CZE - Firefighter 55

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Špecialny Požiarny Tank - nastupca SPOT 55


Oproti SPOTu 55 sa zmenili niektoré mechanické časti podvozku,prevodovky a použitý bol mechan.pohon hasiaceho čerpadla umiestneného v podvozku.Nadstavbu tvorila oceľová nádrž o objeme 11,3m3,ktorá mala inú konštrukciu vlnolamov.Zároveň bol vyriešený lepší prístup k motoprevodovému priestoru vozidla pre obsluhu i pre žeriav.Ďalej bol v strednej časti nádrže vytvorený vstup do vozidla,ktorý odstraňoval pocit klaustrofóbie posádky.Zároveň bol nad poklopom vodiča zväčšený výklenok pre lepší vstup a výstup vodiča.Celkovo malo vozidlo tri výstupné otvory.ďalší bol núdzový výstup v dne vozidla.Zmenou umiestnenia polohy vodného dela do výklenku v ľavej časti nadstavby,sa vyhovelo požiadavke pre splnenie noriem prejazdových profilov(nízke mosty).Celá koncepcia je riešená,ako stavebnica,ktorá umožňuje vysokú variabilnosť na požiadanie zákazníka.Na požiadanie môže byť vozidlo vybavené vnútorným televíznym okruhom,čiastočnou ochranou proti radiácii,diaľkové ovládanie vozidla,vonkajší televízny okruh pre plnú viditeľnosť,hasiacou technológiou Rosenbauer alebo inej firmy atď...


TTD hasiacej technol.Rosenbauer :


Čerpadlo R300 s vodným delom RM60 E s programovým cyklom so skutočnou výkonnosťou 2 300litrov za minútu a dostrekom do 65m.Dostrek peny s koncentráciou peny 6 %- do 50m.


Ďiaľkové ovládanie umožňovalo ovládanie vozidla a ovládanie hasiacich funkcií do vzdialenosti 1,5km.Je tu možnosť ovládať ho i z vrtuľníka.
Po určitých úpravách je možné nadstavbu použiť i na podvozkoch Leopard 1 alebo M48.Oproti SPOTu je jednoduchšie riešené prepínanie voda-pena,prípadne stanovenie koncetrácie penotvorného prostriedku,je použitá iná hasiaca výzbroj a výstroj.Posádka bola znížená o jednu osobu.


TTD :


hmotnosť prázdna 33 000kg
hmotnosť s max.náplňou 45 000kg
dojazd 170km
max.rýchlosť 50km/hod
doporučená rýchlosť na ceste-30km/hod v teréne-10 km/hod
stúpanie 30°
bočný náklon 20°
brodivosť 1,2m
posádka 2 osoby


Obe vozidlá možno používať 10-15 minút priamo v ohni pri teplote okolo 400-500 °C.
Vývoj a výroba prototypu SPOTu trvala rekordne len jeden rok.Firefighter 6 mesiacov.


Zdroj : brano
CZE - Firefighter 55 -


CZE - Firefighter 55 -


URL : https://www.valka.cz/CZE-Firefighter-55-t13086#46241 Version : 0
Firefighter 55 - photo
CZE - Firefighter 55 -


CZE - Firefighter 55 -


URL : https://www.valka.cz/CZE-Firefighter-55-t13086#46242 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

přátele po krátkém hledání přikladám odkaz na stránky kde najdete FIREFIGHTER-55 a přikládám jednu fotografii která je z této stránky vozidlo vypadá velice dobře a je tam nafoceno ze všech stran. odkaz je : www.toadmanstankpictures.com



CZE - Firefighter 55 -


URL : https://www.valka.cz/CZE-Firefighter-55-t13086#296239 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

po opětovném hledání přikládám článek který sem našel na internetu:


Firefighter do Kalifornie
VOP 025 pak zahájil vývojový program dalších vozidel na bázi tankových podvozků. V roce 1993 vznikl Firefighter 55, což je přímý potomek protipožárního tanku SPOT 55, ale na rozdíl od něj splňuje všechny evropské a světové normy. Má jednu lafetovou proudnici od německé firmy Rosenbauer (v přepravní poloze nepřesahuje profil vozidla) a přibylo zařízení pro tvorbu vodní mlhy. Osádka je dvoučlenná a do tanku může vstupovat nejen poklopem řidiče (jako u SPOTu), nýbrž i dvířky na boku. Jinak zůstaly zachovány všechny přednosti původního modelu, ale úplnou novinkou je možnost dálkově ovládat Firefighter i bez přímé viditelnosti, protože signál z televizní kamery lze přenášet na panel ovládacího zařízení. Nástavba je navíc vyrobena tak, aby ji bylo možno umístit i na podvozky tanků M48 a Leopard 1 z výzbroje NATO. Firefighter byl s úspěchem předveden v mnoha zemích a v roce 1995 byl dokonce nasazen v USA, v zemětřesením postižené Kalifornii.


čerpáno z : vytvořil :Lukáš Visingr
Foto: autor, VOP 025 a archiv
Prameny:
Jane’s Armour and Artillery, Oružie Rossii 2004, ing. Miloš Soukup: Tanky, JED Military Equipment Database, ArmyRecognition.com, Brone‑Sajt (http://armor.kiev.ua/), Pozary.cz, WWW stránky a propagační materiály výrobců a Armády České republiky


URL : https://www.valka.cz/CZE-Firefighter-55-t13086#296240 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments


Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more