>> Po kom byly pojmenovány německé torpédoborce

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Po kom byly pojmenovány německé torpédoborce (I.)



Z 1 Leberecht Maass


Leberecht Friedrich Max Maass
- 1. velitel torpédovek a 2. admirál průzkumného loďstva. Jako první admirál v 1. světové války padl u Helgolandu (malý ostrov v Severním moři). Dne 28. srpna 1914 padl na lehkém křižníku Köln. Köln plul spolu s lehkými křižníky Mainz a Ariadne a torpédovým člunem V187, když se k nim nepozorovaně přiblížil britský bitevní křižník. Admirál Maass šel do boje se svým křižníkem proti mnohonásobně silnějšímu nepříteli. Největší dělo německé lodi bylo 105 mm oproti 345 mm na britské straně. Křižník šel po pár minutách souboje ke dnu. Když se Köln potápěl, točily se mu lodní šrouby a děla ještě střílela. Z 508 mužů na palubě se zachránil jediný.



Z 2 Georg Thiele


Georg Max Thiele
- korvetní kapitán Georg Max Thiele byl velitelem 7. flotily torpédovek. Dne 17. října 1914 na palubě své vlajkové lodi S 119 padl u ostrova Texel (u Holandska). Jeho flotila byla 16. října vyslána z Wilhelmshafenu, aby kladla v kanálu La Manche miny. Flotilu tvořily lodě S 119, S 115, S 117 a S 118. Ty spatřil britský křižník spolu se čtyřmi moderními torpédoborci a poslal všechny ke dnu.



Z 3 Max Schultz


Max Konrad Felix Schultz
- korvetní kapitán Max Konrad Felix Schultz, velitel 6. flotily torpédovek, padl 23. leden 1917 na palubě své lodi V 69. Max Schultz vedl troufalý a obratný boj své flotily proti britským křižníkům a torpédoborcům, které měly převahu. V 69 byl při boji těžce poškozen a velitel flotily Max Konrad Felix Schultz padl. Velitel V 69 dokázal těžce poškozenou loď dovést do přístavu Yjmuiden v Holandsku.


Z 4 Richard Beitzen


Richard Beitzen
- kapitán-poručík Richard Beitzen, velitel 14. flotily torpédovek, padl 30. března 1918. Jeho svaz se při návratu z hlídkové plavby dostal v Helgolandské zátoce do britského minového pole. Torpédové čluny G 93 a G 94 najely na minu a potopily se. Beitzen se pokusil se svojí lodí G 87 zachránit posádky potopených lodí i přes hrozící nebezpečí. Jeho statečnost se mu stala osudnou, když i jeho G 87 najel na minu a potopil se.



Z 5 Paul Jacobi


Heinrich Paul Jacobi
- korvetní kapitán Heinrich Paul Jakobi velel 17. flotile torpédovek. 2. prosinec 1915 loď V 25 kapitána Jacobiho najela na minu. V těchto dnech byla 17. flotila nasazena na vyhledávání min. Při hledání min klesl V 25 na dno i s celou svojí posádkou čítající 79 mužů.



Z 6 Theodor Riedel


Hartmuth Otto Ludwig Theodor Riedel
- jako velitel 6. flotily torpédovek padl 31. květen 1916 v bitvě u Skagerraku (u Jutska) na své vlajkové lodi V 48 (velitelem plavidla byl kapitán-poručík Friedrich Eckoldt).



Z 7 Hermann Schoemann


Hermann Friedrich Wolfgang Nestor Schoemann
- působil jako velitel flotily torpédovek proslulé svými odvážnými a úspěšnými akcemi. 1. května 1915 se potopil se svojí lodí A 2. Malé lodě A sloužily hlavně k hlídkové službě. Hermann Schoemann podnikl výpad do kanálu La Manche s loděmi A 2 a A 4. Zde potopil skupinou anglických rybářských člunů. Cestu zpět mu však odřízly britské torpédoborce. Palba torpédoborců zabila celkem 13 mužů, mezi nimi i velitele flotily Hermann Schoemanna.



