HUN - Szolnok - Letecké Muzeum

Hadtőrténeti aero múzeum Szolnok - Air force museum Szolnok

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Muzeum je v Městě Szolnok ležícím jihovýchodně od Budapešti, vlastní muzeum je umístěno na jižním okraji města nedaleko silnice E 60. Prakticky celá expozice se nachází pod širým nebem a zahrnuje prakticky jen poválečné stroje. Je zde prakticky kompletní paleta letounů sloužících v Maďarském letectvu od Po-2 až po MiG-23, dále vrtulníky mezi nimi i pro nás dost exotický Kamov s dvěma souosými rotory. Ze zahraničních strojů bych jmenoval H.Hunter v muzejích poměrně málo vídaný, nebo dva F-104 Starfighter jeden italský verze S a druhý turecký verze C. Dohromady je vystaveno asi 40 – 50strojů, v malém přístřešku jsou umístěny motory, jak pístové tak tryskové a také vrak Il-2 vylovený v roce 2003 z Balatonu. Prohlídka je asi tak na 1 –1,5 hodiny. Před muzeem je parkoviště kde se dá parkovat bezplatně.
Vstup do muzea dospělí 300 Ft, děti 150 Ft, děti do 6 let zdarma
Fotografování 500 Ft
Otevřeno od 1.dubna do 31.října
Všední dny 10:00 – 15:00
Soboty a neděle 10:00 – 14:00
Telefon : +36 656 505 100
Celý názv muzea je : Hadtőrténeti aero múzeum Szolnok
Všechny ceny a otevírací doby byly platné v době mé návštěvy v roce 2003. Bohužel domluva s personálem muzea je dost obtížná, vzhledem k tomu že jde obvykle o starší lidi neumí anglicky, já se s nimi domlouval rusky ale nejsem si jist zda budou ochotni komunikovat v této řeči s cizím člověkem, byl jsem tam s maďarským kolegou, takže jsem byl v poněkud jiném postavení. Osobně bych muzeum doporučil zájemci o moderní dějiny. Jeho návštěvu jde spojit s návštěvou muzea v Kecel kde je expozice bojové techniky a které leží na západ od Szolnoku.
URL : https://www.valka.cz/HUN-Szolnok-Letecke-Muzeum-t14279#53948 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

přidám ještě několik fotek, zároveň se musím omluvit má paměť trochu selhala a v určení F-104 jsem se zmýlil jsou tam opravdu dva ale jeden je německý (F-104 G) a druhý turecký (F-104C)
HUN - Szolnok - Letecké Muzeum - Hunter

Hunter
HUN - Szolnok - Letecké Muzeum - F-104C

F-104C
HUN - Szolnok - Letecké Muzeum - Kamov

Kamov
URL : https://www.valka.cz/HUN-Szolnok-Letecke-Muzeum-t14279#54177 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

ještě jeden celkový pohled
URL : https://www.valka.cz/HUN-Szolnok-Letecke-Muzeum-t14279#54178 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more