Diekirch - Národní vojenské muzeum

The National Museum of Military History / Musée National d'Histoire Militaire
     
Název:
Name:
Národní vojenské muzeum The National Museum of Military History
Originální název:
Original Name:
Musée National d'Histoire Militaire
Druh:
Type:
- -
Obec:
Municipality:
Diekirch Diekirch
Odkaz na stránky muzea:
Museum Website:
http://www.mnhm.net/cms/index.php/en/
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
49°52'15.67"N 6°09'30.73"E
Památky a muzea v okolí:
Places of Interest and Museums in the Vicinity:
- -
Datum revize údajů:
Date of the Last Revision:
16.06.2016
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
http://www.mnhm.net/cms/index.php/en/
Vlastni navsteva
URL : https://www.valka.cz/Diekirch-Narodni-vojenske-muzeum-t13528#554422 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Název v originálu je „Musée National d´Historie Militaire“. Muzeum bylo otevřeno v roce 1984 a dnes patří k nejzajímavějším v Evropě. Muzeum najdete v městečku Diekirch asi 150m od kostela u kterého můžete také nechat auto protože parkoviště u muzea je dost malé. Diekirch leží severně od hlavního města, poblíž německé hranice. Cesta trvá autem asi hodinu a z hlavního města vyjedete na Mersch-Ettelbruck a zde odbočíte na Diekirch.
Hlavní důraz je položen na bitvu v Ardenách 1944/45. V muzeu je na poměrně malé ploše představeno velké množství vojenských vozidel, uniforem a zbraní. Část je součástí dioramat, ostatní jsou vystaveny na všech možných i nemožných místech. V tomto muzeu se vyplatí dívat se i nahoru protože i tam jsou umístěny některé exponáty. Oproti jiným muzeím je zde i mnoho doplňků jako jsou muniční bedny, krabice a další výstroj vozidel a doplňky zbraní. Muzeum vystavuje i množství map, fotografií, plakátů vyhlášek a jiných dobových dokumentů které skvěle dokreslují atmosféru doby. Ze zajímavých a neobvyklých kusů techniky bych jmenoval například americký tahač „18 - ton High speed tractor“, německý tahač RSO s kabinou Klockner-Deutz nebo střelu do zbraně V-3.
Velmi zajímavá je i expozice představující zajatecký tábor kdesi u Tambova kde skončilo mnoho lucemburských občanů nuceně odvedených do Wehrmachtu. Není třeba ani připomínat, že nebylo mnoho těch, kteří se po válce vrátili.
V další části muzea je představena historie lucemburské armády od vzniku státu až po dnešek. Zde je důraz kladen na období po druhé světové válce.
Poslední část je věnována Lucemburčanům bojujícím v průběhu 1. a 2. světové války na straně spojenců. Velký prostor zde zabírá i účast lucemburské armády v misích OSN od Koreje po dnešek zde jsem byl překvapen jak mnoho těch misí bylo.
Fotografování je bez problému a to i s bleskem
Adresa je:
Musée National d´Historie Militaire
10, Bamertal
L-9209 Diekirch
Luxembourg
Tel. : +352 80 89 08
Fax : +352 80 47 19
Stránky muzea jsou na adrese: http://www.nat-military-museum.lu
E mail : mnhmdiek@pt.lu
Otevírací doba:
V zimě - od 2.11. do 31.3. je otevřeno denně od 14 do 18 hodin.
V létě – od 1.4. do 1.11. je otevřeno denně od 10 do 18 hodin.


Vstupné: dospělí: 5€
studenti a děti nad 10 let : 3€
skupiny : 3€ (skupina je od 10 osob)
URL : https://www.valka.cz/Diekirch-Narodni-vojenske-muzeum-t13528#48925 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Povedlo se mi najít ještě seznam toho co muzeum vlastní, seznam je z roku 2001 a mohlo tedy dojít k drobným změnám, většina techniky u které není napsáno něco jiného je vystavována.




(U.S.) = USA
(D) = Německo
(GB) = Velká Británie
(F) = Francie
(L) = Lucembursko
URL : https://www.valka.cz/Diekirch-Narodni-vojenske-muzeum-t13528#48926 Version : 0
Own photo, visit 2016


The most impressive thing about this amazing museum is not so much the "big" exhibits of tanks, guns and trucks (although you have to wonder how they all got to the first floor Very Happy), but the incredible amount of "accessories" that are displayed there. From boxes of spare parts, machine gun barrels, cleaning stuff, boxes of bullets, holsters and cables and and and and ... there is just SO MUCH there, it will make your eyes glaze over. And you'll wonder how it's possible that from the outside it's just a small, unassuming house in the street, with two of the tanks pictured below guarding the entrance Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Diekirch-Narodni-vojenske-muzeum-t13528#554424 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more