Z 8 Bruno Heinemann


Karl Max Bruno Heinemann
- jako 1. důstojník bitevní lodi König padl při bránění císařské vlajky 5. listopadu 1918. Den předtím propukla v Kielu ozbrojená vzpoura. Pozdě večer vlála na všech lodích Hochseeflotte červená vlajka revoluce. Jenom na SMS König, kterému velitel námořní kapitán Weniger, vlajka nevlála. Weniger byl těžký poraněný. Poté bránily vlajku korvetní kapitán Bruno Heinemann a poručík Wolfgang Zenker. Oba padli při obraně vlajky rukou vzbouřenců.



Z 9 Wolfgang Zenker


Oto Wolfgang Zenker
- padl stejně jako Karl Max Bruno Heinemann, při přestřelce, rukou vzbouřenců na lodi SMS König v Kielu.



Z 10 Hans Lody


Hans Carl Lody
- byl popraven jako německý špión 6. listopadu 1914 v Toweru. Hans Lody nebyl schopen vykonávat kvůli oční chorobě službu na moři, a tak se stal špionem. V přestrojení za Američana vystupoval pod jménem Inglis. Používal i identitu švýcarského občana se jménem Renner. Lody podával zprávy o pohybu nepřátelského vojska a flotily. Jeden telegram se mu stal osudný. Lody si získal úctu svojí odvahou. Angličané jej popravili zastřelením. Běžné v Anglii byla poprava špionu provazem.



Z 11 Bernd von Arnim


Bernd von Arnim
- velitel torpédovky G42, který padl 21.4.1917 při operaci blízko Doveru.



Zdroj: archiv autora ...
upravil: FiBe
URL : https://www.valka.cz/Po-kom-byly-pojmenovany-nemecke-torpedoborce-t13590#49628 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Po kom byly pojmenovány německé torpédoborce (II.)



Z 12 Erich Giese


Erich Wilhelm Theobald Giese
- jako velitel velkého torpédový člunu S 20 padl dne 5. června 1917 před flanderským pobřežím. Loď patřila k tzv. Z-Flottile Flandry, která podnikala útoky proti anglické blokádě kanálu La Manche. Torpédovka S 20 byla napadena a potopena britským křižníkem Centaur. Jeho palbu nepřežilo 20 mužů posádky, mezi nimi i velitel Erich Wilhelm Theobald Giese.



Z 13 Erich Koellner


Heinrich Hermann Erich Koellner
- jako velitel 8. minolovkové flotily padl 20. dubna 1918. Koellner vedl své čtyři torpédovky a šest minolovek do přístavu ve Flandrech. V noci se dostala minolovka M 95 do anglického minového pole. Při pokusu o záchranu mužů z M 95 najela na minu i M 39. I přes velké vlny se Koellner pokusil na lodi M 64 zachránit muže z M 95. Po jejich vylovení se rozhodl vyhledat také muže z M 39. Při vyhledáváni dalších trosečníků najel na minu i Koellner se svou M 64. Koellner padl spolu se šesti důstojníky, čtyřmi palubními důstojníky, 77 poddůstojníky a muži.



Z 14 Friedrich Ihn


Friedrich Johann Alfred Ihn
- jako velitel torpédového člunu S 35 padl 31. května 1916 v bitvě u Skagerraku (u Jutska). Tato loď patřila k 9. flotile torpédovek. V této bitvě napadla torpédovka V 29 (velitel Erich Steinbrinck) anglickou bitevní loď. Ihn se i přes palebnou převahu Britů pokusil zachránit posádku V 29. Jeho loď ale byla zasažena a Ihn se potopil i se svoji lodí a 86 muži posádky.



Z 15 Erich Steinbrinck


Erich Karl Steinbrinck
- byl velitel torpédového člunu V 29 v bitvě u Skagerraku (u Jutska). Dne 31. května 1916 patřila V 29 k 9. flotile torpédovek. V 29 zaútočil torpédy na anglickou bitevní loď, ale byl potopen torpédoborcem Petard. Loď se potopila, přičemž zahynulo 43 mužů. Kapitán poručík Steinbrinck se ocitl mezi několika zachráněnými, které vylovila loď S 35 (kapitán poručíka Ihna). Spolu poté pokračovaly v útoku na bitevní loď, ale i S 35 kapitán poručíka Ihna byla potopena, přičemž oba zahynuli.



