Pravidla pro psaní do sekce - PONORKY

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Nová Pravidla pro zápis do sekce Ponorky (Edit: Tars)



Prosíme uživatele, aby se při vkládání nových témat v sekci Ponorky řídili níže uvedenými pravidly:


1) v případě jakýchkoliv nejasností nebo pochybností neváhejte a kontaktujte Moderátora této sekce: Tars, FiBe, Franta02, nebo samotného administrátora (Admin) www.valka.cz



2) vkládání konkrétních plavidel
Pro nadpis tématu (při vkládání je to kolonka Předmět/Název česky (slovensky)) použijte název plavidla v následující formě:
- zkratku ISO pro daný stát (platí pouze pro plavidla v části sekce Nezařazeno, kam se umisťují plavidla, jejichž stát nemá vlastní část sekce - u ostatních plavidel, která lze přiřadit k jednotlivým státům zkratku ISO neuvádět)
- zkratka označující typ ponorky, kterou naleznete zde (pokud ji nenaleznete, kontaktujte příslušného Moderátora, který Vám poradí)
- zkratka označující příslušnost k válečnému loďstvu daného státu (USS, HMS, ORP, KNM, Hr.Ms., HMAS apod.), pokud stát u svých válečných lodí tuto zkratku nepoužívá, nevkládejte nic
- samotné jméno plavidla (u plavidel států, které nepoužívají latinku uveďte, nejlépe anglický, přepis názvu)
- v závorce tzv.pennant number (identikační nebo kódové označení plavidla) - kvůli rozlišení plavidel o stejných názvech (pokud pennant number neexistuje, uveďte rok spuštění plavidla na vodu)

Příklady zápisu:
NOR - SS - KNM Ula (P66)
SS - HMS Upholder (N99)
SS - R.MSG Tricheco (1930)
SSBN - USS Benjamin Franklin (SSBN-640)



3) pro vkládání tříd podobně:
- zkratku ISO pro daný stát (jen pro Nezařazené)
- označení typu ponorky (SS, SSGN, SSN, apod.)
- název třídy


Příklad zápisu:
nezařazená třída ponorek: ISR - SSK - Dolphin
ostatní státy: SS - Wilk



3) Pro vkládání nových plavidel i jejich tříd byly vytvořeny tzv.šablony, které na stránce vytvoří jednotnou tabulku
- prosíme všechny uživatele o používání těchto šablon bez jakýchkoliv změn jejich vzhledu (vybarvování, změna velikosti písma, doplňování nebo umazávání řádků apod.). Pokud máte k dispozici údaje, pro které nenajdete příslušnou kolonku, vkládejte je prosím do kolonky Poznámka, nebo jakoukoliv jinou vhodnou formou do nového příspěvku. Nevkládejte jakýkoli text nad tabulku.
- vhodnou šablonu vyberete pomocí roletky vpravo od pracovního pole, po jejím zvolení se automaticky otevře nové okno, do kterého doplníte patřičné údaje (např.: jméno/název, TTD, ... a zejména ZDROJE)
- šablonu vložíte pomocí Nahrát šablonu.


Existují 3.šablony pro ponorky:
Ponorka - třída - použijte pro vložení TTD pro celou třídu ponorek (tato šablona je přístupná pouze v podsekci Třídy, u jednotlivých lodí ji nenajdete!)
Ponorka - s třídou - použijte pro vložení údajů pro konkrétní ponorky
Ponorka - bez třídy - použijte pro vložení údajů ponorek, které existovaly pouze v jediném exempláři (neexistovala celá třída)



!!! POZOR: jako u každého faktografického příspěvku, i zde u každého nového příspěvku MUSÍ být uveden zdroj(e) ze kterého bylo čerpáno !!!
(případné dotazy a diskuse ohledně pravidla o uvádění zdrojů směřujte sem)



