Žádost o pomoc - Maďarsko/Bukovina

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dobrý večer,
chtěl bych poprosit kohokoliv, kdo by mi jako nezasvěcenému (toto období není má doména) přiblížil pár věcí.


Od své babičky vím, že můj prapraděda byl v 1. světové válce a jedinou informací kterou mám je to, že přijel ve značně zuboženém stavu, nemocný vlakem snad údajně z Maďarska. Mohl by mi prosím někdo říci co se v této lokalitě dělo?


Jinak z druhé rodové větve mám některé dokumenty které byly (dle dopisu o zapůjčení z ČAF) zapůjčeny v letech 1968 československému armádnímu filmu za účelem tvorby dokumentu s názvem 1. světová válka. Produkčním byl Karel Škop. Má někdo informace o tom, zda nějaký takovýto dokument z této doby existuje?


A nakonec bych se chtěl zda má někdo nějaké informace o K.u.k. Inft.-Regt Nr 1 9. Komp II. ZNG? (za římskou 2 zkratka nečitelná) Korp - Černý?


Příslušníkem byl Karel (Karl) Kudrnka


která se měla 16.-23.4.1916 nacházet na Bukovině (dle informací bylo ošklivo a chvilku co chvilku pršelo).


Uvítám jakékoliv odkazy, info, fotky, atd.
URL : https://www.valka.cz/Zadost-o-pomoc-Madarsko-Bukovina-t145454#468025 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Druhý sedící zleva na fotografii je Karel Lukáš. Jde o mého prapradědu který se měl vrátit vlakem z Maďarska. Mohl by mi někdo prosím vysvětlit tu zkratku na tablu ZVV?
URL : https://www.valka.cz/Zadost-o-pomoc-Madarsko-Bukovina-t145454#468027 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dobrý den


K.u.k. Inft.-Regt Nr 1 9. Komp II. ZNG = 1. pěší pluk, 9. rota (čili 3. prapor), II. četa (německy zug, nikoliv zng), desátník Černý asi velel této četě


1. pěší pluk byl doplňován z doplňovacího obvodu opavského, jehož hranice najdete zvýrazněny zde: maps.google.com


1. pěší pluk byl v inkriminované době nasazen na východní frontě na její nejjižnější části, u rumunských hranic (tedy v Bukovině) v rámci 5. pěší divize (rakouská 7. armáda). Postavení 5. divize 4.6. 1916 je vidět zde: http://ee.valka.cz/doc/img/1152.jpeg, pozice na konci dubna byla s největší pravděpodobností stejná (fronta zde byla de facto nečinná od konce roku 1915 až do června 1916).


To, že přijel nemocný vlakem z Maďarska, znamená zřejmě, že se z východní fronty vracel po železnici - ty vedly přes Maďarsko. Mohl tam být také nejdříve hospitalizován v některé z mnoha tehdejších válečných nemocnic a teprve z ní se vrátit domů.


Fotka je poválečná, takže by zkratka mohla znamenat něco jako "sdružení válečných vysloužilců", ale to je jen čistý odhad a nenapadá mě, co by mohlo být tím prvním slovem, aby začínalo na "Z" a nikoliv "S"...
URL : https://www.valka.cz/Zadost-o-pomoc-Madarsko-Bukovina-t145454#470816 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more