Z 16 Friedrich Eckoldt


Hans Georg Günther Friedrich Eckoldt
- jako velitel torpédového člunu V 48 padl 31. května 1916. V 48 patřila k 6. flotile torpédovek. V 48 byla potopena v bitvě u Skagerraku (u Jutska), kde byla velmi těžce zasažena a ztratila polovinu své rychlosti. I přes poškození své lodi pokračoval Hans Georg Günther Friedrich Eckoldt v boji dál. Neustále napadal nepřítele na různých místech bitevního pole. V 48 byl nakonec potopen palbou bitevní lodi křižníku a torpédoborce. V boji zahynulo 87 mužů spolu se svým kapitánem.



Z 17 Diether von Roeder


Diether baron Roeder von Diersburg
- kapitán-poručík a velitel 13. flotily torpédovek, padl 11. červa 1918.



Z 18 Hans Lüdemann


Hans Heinrich Adolf Lüdemann
- jako mladý inženýr čekatel působil na torpédovém člunu S 148. 14. května 1913 při plavbě v Severním moři lodi explodoval lodi vysokotlaký válec. Lüdemann utrpěl těžké popáleniny a zranění. I přes svůj stav neopustil své stanoviště a vydával příkazy k uzavření přívodů páry. Svým výkonem zachránil život ostatním mužům ve strojovně. Po uzavření páry se Lüdemann zhroutil. Večer téhož dne byl dopraven do námořního lazaretu v Helgolandu, kde svým zraněním podlehl.



Z 19 Hermann Künne


Hermann Künne
- jako člen posádky torpédového člunu S 53 padl 23. dubna 1918 v boji zblízka. Loď kotvila v přístavu Zeebrugge. Angličané se pokusili velmi odvážným útokem obsadit přístavy Zeebrugge a Ostende. Vysadili na břehu z křižníků Brilliant a Sirius vojáky a blížili se k německé obraně. Kunne vyrazil na přístavní hrázy v Zeebrugge do útoku vyzbrojen jenom nožem. Napadl britského velitele výsadku, bodl jej do prsou a vyrazil mu pistoli z rukou, ale sám byl zabit.



Z 20 Karl Galster


Karl Galster
- jako velitel torpédového člunu S 22 padl 21. března 1916 v Severním moři. 21. března se pokusila anglická letadla krytá špatným počasím a lehkými námořními silami napadnout přístav vzducholodí Tonder a Kaiser-Wilhelmův kanál. Torpédovka S 22 najela při pronásledování nepřítele na minu a potopila se i se svým velitelem a 76 členy posádky.



Z 21 Wilhelm Heidkamp


Wilhelm Heidkamp
- sloužil jako strojník na bitevním křižníku Seydlitz. 24. ledna 1915 v námořní bitvě u Doggerbank (mělčina v Severním moři) hrozilo bitevnímu křižníku Seydlitz exploze. Požár zachvátil skladiště 280 mm granátů a hrozil výbuch. Wilhelm Heidkamp holýma rukama povolil záplavový ventil muničního skladiště a zachránil tak celou posádku a svoji loď. Heidkamp měl spálené ruce a dostal otravu, ale stal se národním hrdinou.



Z 22 Anton Schmitt


Anton Schmitt
- působil jako člen posádky lehkého křižníku Frauenlob. Schmitt padl v noci 1. června 1916 v bitvě ve Skagerraku (u Jutska). Frauenlob byl potopen anglickým křižníkem Southampton. Přestože se loď potápěla, Schmitt vystřelil torpédo, které zasáhlo křižník. Zde způsobilo smrt 330 mužů posádky britské lodi.



Zdroj: archiv autora ...
upravil: FiBe
URL : https://www.valka.cz/Po-kom-byly-pojmenovany-nemecke-torpedoborce-t13590#49632 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more