Hammarskjöld, Dag

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dag Hammarskjöld

Generální tajemník OSN (31.3.1953 - noc ze 17. na 18. září 1961)

nar.: 29.7.1905
zemř.: 18.9.1961


Dag Hammarskjöld se narodil v Jönköppingu, ale většinu dětství prožil v Uppsale, kde také studoval na univerzitě. Před svým působením v OSN Hammarskjöld pracoval pro Švédskou banku a také jako ministr bez portfeje ve švédské vládě. Poté se stal vicepředsedou švédské delegace ve Valném shromáždění OSN v Paříži v roce 1951 a o rok později v New Yorku předsedou.

Když v roce 1953 U Thant rezignoval na svůj post Generálního tajemníka, Rada bezpečnosti jako jeho nástupce doporučila právě Hammarskjölda. V průběhu své funkce jasně stanovil funkce a pravomoci Generálního tajemníka, snažil se o urovnání situace mezi Izraelem a arabskými státy a cestoval do Číny, aby dosáhl propuštění 15 amerických pilotů vězněných od Korejské války. V roce 1957 intervenoval v Suezské krizi.

V roce 1960 nově nezávislé Kongo požádalo o pomoc OSN při řešení vzrůstajících občanských nepokojů. Jeho snahy však byly Sovětským svazem označeny za neúčinné a Chruščov požadoval zrušení instituce generálního tajemníka a místo ní ustavení "trojky", kde by byly zastoupeny země socialistické, kapitalistické a "třetího světa".

Když se roku 1961 Hammarskjöld doslechl o bojích mezi vojáky OSN a silami Moise Tshombeho, podnikl cestu do Afriky, aby vyjednal příměří. V průběhu této cesty však jeho letadlo havarovalo nedaleko Ndoly a Hammarskjöld spolu s 15 ostatními pasažéry zahynul. O příčinách této havárie stále panují pochyby.

cs.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Hammarskjoeld-Dag-t15030#150100 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more