GBR - Londýn - Cabinet War Rooms

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Jen pár desítek metrů od proslulého Westminsterského opatství se nachází Cabinet War Rooms - komplex jedenadvaceti podzemních místností, jež v době druhé světové války sloužily nejen jako protiletecký kryt britského premiéra, vlády a Imperiálního válečného štábu, ale též jako řídící centrum mnoha důležitých operací britských ozbrojených sil. Zhruba hodinová individuální prohlídka velmi názorně ukazuje spartánsky zařízené místnosti, v nichž mnohokrát přebývaly hlavní osobnosti britské vlády i generality - Churchill, Alanbrooke, Mountbatten, Bevin, Eden atd., operační centra vybavené vysílačkami a podrobnými mapami válčišť, konferenční místnosti i mnoho dalších zajímavostí, kupříkladu osobní zbraně Winstona Churchilla, zdobené tabulkami s věnováním (samopaly Thompson, Lanchester i sovětský Špagin).
Muzeum se nachází na rohu King Charles Street (rovnoběžná s Downing Street) a Horse Guards Road (východní strana St.James's Park) a vstup do něj je velmi dobře rozpoznatelný podle ocelových vstupních dveří, po stranách obložených pytli s pískem, vypadá tudíž jako v létech druhé světové války. Vstupné činilo v roce 2002 5,50 GBP, otevřeno denně od 9:30 do 18:00, poslední vstup v 17:15. Místnosti jsou poměrně ponuré, což může činit problémy při fotografování, v podzemí je chladněji - doporučuji návštěvu v horkém letním odpoledni - nicméně expozice rozhodně stojí za to. Doporučuji nejen všem příznivcům armády Jeho Veličenstva, ale i těm, kdož si myslí, že Sir Winston v době náletů na Londýn spával v prachových peřinách s růžovým povlečením ! Very Happy
URL : https://www.valka.cz/GBR-Londyn-Cabinet-War-Rooms-t13497#48618 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

GPS souradnice rohu King Charles Street a Horse Guards Road :51°30'07.75"N,0°07'45.72"W.
A tady jeste web: http://cwr.iwm.org.uk/
URL : https://www.valka.cz/GBR-Londyn-Cabinet-War-Rooms-t13497#163477 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Jen bych doplnil ze v roce 2013 je vstupne uz plnych 17£ za dospeleho (mozna se vyplati poridit London Pass, pokud planujete navstivit i dalsi pamatky jako HMS Belfast nebo Tower).


Soucasti muzea je i rozsahla expozice venovana W.Churchilovi mapujiciho cely jeho zivot.
URL : https://www.valka.cz/GBR-Londyn-Cabinet-War-Rooms-t13497#495398 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more