22.09.2012 - Nové přímé důkazy o zvěrstvech páchaných německými vojáky, nikoliv SS, ale WH a WL

The british secret intelligence received during the war in pow camps, mainly in England, the secret wiretapping of a number of interesting data. However, obviously this probably wasn't what they expected and wanted. Instead of the secret information, the details of the operations, the appreciation such as command techniques, etc. they received completely different knowledge. And it's about not only what, but with what endearments in different atrocities delighted members of the Wehrmacht and the Luftwaffe. Described as a murder (just for getting the wheel), a rape, or how the bomber pilot used the air raid to a solemn assembly somewhere in England. This day were crimes against humanity and other atrocities attributed to virtually just the SS and other eating similar organisations. Jistežě to allow the consideration of various "misconduct" on the part of WH and WL, but rather for individuals and predominantly on the eastern front. Here, it appears that even continued hostility of the members of the WH and WL was below masovosti the SS, these "individuals" of a lot more than previously thought and often seems to enjoy more than the members of the SS. In addition, these recordings bring a completely different perspective on the germans pácháná atrocities.

Source:
www.novinky.cz.
URL : https://www.valka.cz/22-09-2012-Nove-prime-dukazy-o-zverstvech-pachanych-nemeckymi-vojaky-nikoliv-SS-ale-WH-a-WL-t140590#456635 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Je to zajímavé, o tom žádná.


Nicméně představa, že zvěrstva byla jen doménou SS, už byla celkem spolehlivě opuštěna. Je to pár let nazpátek, co o tom proběhla docela velká výstava, kterou bylo možná brát jako takové strvrzení celého procesu. Její autoři se tehdy sice dopustili pár chyb, kdy omylem Heeru připsali zvěrstva cizí, ale na celkovém vyznění to moc nezměnilo. Rovněž již vyšla řada publikací, která celkem věrohodně popsala podíl dalších složek - jak vojenských (Heer, Luftwaffe, Kriegsmarine), policejních (doporučuji Browningovo dílo "Obyčejní muži" o 101. záložním policejním praporu a o tom, jak se z lidí, u kterých by to člověk vzhledem k jejich sociálně-politickému niveau neřekl, celkem snadno stali masoví vrazi, ale též o tom, že se dalo celkem bez následků vzepřít splnění takového rozkazu), tak civilních.
URL : https://www.valka.cz/22-09-2012-Nove-prime-dukazy-o-zverstvech-pachanych-nemeckymi-vojaky-nikoliv-SS-ale-WH-a-WL-t140590#456649 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ani mně to nepřipadá nijak "objevné", o zločinech WH se ví už dlouho. To jestli někomu dělalo dobře schazovat bomby na nepřítele je pak ve zcela jiném ranku, těžko se dá čekat že pilot by s tím měl nějaký problém a vždy v duchu bojoval s tím schodit, neschodit, pokud to někdo čeká je dost mimo. Ostatně v řadě knih o spojeneckých pilotech se dočteme podobné věci jak byli šťastní že to na nácky schodili. A pokud jde o ta konkrétně citovaná zvěrstva, ostřelování hradu, slavnosti a podobně, je to obávám se poněkud nadsazené, moc si nedovedu představit, jak při náletu se koná nějaká paráda, navíc aby pilot rozeznal co se děje (a že jsou ženské ve večerních šatech) by musel být setsakra nízko. Rozhodně nechci německým "hrdinům" upírat jejich zločiny, ty se jistě stávali a z celkového počtu jich možná víc udělal WH (bylo jich výrazně víc), ale mnohé citované mi přijde jako chlubení mezi znuděnými vojcly, kdy si přikrašlují třeba i jen někde zaslechnuté historky a "trumfují" se jací byli "hrdinové". Důležité by rozhodně bylo vědět kdy to bylo nahráno (na počátku války se tím jistě chlubili, ti zajatí v roce 1944 už asi sotva) a spousta dalších údajů (třeba kde se to mělo stát a kdy). Ostatně od Novinek bych ani nečekal nějaké opravdu přínosné zprávy.
Je jasné že pokud šlo o zločiny měli k nim vždy blíž ti kteří byli nasazeni na "trestní výpravy" proti oblastem s odbojem, tam jednak byli vojáci pod dost velkým tlakem (okolí bylo méně přehledné než v normálním boji a nechat se zastřelit zezadu od někoho kdo vám podal vodu se asi nelíbí nikomu), byli i velením masírováni že tvrdost je žádoucí a často k takovým úkolům byly používány i jednotky jejichž disciplína byla při nejmenším pochybná (často třeba i jednotky z národností nepřátelských k místním). Na východě a na Balkáně to často byli i jednotky složené z neněmeckých národů (pokud vím jen HiWis měl WH kolem milionu). Takže možná stojí za zamyšlení i to, jak tomu tehdy britové věřili a proč třeba tohle nevytáhli po válce kdy bylo možné konkrétní lidi za konkrétní činy soudit (třeba toho co zabil kvůli kolu). Osobně pochybuji že pisálek z Novinek tu knihu viděl, natož četl. Spíše jen narazil kdesi na něco co opapouškoval a přidal k tomu své "vlastenecké nadšení". Pokud vím tak konkrétní prokazatelné činy jednotlivců se soudili po válce v každé zemi a rozhodně se s těmi zločinci nemazali. Ostatně asi by byla zajímavá i kniha o zločinech třeba sovětů (nejen v Německu) a možná i třeba francouzů (speciálně jejich koloniální jednotky si na nějaké dodržování pravidel moc nehrály). Faktem je že válečné zločiny se děly a WH rozhodně nebyl nijak mimo. Jeho jednotky se účastnili i poprav civilistů (třeba v Itálii nebo SSSR) a pověst "čistých" je spíš sen který se na základě několika málo protestů vyšších velitelů snaží vytvořit lidé z armády. Ostatně i ty protesty byly občas motivovány tím že to podrývalo morálku a nikoli nějakým odporem k danému zločinu. Popravdě "rozkaz o komisařích" se plnil i u WH a byl jednoznačně zločiným (komisaři byli příslušníky armády), takže podiv nad zločiny WH myslím není na místě a je znám prakticky od války a šíře se rozebírá už dlouho.
URL : https://www.valka.cz/22-09-2012-Nove-prime-dukazy-o-zverstvech-pachanych-nemeckymi-vojaky-nikoliv-SS-ale-WH-a-WL-t140590#456708 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more