11.10.2012 - Armáda ČR prodala MI 24/35

The army of the Czech republic, sold to a state enterprise LOM Praha, seven helicopters Mi-24/35 for the price of expert opinion, the total for the 34.5 million crowns. The helicopters were part of the so-called tiger squadron, helped, for example, during the floods. The army wants to get rid of another 15 of the same helicopters, which are still at the base in Náměšť nad Oslavou


Source:
http://www.letectvi.cz/letectvi/Article73460.html
.
URL : https://www.valka.cz/11-10-2012-Armada-CR-prodala-MI-24-35-t141228#458006 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Nechci spekulovat, ale soudě podle toho, že pánové z LOMu byli v Litvě na jednání ohledně vrtulníků...
URL : https://www.valka.cz/11-10-2012-Armada-CR-prodala-MI-24-35-t141228#458007 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Nasadzovať Mi-24/35 na pomoc pri živelných pohromách (okrem vykonávania vzdušného prieskumu) je síce možné, ale je to podobné, ako zabíjať muchy kladivom, ak mám po ruke plácačku na muchy.
URL : https://www.valka.cz/11-10-2012-Armada-CR-prodala-MI-24-35-t141228#458072 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Postupná likvidace (odprodej a dolétání event. "dolétání") Mi-24/35 bylo na snadě. Přitom tyto vrtulníky mají několik předností i vůči svým západním protěškům - hlavní je možnost vést výsadek, byť malý, ale toto běžné bojové vrtulníky nedokáží. Náhrada Mi-17/171 je jen toužebné přání nebo prostí blud, ale když naši novináři mohou označit L-29 za stíhačku Laughing tak proč neoznačit jiné vrtulníky za bitevní, přitom třeba výše zmíněné "sedmnáctky" sice mohou vést jistou výzbroj, ta by však sestávala nejspíš jen z jednoho kulometu s dosti bídným střeleckým pokrytím (je montován jen na jedné straně - tam kde jsou dveře) a další výzbrojí by byly jen neřízené rakety (nevím o tom, že by normálně naše stroje mohli nést PTŘS). Takže zde bych viděl úpadek našeho vrtulníkového letectva jakož i možnosti plnění povinností našeho vojska. Ale v okamžiku kdy naše tankové vojsko je jen na dožití se zase není čemu tak divit. Zde se pak více než zřetelně objevuje nelogický, pitomý, neodborný či snad dokonce schválný přístup k naší armádě (něco ji pořídíme (když už), byť třeba i předraženě), ale pak ejhle je toho moc (L-159), nebo je naráz nepotřebujeme (Mi-24/35 - první stroje zavedeny do výzbroje tuším 2005 - takže mají nalétáno jen necelých 7 let! a to prosím se prodávají za opravdu mizernou cenu pár mega za kus (pakliže by se jednalo o nejstarší "Véčka" tak pardon). No nicméně nesystematičnost velká jak vrata od stodoly. No zajímalo by mě co bude příště. A když se dostanu do OT - směřování naší armády mi přijde takové, že za chvíli to budou zbytky elitního letectva (aby to nakonec nebyla jen vládní letka). Plnění úkolů i kdyby se sebevíce snažili bude tak v nejlepším plnění činnosti hradní stráže, ochrana vzdušného prostoru (pakliže se to s těmi Gripeny vyřeší, třeba i se spokojeností pro něčí kapsy Very Happy ), možná výpomoc při povodních a nakonec zahraniční mise. Takže za chvíli tu máme spíše expediční vojsko o síle toho vládního (aby také nemělo nakonec i tu sílu). Jen jaksi generálu a plukovníků neubývá ba spíše i naopak - a o tom o kolik jim vylezou platy nahoru nemluvě. Takže u které fáze rozpadu AČR jsme? U té poslední nebo ještě té předposlední? Jo Polsko to je jiná - 2%HDP 1000 nových tanků Anders v dohledu, modernizace, akvizice ... I zde je vidět láska k vlasti.
URL : https://www.valka.cz/11-10-2012-Armada-CR-prodala-MI-24-35-t141228#458164 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Mi-8TB a Mi-8TBK boli schopné okrem neriadenej výzbroje používať aj riadené PTRS - tie sme vo výzbroji nemali, ale mám pocit že som niekde narazil na informáciu, že sa nejaké pokusy o použitie PTRS na Mi-8 robili aj v ČSSR (ruku do ohňa by som za to nedal).


P.S.: podľa posledného časopisu slovenského MO "Obrana" (9/2012) je možné na Mi-17 z výzbroje OS SR použiť, citujem: "Na šesť vonkajších závesníkov na bokoch trupu Mi-17 možno nainštalovať bloky neriadených rakiet kalibru 57 alebo 80 mm, ako aj ďalšiu výzbroj, napr. neriadené i riadené bomby, PTRS a pod."


Mi-171Š, ktoré obdržala ČR umožňujú použitie PTRS Ataka a Šturm (a tiež je možné použiť PLRS s infračerveným navádzaním), akurát objednávateľ (ČR) nepožadoval zabudovanie príslušných blokov ovládania výzbroje - ale myslím že úprava na použitie PTRS aj iných výrobcov (západných) by nemal byť problém.
URL : https://www.valka.cz/11-10-2012-Armada-CR-prodala-MI-24-35-t141228#458169 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more