Očista - Viktor Suvorov

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Suvorov zde vyvrací několik tvrzení o WW2
1) že Stalin v r.1939 nechal povraždit 40.000 generálů a důstojníků
2) že tím oslabil SSSR
3) že to byli dobří generálové
4) že se Stalin bál Hitlera
a další


Je to trochu rozvláčně napsané, hodně proložené sugestivními řečnickými otázkami, ale spousta dobrých info o občanské válce v Rusku, Bolševickém vedení mezi válkami a vůbec situaci před WW2 v tamtéž.


Cena 212,-, stránek -doplním
URL : https://www.valka.cz/Ocista-Viktor-Suvorov-t12816#44265 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Protože Isek od května 2004 "nedoplnil", činím tak teď


Z ruského originálu OČIŠTĚNIE vydaného nakladatelstvím OOO Izdatě'lstvo AST v Moskvě 1998 přeložil Dimitrij Běloševský.
Vydalo nakladatelství NAŠE VOJSKO Praha 2002 - IBSN 80-206-0640-8
a nakladatelství HUMANITARIAN TECHNOLOGIES Praha 2002 IBSN 80-86398-17-X (toto nakladatelství pravděpodobně zaniklo, protože jejich mail humtech@humtech.cz není dostupný).
250 stran textu.


Pár názvů jednotlivých kapitol:


Vystřízlivění? Konec euforie


Čtyřicet tisíc vojevůdců (obecně uznávané a všude uváděné číslo Suvorov rozebírá na prvočinitele a dokazuje, že jde o shit)


Vojevůdci každým coulem (tady jsou profily různých desperádů, čekistů a dalších "armádních" velitelů v uniformách, kteří měli být za své zločiny popraveni už dávno).


Stratégové z Lubjanky - pokračování o čekistech v armádních uniformách


Byl soudruh Dybenko americký špion? Na příkladu předrevolučního zločince s minimální úrovní ne vzdělání, ale běžné kultury, demonstruje, co to bylo za svoloč.


O Rudých kozácích a První jízdní - konkurenční boj mezi "bojovými přáteli" o moc.


Byl velitel armády Jakir nepřítelem lidu?


Politruk Tuchačevskij - když to člověk čte, chce se mu zvracet - cca 60 stran v šesti kapitolách je věnováno tomuto "géniu revoluce", autoru a původci ukrajinského hladomoru.


O vojevůdci, obdařeném analytickým myšlením - maršál Bljucher, neschopný alkoholik, uklizený na východ.


Bál se Stalin Hitlera? (a další 2 kapitoly, věnované Stalinově válečné strategii k poválečnému ovládnutí nejméně Evropy, což mu překazil Hitler svým vpádem v r.1941).


Podle výsledků dedukce by měl být přinejmenším Západ Hitlerovi vděčný, protože jinak by se "tábor míru a socialismu" rozprostíral od Kamčatky po Gibraltar a Island.


Dooost zajímavé četní - ostatně jako cokoli od Suvorova.
URL : https://www.valka.cz/Ocista-Viktor-Suvorov-t12816#145360 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Hlavní myšlenkou, která prochází celou knihou, je názor, že Stalin potřeboval pro připravovanou válku proti Hitlerovi vyčistit důstojnický sbor od lidí, kteří tam nalezli ještě za revoluce a občanské války a byli hlavně různými partami navzájem se podporujících teroristů, hromadných vrahů a hochštaplerů vydávajících se za vojevůdce, přičemž velká část jejich válčení se omezila na masakrování civilistů ve jménu revoluce. Na jejich místo potřeboval dosadit lidi, kteří o jeho rozkazech nediskutovali, ale splnili je, což se od jejich předchůdců nedalo očekávat. Navíc Suvorov dokládá, že v militarizovaném systému byl v předválečném SSSR důstojníkem kdekdo, takže likvidace např. vedení NKVD nebo železnic armádu vůbec nepostihla.
URL : https://www.valka.cz/Ocista-Viktor-Suvorov-t12816#283715 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Spracovávaná téma je to každopádne zaujímavá, písaná typickým "Suvorovovým" štýlom, takže priaznivci aj odporcovia si v dobe keď bola kniha publikovaná, určite "zgustli".
Zaujať "nezaujatý" postoj k osobe a práci V.Suvorova je dosť ťažké, nakoľko udalosti ktoré Suvorov spracúva v tejto knihe (ale napríklad aj v trilógií o kariére maršala G.Žukova) sú podané dosť špecifickým štýlom, ktorý skĺzava až do osobných invektív a niekedy dosť zbytočných opakovaní už spomenutých faktov.
Každopádne tato a ostatné knihy Suvorova sú zaujímavým čítaným a oplatí sa ich zaradiť do knižnice, ale k záverom treba byť patrične skeptický.
URL : https://www.valka.cz/Ocista-Viktor-Suvorov-t12816#321570 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more