Brno-Kyjov-Oradea-Arad-Deva-Kecel 2004

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Embarassed chybějící údaje doplním po příslušných konzultacích Embarassed


termín:
trasa: Brno-Kyjov-Oradea-Arad-Deva-Kecel 2004


cíl:
průzkum Carolovy linie, uzávěru u Devy


1.den
Přejezd slovenských a maďarských hranic byl bezproblémový. Na maďarských dálnicích celkem často kontrolovali dálniční známku. Na rumunských hranicích jsme čekali o poznání déle, ale žádný úlet to nebyl. Změna po průjezdu přes hranici byla značná...myslím, že rumuni se do Unie hned tak nedostanou (a pokud ano, tak proč ne i Rusko...). Střed Oradeji(Velkého Varaždínu) vypadá jako cca 20let opuštěné staveniště sídliště. Vydali jsme se po výpadovce na Arad - a měli štěstí. V šeru soumraku jsme zahlédli typické siluety betonu - zkušenější to cítí v kostech...tak jsme u jednoho srubu v poli zabivakovali........


....POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ Laughing
URL : https://www.valka.cz/Brno-Kyjov-Oradea-Arad-Deva-Kecel-2004-t14391#54381 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

2. den


Jen co jsme se vzbudili, tak jsme začali s předběžným průzkumem linie - nějaké fotky jsou zde:https://www.valka.cz//topic/view/13550
Ještě dopoledne jsme se vrátili do Oradei (mám problémy se skloňováním tohoto jména Very Happy ). Chtěli jsme navštívit vojenské muzeum a citadelu. Na dveřích vojenského muzea visela cedulka, podle které byly právě otevírací hodiny, ale nic se nedělo, bylo zamčeno a na dveřích jsme objevili pečeť ???? Tak jsme se vydali na prohlídku citadely. Byla zrovna neděle a poledne. K našemu překvapení nás oslovil jeden pán česky - a pozval nás na bohoslužbu české menšiny v kostele pevnosti. Prohlédli jsme si také citadelu. Když jsme se vrátili k autu, tak jsme zjistili, že si ho někdo prohlížel zevnitř a rozbil okno. Celkem se s tím nedalo nic dělat, a zkrátilo to naši cestu Confused
Projeli jsme okolí Oradei na SZ, ale žádný beton tam nebyl - takže vzhůru do Devy (přes Arad)
URL : https://www.valka.cz/Brno-Kyjov-Oradea-Arad-Deva-Kecel-2004-t14391#54626 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Cestou na jih k Aradu žádné opevnění není. Aradu jsme se elegantně vyhnuli a zamířili vzhůru údolím Murase k Devě. Údolí je lemováno krásnými horami. Před západem slunce jsme dorazili k Devě. Otevřel se nám nádherný pohled - dramatické černé mraky podsvícené zapadajícím sluncem lemovaly horské hřebeny. V popředí se objevila elektrárna a v dálce v horském údolí jsme mohli zahlédnout nějakou vápenku. Bunkry nikde.
Bylo potřeba najít místo pro přenocování. Odbočili jsme směrem na Brad a na vedlejší cestě (no spíš to byla lesní cesta) jsme to zapíchli a šli spát.
URL : https://www.valka.cz/Brno-Kyjov-Oradea-Arad-Deva-Kecel-2004-t14391#89738 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more