Spiknutí: názory a teorie - Daniel Pipes

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Kniha se zabývá historií a rozborem konspiračních teorií. Autor rozlišuje dva hlavní směry, které se pak často vzájemně dolňují - antisemitismus a konspirační teorie o tajných společnostech. Historie konspirativismu je popsána od křížových výprav až po současnost.
Mě osobně nejvíce zaujalo to, že se konspirační teorie za posledních sto let v podstatě nijak nezměnily. Zajímavá je i závěrečná úvaha o tom, proč jsou levicové konspirační teorie "populárnější" než pravicové, ačkoli mají často podobný obsah.
Autor občas příliš zjednodušuje a kniha je navíc poněkud nesystematická. Přesto ji však mohu doporučit každému, kdo se zajímá o moderní historii a politiku.


Nakladatelství Themis, 2003
309 stran
Cena 252,- Kč


P.S. O rozšířenosti konspiračních teorií se je možné přesvědčit i na https://www.valka.cz//topic/view/9267
URL : https://www.valka.cz/Spiknuti-nazory-a-teorie-Daniel-Pipes-t13460#48229 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more