Dotaz

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dobrý den ,rád bych tu našel radu, ohledně svého prapředka, jelikož jsem vyčerpal svoje možnosti v pátrání. Můj praděda Páleník Jan narozen 20.11.1879, je uveden na pomníku padlých v 1 světové válce v obci Rozstání na drahanské vrchovině, zjistil jsem, že byl odveden ve druhé odvodové vlně 8.12. 1914. celkem jich z obce odjelo 23 ,jeli do Prostějova a následně drahou do Olomouce, tak to stojí v kronice. tady na serveru jsem se dočetl, že zřejmě náležel k 54 pěšímu pluku, ale to se jen domnívám, nevím. V době odvodu mu bylo přes 30 let, tak možná byl jen u trénu, nevím, to je první část mého dotazu ,jak to bylo se zařazováním, těchto už starších mužů.
Jinak jsem po něm pátral v "Seznamu ztát" na serveru Komenius, prošel jsem celé seznamy z celých válečných le t a nenašel jsem jej. Pátral jsem i serveru Signum beli 1914 a v polských společnýc hhrobech se jeho jméno též neobjevuje. Tak nevím, co se vlastně stalo, alespoň přibližně. byl-li uveden na pomník, muselo existovat nějaké info o jeho smrti, nebo ne ? V kronice danné obce o tom nepíší, uvádějí ho, pouze jak jednoho z padlých. Budu velice vděčný bude-li mi moci někdo poradit a poučit .
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-t140455#456306 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vzhledem k roku narození je veliká šance, že se ve VUA zachoval jeho kmenový list ( většina mladších ročníků byla zkartována ), který bude obsahovat všechny data, která hledáte. Stačí požádat o kopii na e-mailové adrese: podatelna@vuapraha.cz


V žádosti uveďte co nejvíce podrobností - jméno, příjmení, rok a místo narození, ke které jednotce náležel, atd.


Další možností je Kriegsarchiv ve Vídni, zde jsou však služby zpoplatněny a navíc většina dokumentace byla předána nástupnickým státům monarchie. Takže je to jen nouzové řešení.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-t140455#456366 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

děkuji moc za radu, vyzkouším, snad se k informací m dostanu
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-t140455#456373 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more