4) Několik technických poznámek pro vyplňování tabulek:
- jakékoliv datum vkládejte ve formě DD.MM.RRRR (DD-den, MM-měsíc, RRRR-rok, př.: 01.01.2001)
- při vkládání rozměrů, výtlaků, rychlostí apod. není nutné vkládat i jednotky uvedených údajů(m,t,kts apod.) Tyto jednotky budou automaticky přiděleny po doplnění a uložení tabulky.
- ráži děl a torpédometů udávejte v českém sloupci v metrických mírách (např.: 533 mm, 8,8 cm, ...), a v anglickém sloupci pomocí imperiální soustavy (např.: 21", 3.46")
- při vkládání seznamu plavidel dané třídy vkládejte tato do jednoho řádku pod sebe
- TTD jsou primárně umístěna v tabulce pro třídu ponorek, pro jednotlivá plavidla se pak uvádí především specifické údaje (data zahájení stavby, přijetí do služby, velitelé apod.)
- z jednotlivých ponorek pak bude odkazováno na třídu (prolinkováním) a naopak.
- pokud se u konkrétní lodi některý údaj odlišuje od běžných údajů pro danou třídu (rozměry, výtlak, výzbroj apod.) uveďte je v řádku Poznámka přímo u konkrétní lodi a pomocí poznámkového aparátu i u samotné třídy. Stejný řádek použijte i pro případné změny výzbroje během služby.
- pro elektronickou výstroj (radary, sonary apod.), sonary, perikopy a systémy řízení použijte řádek Vybavení
- pokud vkládáte obrázky s velkou datovou náročností zvažte variantu vložení obrázku do fotoalba a do vlastního příspěvku vložení odkazu


5) Příspěvky se specifikováním např. výzbroj pokud je specifikována v příslušném fóru, či velitele ponorky v sekcích významných osobností, vkládejte pokud možno formou aktivního odkazu (tzv. prolinkování) na příslušná faktografická fóra pokud jsou k dispozici. Odkaz na postup je uveden níže.


Toto není samoúčelná buzerace, ale snaha o zpřehlednění a zkvalitnění fóra. Ocení to hlavně (nejen) lidé s pomalejším připojením. V případě nejistoty se nebojte obrátit na moderátory.



Též prosíme:


Nevkládejte obrazový materiál chráněný autorskými právy. Vaše pozitivní snaha by mohla vyústit v negativní následky pro provozovatele serveru.


V příspěvcích se zdržte subjektivních hodnocení ve smyslu "nejlepší ponorky", vkládání neověřených dat, vlastních domněnek a vulgárních výrazů.


Zakládejte prázdná fóra (tj. pouze název lodi) je možné jen v případě, že to momentálně poslouží k prolinkování s jiným článkem a bude v dohledné době doplněno.


Než vložíte u nějaké ponorky nějaká fakta, podívejte se, jestli už je nevložil někdo před Vámi.


Chcete-li se na něco zeptat ohledně nějaké podrobnosti k ponorkám, jejím akcím ... apod., založte fórum v diskuzní části celého fóra
(tedy ne v sekci ponorky, která je sekcí faktografickou) a do úvodního příspěvku vložte odkaz na již existující faktografické forum aby sloužilo jako podklad k diskuzi.



Samozřejmě platí všechna PRAVIDLA platná pro celé fórum serveru valka.cz.



Nevhodné příspěvky budou smazány či upraveny, bez upozorňování přispěvatele na akt mazání těchto příspěvků - viz. pravidla pro faktografická fóra.



Návod jak prolinkovat svůj příspěvěk s jinými příspěvky (zejména ze sekcí Jednotky, Technika, Výzbroj, ...) naleznete zde. Není to povinné a dělat to tedy nemusíte, ale ušetříte tím práci moderátorům. Za případné prolinkování svých příspěvků předem děkujeme.



POKUD MÁTE JAKÉKOLIV DOTAZY NEBO NEJASNOSTI, NEVÁHEJTE KONTAKTOVAT NĚKTERÉHO Z MODERÁTORŮ.


Děkujeme Smile
URL : https://www.valka.cz/Pravidla-pro-psani-do-sekce-PONORKY-t15218#56991 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Podle roku zařazení ponorky do služby vyberte prosím z patřičného sloupce příslušnou zkratku



do roku 1900 období let 1900-1945 období po roce 1945
SS – ponorný člun SS - ponorka
ST - nákladní ponorka
SM - minonosná ponorka
SX – miniponorka
SS - ponorka
SSB - raketonosná ponorka
SSBN - raketonosná ponorka s nukleárním pohonem
SSG - ponorka s řízenými střelami
SSGN - ponorka s řízenými střelami s nukleárním pohonem
SSK - útočná ponorka
SSN - útočná ponorka s nukleárním pohonem
SX - miniponorka
SA - jiná (speciální) ponorka
URL : https://www.valka.cz/Pravidla-pro-psani-do-sekce-PONORKY-t15218#282680 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more