátky mezi lovecké zbraně...
URL : https://www.valka.cz/Rozvoj-strelnych-zbrani-vs-mechanicke-t159667#487052 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

na druhou stranu cast streliva z luku byla "recyklovatelna", po boji Smile


ale jinak souhlasim s vyse uvedenym, jen me pri te zmince odlevani kulek napadla jedna vec - kulky byly v te dobe z olova ? pokud ano, musela byt docela velka spotreba olova pri jednotlivych tazenich, a ze to neni nejlehci material, jak se vlastne dopravoval a kde se v te dobe treba v Evrope vubec olovo tezilo a ziskavalo ? o zlatu, stribru a kdecem se mluvi, ale olovo je nejak mimo hlavni informacni proud Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Rozvoj-strelnych-zbrani-vs-mechanicke-t159667#487059 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ano. část střeliva z luku byla skutečně recyklovatelná, konec konců mimo jiné i díky tomu vyhráli indiáni u Little Bighornu - jim šípy nedošly, zatímco Custerovým kavaleristům náboje do palných zbraní ano... Jinak olovo bývalo od starověku zcela běžným užitným kovem (vodovodní trubky, okenní spáry apod.), viz třeba http://www.velebil.net/clanky/bleiberg/... Jinak z palných zbraní sladkého času předovek (zhruba do prusko-rakouské války roku 1866) šlo střílet prakticky čímkoli, včetně rezavých hřebíků, kamínků a (jak se lze dočíst v Jiráskových "Vojenských povídkách") dokonce i knoflíky z uniforem... Přechod na drážkované hlavně tento rajský věk sice ukončil, nicméně luk a kuše jsou v současné době válečně použitelné více méně pouze filmovými scénáristy... Smile
URL : https://www.valka.cz/Rozvoj-strelnych-zbrani-vs-mechanicke-t159667#487061 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

diky za odkaz, lec z nekterych vet typu "Během variské metamorfózy pak byla mineralizace částečně remobilizována, a to ještě před intruzí pozdněvariské krkonošsko-jizerské žuly." rozumim jen spojky Very Happy Very Happy Very Happy


o pouzivani olova jako materialu samozrejme vim, vsak se rika, ze na to zanikla cela jedna velka rise - rimska, neb jim olovo z vodovodnich trubek jejich mest otravovalo vodu a zivot, pomalu, ale jiste Smile spis mi slo o tu logistiku olova v ramci boju - dokazu si predstavit, ze pokud vojak mel u sebe par olovenych kuli, delalo to treba kilo, to si kazdy vezl svuj oloveny ingot, nebo se to tahalo nejak ve vetsim mnozstvi (ale zas kolik takoveho olova mohly tehdejsi povozy uvezt, ze ano) a pak se to rozdavalo k odlevani ?
URL : https://www.valka.cz/Rozvoj-strelnych-zbrani-vs-mechanicke-t159667#487062 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

ad "variské metamorfózy" chápu, ale řekl sis o to Very Happy


ad zásoba munice: mušketýr z období třicetileté války měl na bandalíru 12 dřevěných "kořenek" se střelným prachem a odpovídající počet kulek v kožené taštičce. Kromě toho měl ještě prachovnici s dalším střelným prachem a stejně tak i blíže nepředepsanou zásobu kulek. Vzhledem k charakteru tehdejšího válčení se ani nepočítalo s tím, že by těch základních 12 ran vystřílel...


No a vzhledem k tomu, že do základního vybavení mušketýra patřily i odlévací kleště (nezapomeňme, že vysoká fluktuace vojáků s sebou nesla i pestrou paletu ráží jejich rozhodně nikoli unifikovaných zbraní), mušketýři fasovali olověné slitky, z nichž si odlévali střelivo dle své potřeby. Tato nutnost konec konců přetrvávala ještě hluboko do novověku...


Dodatek: Je pochopitelné, že to nefasovali zadarmo, takže se ve stylu našich dnešních "sběračů kovů" snažili ušetřit tím, že si vypomáhali třeba i těmi výplněmi oken... Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Rozvoj-strelnych-zbrani-vs-mechanicke-t159667#487065 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Olovo bylo všude tam, kde bylo stříbro (a naopak - kde bylo olovo, byla šance i na stříbro), takže u nás bylo zdrojem třeba Krušnohoří - viz městečko Oloví a všelijaké ty Bleibergy, kterých je všude plno.

Jinak olovo není vodou rozpustné (šok, co? Smile ), takže trubky samy o sobě nevadily, leda by měli vodu dostatečně kyselou, spíš by vadilo použití olova na kuchyňské potřeby, kde se kyseliny (ocet atd.) měly větší šanci objevit. Ale obecně se od téhle teorie pokud vím upustilo, větší problém byl spíš s tím, že elita děti moc nechtěla, odvádělo je to od politikaření a podobných koníčků a navíc byla běžná praxe adopcí, které se daly taky skvěle využít k politikaření. Víc třeba zde.

A ještě k olovu:

Citace :

Tento užitečný kov se v Čechách, jakož iv jiných zemích ve značném množství vyrábí tam, kde se stříbra dobývá, neboť při stříbrných rudách, zejména při tavení jich má olovo úlohu veledůležitou, ano, většína stříbra českého pochází právě z rudy olověné, totiž z olověného leštěnce stříbrnatého. V Čechách pak zvláště není téměř olova, které by přirozeně stříbra docela prosto bylo. Arci jest v některých místech olovo stříbrem tak chudé, že se tohoto z onoho jen jakožto vedlejší výrobek dobývá anebo dokonce ani nedobývá.

Hlavním vyrábitelem olova jsou v Čechách doly Příbramské, jejichž olovo obsahuje stříbra (zároveň ze stříbrných rud t. zv. pocházejícího) skoro celé jedno procento, Olovo tvoří tu, ač jest ho skorem 100 násobné množství, proti drahocennému stříbru, výrobek vedlejší.

muzeum.mineral.cz
URL : https://www.valka.cz/Rozvoj-strelnych-zbrani-vs-mechanicke-t159667#487073 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more